EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 47 - Fehér és fekete: orvosok és lelkészek

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Fehér és fekete: orvosok és lelkészek

Nemrégiben olyan orvostanhallgatók között voltam, akik fontosnak tartják keresztény hitüket. Arról kérdeztek, hogyan tudnának nekik segítséget nyújtani a lelkipásztorok, a teológusok felkészülésükben vagy éppen a hivatásukban való megerősödésükben. A beszélgetés során azt tapasztaltam, hogy az egykor irigyelt pályára készülők körében sokfajta bizonytalanság üti fel a fejét. Korántsem feszít mindenkit az öröm és a büszkeség, hanem sokakban ott a félelem, sőt a szorongás, esetleg az alkalmatlanság érzése is. Talán nem haszontalan, ha velük megosztott gondolataimat szélesebb körben is ismertetem, hátha ezzel többeknek segítséget tudok nyújtani.

Érdemes ebben az összefüggésben is végigolvasni az irgalmas samaritánus példázatát (Lk 10,30–37). A jól ismert elbeszélés utolsó mondatában – „Menj el, te is hasonlóképpen cselekedj” – a hivatás és a küldetés kapcsolódik egybe. Tanításával Jézus meghív egy olyan világba, amelyre nem a szokásos e világi törvényszerűségek jellemzők. Hív és vár, hogy szava felüdítsen és erősítsen; hogy közelében az ember feltöltődjön, és erőt merítsen, hogy róla vegyen példát. Majd pedig küld: menj, és hasonlóképpen cselekedj!

Hasonlóképpen! Kempis Tamás fő művével lehet ennek jelentőségét érzékeltetni: Imitatio Christi. Krisztus követése, ha úgy tetszik, utánzása. A „hasonlóképpen” azt jelenti, hogy a hallgató tanítvánnyá lehet. Annak a Jézusnak a tanítványává, aki fáradhatatlanul gyógyította a betegeket: leprásokat, sorvadt kezűeket, vakokat, siketnémákat, eszelősöket, depressziósokat, vérfolyásosokat, megszállottakat. Közelében a legkülönbözőbb kórházi osztályokat lehetett volna berendezni. Mégsem állt kórház a rendelkezésére: útszélen és kicsi házban, zsinagógában és tóparton egyaránt gyógyított. Amerre járt, kórházat alapított. Ő maga volt a kórház.

Hasonlóképpen! Egy orvos vagy ápoló abban is Jézus tanítványa lehet, hogy egyszerre törődik az emberek testével és lelkével. Mert Jézus a legszorosabb pszicho-szomatikus egységben látta az embert: tudta, hogy számos testi nyavalyának lelki eredete van, ezért a gyógyulás útja is sokszor az emberi lelken át vezet.

Hasonlóképpen! Tanítványainak nemcsak azt mondja Jézus, hogy Isten országát terjesszék, és az örömhírt hirdessék, hanem az evangéliumban ezt is olvassuk: „Magához hívta tizenkét tanítványát, és hatalmat adott nekik a tisztátalan lelkek felett, hogy kiűzzék azokat, és gyógyítsanak mindenféle betegséget és erőtlenséget.” (Mt 10,1) Később pedig ezt mondja nekik: „Gyógyítsatok meg betegeket, támasszatok fel halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, űzzetek ki ördögöket. Ingyen kaptátok, ingyen adjátok.” (Mt 10,8)

Persze a mai magyar társadalom – vagy akár az orvostársadalom – helyzetét látva jogos lehet a medikusok félelme. Naponta hallunk híreket az egészségügyben uralkodó kusza, rendezetlen viszonyokról.

Az orvosoknak talán a túlzott elvárásokkal – vagy éppen az előítéletekkel – kell megküzdeniük. Persze nincs új a nap alatt. Amikor a szenvedő Jóbot barátai nem tudják meggyógyítani, ő indulatosan ezt mondja: „…mindnyájan mihaszna orvosok vagytok.” (Jób 13,4) Jeremiás próféta pedig sajátos orvoshiányra panaszkodik: „Nincs balzsamolaj Gileádban, nincs itt orvos? Miért nem tud begyógyulni népemnek a sebe?” (8,22) Azután Márk evangélista mond szigorú ítéletet a korabeli orvosok fölött, amikor egy tizenkét éve beteg asszony kapcsán így ír: „…sok orvostól sokat szenvedett, mindenét ráköltötte, de semmi hasznát sem látta, hanem még rosszabbul lett…” (5,26) Érdekes, hogy egy másik evangélista, Lukács, úgy mutatja be ugyanezt az esetet, hogy – a legrégebbi kéziratok bizonysága szerint – elhagyja ezt az orvosokkal szemben igen kritikus mondatot. Ennek oka az lehet, hogy ő maga is orvos volt (Kol 4,14)… Belülről látta e hivatás nehézségeit. Persze az is lehet, hogy a szakma már évszázadokkal ezelőtt is képes volt összezárni, ha szükségét érezte…

Sokan talán azért félnek a rájuk váró feladatoktól, mert az orvos sokszor magányos. Elsősorban vidéken, a szakmabeliektől távol, elszórtságban, nem értelmiségi környezetben kell helytállnia. Erre a lehetséges magányra utal Jézus szava is: „Biztosan azt a közmondást mondjátok rám: Orvos, gyógyítsd meg magadat!” (Lk 4,23) Ma ennek ez a kérdés felel meg: „Doktor úr, a maga szíve sose fáj?” De találunk vigasztaló üzenetet is. Megint csak Jeremiásnál olvassuk ezt a reménysugarat jelentő mondatot: „Bekötözöm sebeidet, meggyógyítom zúzódásaidat – így szól az Úr.” (30,17) A „hasonlóképpen cselekedj” imperativusa mögött tehát az a tény áll, hogy maga Isten az igazi orvos.

Ám legyünk őszinték: az orvosokra váró körülmények többnyire nem éppen isteniek… A mai egészségügy helyzetének, a siralmas technikai felszereltségnek, a rendezetlen fizetéseknek az ismeretében emberileg érthető lehet az aggodalom. Az orvos – főleg, ha hívő ember – megpróbál az irgalmas samaritánus nyomában járni, ám amikor „olajat és bort” akar a sebre önteni, akkor azt tapasztalja, hogy üres a korsó, és zavaros a bor. Bekötné a sebeket, ám nem steril a kötszer. Feltenné a sérültet a szamár hátára, de az a szegény pára összeesik a teher alatt. Aztán a végén még az is kiderülhet, hogy egyáltalán nincs vendégfogadó, ahová a beteget vihetné…

Mit lehet tenni?

Nehezedő, keményedő feltételek közepette fokozottabban érvényes az egymásra utaltság. Ez érvényes az orvosok és a lelkészek közös munkájára, összefogására is. Számos kórházban példaszerű az együttműködés. Egyházi részről egyre szakszerűbb a klinikai lelkigondozás, és szerencsére mind több kórházigazgató ismeri fel, hogy a lelkészeket nem egyszerűen megtűrni kell (ami a korábbi ellenséges magatartás után esetleg már sikernek számított), hanem támogatni. Csak remélni tudom, hogy az orvosok fehér és a lelkészek – többnyire – fekete viselete jól megfér egymás mellett. A lelkigondozó nem akadályozza, hanem segíti a gyógyító munkát. A betegeken és hozzátartozókon kívül adott esetben az orvosok és az ápolók is rászorulhatnak a lelkipásztor segítségére.

Néhány éve nagy reményeket tápláltunk egy szerveződő evangélikus kórház ügye iránt. Ma – a megnehezedett külső és belső körülmények miatt – talán kevesebbet hallunk erről az álomról, ám nem adjuk fel. További szakmai tervek készülnek, és sokan imádkoznak ezért a nemes ügyért.

Addig is meg kell becsülnünk a jelen lehetőségeit. Jó, hogy egyházunk küldöttei ott lehetnek a kórházakban. Most nemcsak a fekete, hanem a fehér szín is megjelenik előttem. Hiszen nemcsak a lelkészek képviselhetik a keresztény hitet, azon belül az evangélikusságot, hanem elkötelezett, hívő orvosok és ápolók is.

A fehér és a fekete jól megfér egymás mellett.

Fabiny Tamás püspök, Északi Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Istenkeresés
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Új színek a déli csapatban
Egyházi testületek stafétabot-átadása
Építő és romboló erők
Egymásra „felügyeltek”
Mohácsi „orgonizáció”
„A templom kincse”
Keresztutak
Kormányzati delegáció a déli püspöki hivatalban
A feldarabolt gyertya és a lángja
Kedves Olvasó! Kedves Testvérünk!
Gyógyító közösség
Evangélikusok
Fehér és fekete: orvosok és lelkészek
In memoriam Nyírő Olga
e-világ
Mihaszna honlap?
Keresztény szemmel
Bizalom
Hajléktalanok
Szarvason újra együtt a segítségre szorulókkal
A hét témája
Útinapló-töredékek, az objektivitás igénye nélkül…
Virágvasárnap Boszniában
Koszovó és a korábbi jugoszláv tagköztársaság, Macedónia
Ciprus – a sokarcú sziget
evél&levél
Hozzászólás egy igemagyarázathoz
Válasz a Hozzászólás egy igemagyarázathoz című levélre
Közlemények, nyilatkozatok
Kiadói közlemény
Előfizetőink figyelmébe!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Nyolc koncert – nyolc ország – egy nemzet
Vízre szállt a Ladik
Társadalmi nemek és keresztény felelősség
Ég felé mutató ujjak és tornyok
Film és szakralitás
Történelmi portrék és ’56 képei
Déli harangszó
Az Alcsúti Arborétum
Vaníliás krémes
A vasárnap igéje
Egy idézés, amelyet mindenki megkap
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
„Mit Isten tesz, mind jó nekem” – a pietizmus énekei
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 47 Fehér és fekete: orvosok és lelkészek

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster