EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 47 - A feldarabolt gyertya és a lángja

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

A feldarabolt gyertya és a lángja

A szinte számmisztikai erővel bíró fél évszázados évforduló – akár külső kényszerből, akár belső indíttatásból – számos emlékező alkalmat hívott életre. Konferenciát rendezett a Lénárd Ödön Közhasznú Alapítvány is Magyar Katolikus Egyház – 1956 címmel. A felemásra sikeredett állami ünnepségsorozatban e november 6-i konferencia tisztán és egyértelműen világított.

Mi kell egy jó konferenciához? Először is jó téma, sokakat érintő. Idén ez kézenfekvő: 1956 kényszerít emlékezni, gondolkozni, számot vetni. Továbbá kellenek emberek, akik felvállalják a témát, és elvállalják a szervezést. A rendező alapítvány 2006 tavaszán jött létre a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia határozata nyomán. Az alapító okirat szerint „az üldözés során legendás személyiséggé vált Lénárd Ödön piarista szerzetes nevét viseli”. Célja pedig „a Magyar Katolikus Egyházat ért XX. századi támadások, üldöztetések történetének kutatása, feltárása a történettudomány eszközeivel, a tudományos eredmények közzététele”.

A konferenciát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek nyitotta meg. Jelenléte és beszéde több volt puszta protokollnál. Inkább „hivatalos pecsét” volt – nemcsak az alkalmon, hanem az alapítvány munkáján is. Az ülés jelentőségét Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, kuratóriumi elnök (egyben a nap lelki-szellemi házigazdája) fogalmazta meg: „A Magyar Katolikus Egyház hivatalos minőségben csak most kezdi el feltárni a közelmúltját, és a mai nap mérföldkő e munkában.”

Kell továbbá egy helyszín, amely otthont ad az alkalomnak. Most ezt a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola biztosította, ahol korábban az ELTE BTK működött, még korábban (eredetileg) pedig a piarista rend egyik központi épülete volt. Az egykori bölcsész kissé tanácstalanul bolyong a felismerhetetlenségig átalakított, de barátságos hangulatú, otthonos levegőjű, felújított épületben. Igazán megfelelő környezet effajta rendezvényekhez.

Szükséges még a jól megtervezett program. Ennek gerincét az évfordulós tisztelgésen kívül az eddigi tudományos kutatási eredmények számbavételének igényével összeállított előadás-sorozat adta. Elhangzottak nagy ívű, áttekintő jellegű előadások: Árnyjáték a vasfüggöny mögött – a katolikus egyház és az állam kapcsolata; A katolikus egyház és a forradalom; 1956 mint lehetőség a Magyar Katolikus Egyház megújulására; A lengyel és a magyar katolikus egyház 1956-ban. Hallhattunk részterületekről: Keresztény pártprogramok és társadalomperspektívák 1956-ban; A magyar katolikusok elleni ítéletek, 1956–58; Az 1956-os forradalom hatása XII. Pius pápa megnyilatkozásaira. Figyelmet kapott néhány személyes életút: Papp Kálmán győri püspök 1956-os naplója; Az 1956-ot követő megtorlás hatása Kisberk Imre püspök életútjára. (Utóbbi előadója az állambiztonsági iratok alapján részletesen ismertette a püspök több mint egy évtizedes ügynöki tevékenységét, végül értékelésében, a dokumentumokon mintegy felülemelkedve ellentmondásoktól sem mentes véleményét fogalmazta meg.) Nagy figyelmet kapott a forradalom egyik emblematikus személyisége: Mindszenty József „ismeretlen” rádiószózata – 1956. november 3. Többen kiemelték, hogy szükség van az eddiginél árnyaltabb, gazdagabb Mindszenty-kép kialakítására. A záró előadás – Ferencesek az 1956-os forradalomban – rendi szemszögből mutatta be a forradalom napjait.

Többségükben élvezetes előadások, jól felkészült előadók, alapos kutatómunka jelentős eredményei – mindez biztosította a konferencia magas színvonalát. (Jólesően oldották a tömény szakmai légkört a bemutatott fényképek, korabeli filmrészletek.) Az előadók egyházhoz tartozása nem volt nyilvánvaló minden esetben, jó részük azonban a legfontosabb szakmai műhelyek dolgozója, sőt vezetője (Balogh Margit igazgató, MTA Társadalomkutató Központ; Szabó Csaba, a Magyar Országos Levéltár főigazgató-helyettese, a Lénárd Ödön-alapítvány kuratóriumi tagja). Szellemiekben gazdag egyház az, amelyik ilyen erőket tud mozgósítani, akár egy téma köré is. (Csak egy csepp protestáns üröm az általános örömben: Ravasz László és Ordass Lajos nevének emlegetésén túl a konferenciára egyáltalán nem volt jellemző az ökumenikus kitekintés.)

Az előadások utáni „szellemi termékbemutatón” a főapát ismertette az eddigi feltáró munka egyik legújabb kézzelfogható eredményét, A katolikus egyház 1956-ban című kötetet (szerkesztette Rosdy Pál; Új Ember Kiadó, Budapest, 2006). Ezután kerekasztal-beszélgetés következett 1956, a megélt történelem témában.

És a hallgatóság? Ismeretlenek és máshonnan jól ismert arcok, püspökök, papok, levéltárosok, kutatók. (Ez utóbbiak mintha mindig mindenhol ugyanazok lennének!) Szakemberek protestáns berkekből, főiskolások helyből és érdeklődő egyháztagok. A padsorok közt felvillant jó néhány ferences öltözet vagy a kalocsai iskolanővérek főkötője. Mindez itt nemcsak a katolikus sokrétűséget jelzi, hanem azt a szívszorító közös történelmi tapasztalatot is, hogy a diktatúra az egyház testének egészét megtiporta.

Ki ne felejtsem a végén: hogyan tud világítani egy feldarabolt gyertya? A konferencia programfüzetén érzékeny és finom szimbólum: darabokra vágott, mégis egészséges lánggal égő hófehér gyertya, fénye bevilágítja a mögöttes fekete hátteret is. Szalámitaktika a diktatúrában? Belső meghasonlásában darabokra törő egyház? Lehetséges értelmezések, de a kép legfontosabbat részlete a közepében húzódó ép és sértetlen kanóc. A gyertya csakis ezáltal képes világítani. Csakis ez tartja össze a kisebb-nagyobb darabokat. Az, aki ugyanaz – tegnap, ma és mindörökké.

Mirák Katalin


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Istenkeresés
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Új színek a déli csapatban
Egyházi testületek stafétabot-átadása
Építő és romboló erők
Egymásra „felügyeltek”
Mohácsi „orgonizáció”
„A templom kincse”
Keresztutak
Kormányzati delegáció a déli püspöki hivatalban
A feldarabolt gyertya és a lángja
Kedves Olvasó! Kedves Testvérünk!
Gyógyító közösség
Evangélikusok
Fehér és fekete: orvosok és lelkészek
In memoriam Nyírő Olga
e-világ
Mihaszna honlap?
Keresztény szemmel
Bizalom
Hajléktalanok
Szarvason újra együtt a segítségre szorulókkal
A hét témája
Útinapló-töredékek, az objektivitás igénye nélkül…
Virágvasárnap Boszniában
Koszovó és a korábbi jugoszláv tagköztársaság, Macedónia
Ciprus – a sokarcú sziget
evél&levél
Hozzászólás egy igemagyarázathoz
Válasz a Hozzászólás egy igemagyarázathoz című levélre
Közlemények, nyilatkozatok
Kiadói közlemény
Előfizetőink figyelmébe!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Nyolc koncert – nyolc ország – egy nemzet
Vízre szállt a Ladik
Társadalmi nemek és keresztény felelősség
Ég felé mutató ujjak és tornyok
Film és szakralitás
Történelmi portrék és ’56 képei
Déli harangszó
Az Alcsúti Arborétum
Vaníliás krémes
A vasárnap igéje
Egy idézés, amelyet mindenki megkap
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
„Mit Isten tesz, mind jó nekem” – a pietizmus énekei
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 47 A feldarabolt gyertya és a lángja

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster