EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 47 - Szarvason újra együtt a segítségre szorulókkal

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Szarvason újra együtt a segítségre szorulókkal

Ismét szenvedélybeteg-mentő gyógyító csendeshetet tartott – az új évezredben már a tizennyolcadikat – október közepén a Szarvasi Középhalmi Misszió. Ennek a nem könnyű missziói alkalomnak már rendszeresen a visszakapott volt tanyai iskola ad szerény, csendes otthont.

Nem könnyű a szervezők helyzete, mert a kezdési időpont előtt egy nappal is szorongó szívvel gondolunk arra, hogy hányan is olvasták az Evangélikus Életben a hívogató hirdetést, és mennyien fognak majd megérkezni. Vajon hányan küzdenek imádkozva kitartó reménységgel, hogy meggyőzzenek mértéktelen alkoholfogyasztókat, depressziósokat, hogy eljöjjenek egy szarvasi csendeshétre a gyógyulás reményében? A pszichoterápiás kezelés, az alkoholelvonó kúra helyett Jézus Krisztus szabadításának jó hírével szolgálunk itt a szakorvosi ellátásra is felkészülve. Minden segítségre szorulót hívunk és várunk a jövőben is!

A legutóbbi hétnek az alkalmain negyvenhárman vettek részt. Külön öröm volt, hogy harmadik alkalommal látogatott meg bennünket Szeverényi János országos missziói lelkész. Most a záró úrvacsorai szolgálatban is részt vett.

Nemcsak az érkezők száma kiszámíthatatlan, de néha a szolgálatok végzésében is adódnak váratlan akadályok, amelyek Urunk kegyelméből mindig idejében megoldódnak.

A hét igéje 1Tim 2,4 volt: Isten az, „aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, és eljusson az igazság megismerésére”. A reggeli áhítat és a csoportos beszélgetések alapja a bibliaolvasó Útmutató adott napi igéje volt; délutánonként Isten akaratáról, annak megismeréséről és az azzal való azonosulásunkról beszélgettünk. Az esti sorozatot János evangéliumából a vakon született meggyógyítása adta.

A csoportos és személyes beszélgetések alkalmával sokszor meglepő vallomások jönnek elő a szív mélyéből, olyanok, amelyek kétséges, hogy felszínre jöttek volna egy rövid lelkipásztori beszélgetés alkalmával. Kinek van ideje meghallgatni a különböző eredetű terheket hordozókat, a problémák között vergődőket, velük együtt érezni és a szeretetet alázatával segíteni rajtuk? Azt hirdetjük, hogy a Jézus Krisztusba vetett hit segíthet ki a legnagyobb bűn mélységéből is.

A hirdetett és hallott ige mellett érezniük kell a résztvevőknek az együtt érző szeretetünket; azt, hogy mi magunk is terhet hordozunk, hogy Urunktól kapunk hozzá erőt, és hogy a mi problémáinkat is vele tudjuk megoldani, imádkozva, rá figyelve. Az ő segítségére mindenki mindig számíthat. Ezen az úton nagy szükség van arra, hogy útitársként együtt érző, segítő jézusi szeretettel álljunk a szenvedők mellé. Kár lenne, ha az egyházban az ige mellett emberi praktikák kapnának elsőbbséget.

Pályázaton nyert pénzből a missziói alapítvány munkához segített nehéz körülmények között élő embereket; a támogatottak több héten keresztül dolgozhattak a misszió területén és az épületen. Amikor Urunk testben itt élt, nem válogatott a bajba jutott, segítségre szoruló, hozzá forduló vagy hozzá vitt beteg és bűnös között. Segített rajtuk – és ma is segít azokon keresztül, akik meghallják küldő szavát. Jézus szabadító, gyógyító, életet újító munkája bizonyított valóság; aki ezt kétségbe vonja, az hasonlít a Jézus korabeli írástudókhoz, akik kétségbe vonták isteni hatalmát. – Volt, aki innen, a missziós hétről került be az ótemplomi gyülekezet által működtetett népfőiskolára, ahol képzésben részesült, majd munkát kapott, és rendeződött az anyagi helyzete.

Másokhoz hasonlóan én sem akartam vállalni ezt a szolgálatot – de Jézus szeretete legyőzi az ellenállásunkat, és Lelke által megerősít arra a szolgálatra, amelyre küld. A szeretet alázatával vállaltam és végezzük ezt a munkát dr. Sárkány Angyal orvossal, Túri Krisztina és Erdélyi Zoltán lelkésszel. Köszönjük azoknak az önzetlen munkát is, akik rendszeresen segítenek az elvégzendő feladatokban, és köszönjük azok gondoskodó szeretetét, akik az innen hazatérőket figyelemmel kísérik. Végezzük a szolgálatot, mert emberi életek megmentéséért és rendeződéséért fáradozunk. Hisszük, hogy sok nehézség ellenére Jézus nem hagy magunkra bennünket, mert ez az ő programja, és jövőben is megáldja tevékenységünket.

Selmeczi Lajos nyugalmazott lelkész


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Istenkeresés
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Új színek a déli csapatban
Egyházi testületek stafétabot-átadása
Építő és romboló erők
Egymásra „felügyeltek”
Mohácsi „orgonizáció”
„A templom kincse”
Keresztutak
Kormányzati delegáció a déli püspöki hivatalban
A feldarabolt gyertya és a lángja
Kedves Olvasó! Kedves Testvérünk!
Gyógyító közösség
Evangélikusok
Fehér és fekete: orvosok és lelkészek
In memoriam Nyírő Olga
e-világ
Mihaszna honlap?
Keresztény szemmel
Bizalom
Hajléktalanok
Szarvason újra együtt a segítségre szorulókkal
A hét témája
Útinapló-töredékek, az objektivitás igénye nélkül…
Virágvasárnap Boszniában
Koszovó és a korábbi jugoszláv tagköztársaság, Macedónia
Ciprus – a sokarcú sziget
evél&levél
Hozzászólás egy igemagyarázathoz
Válasz a Hozzászólás egy igemagyarázathoz című levélre
Közlemények, nyilatkozatok
Kiadói közlemény
Előfizetőink figyelmébe!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Nyolc koncert – nyolc ország – egy nemzet
Vízre szállt a Ladik
Társadalmi nemek és keresztény felelősség
Ég felé mutató ujjak és tornyok
Film és szakralitás
Történelmi portrék és ’56 képei
Déli harangszó
Az Alcsúti Arborétum
Vaníliás krémes
A vasárnap igéje
Egy idézés, amelyet mindenki megkap
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
„Mit Isten tesz, mind jó nekem” – a pietizmus énekei
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 47 Szarvason újra együtt a segítségre szorulókkal

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster