EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 07 - Tudomány és iskola

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Tudomány és iskola

Felavatták a Fasorban Harsányi János és Balogh János mellszobrát

Mi a közös a közgazdasági Nobel-díjas Harsányi Jánosban és Balogh János zoológus-ökológus professzorban? Ha vetélkedőn feladványként hangzana el e kérdés, a következő biztosan nyerő válasz lenne: ifjúkorában mindkét tudós a fasori evangélikus gimnázium padjait koptatta. Február 12-én szobrot avattak emlékükre az intézményben a gimnázium volt növendékeinek egyesülete, valamint a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával.

Harsányi János 1920-ban született Budapesten. A fasori gimnázium diákjaként 1937-ben első helyezést ért el az országos középiskolai matematikai versenyen. Érettségi után a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen kezdte meg tanulmányait; 1942-ben végzett, gyógyszerész oklevelet szerzett. 1947-ben filozófiából doktorált, 1950-ben Ausztráliába távozott, ahol fizikai munka mellett végezte el a sydneyi közgazdasági egyetemet. 1961-től az Egyesült Államokban, a berkeleyi Business Schoolban tanított, és végezte kutatásait egészen nyugdíjba vonulásáig. Szakterülete a korlátozott információjú játékelmélet volt; az e területen elért eredményeiért vehette át 1994-ben a közgazdasági Nobel-díjat. 2000-ben hunyt el.

Balogh János 1913-ban született Nagybocskón (ma Ukrajna). A Pázmány Péter Tudományegyetemen végzett 1935-ben. 1931 és 1983 között különböző beosztásokban az egyetemen – mai nevén az Eötvös Loránd Tudományegyetemen – dolgozott. Kutatási területe a trópusi őserdők talajfaunája volt. Számos expedícióban vett részt, közreműködött rádiós és televíziós sorozatok készítésében. Az elsők között mutatott rá a globális felmelegedés veszélyeire. 1963-ban Kossuth-díjjal, 1993-ban Széchenyi-díjjal, 1995-ben Akadémiai Aranyéremmel tüntették ki. 2001-től volt a Corvin-lánc birtokosa. 2002-ben halt meg.

A szoboravatás alkalmából a díszteremben rendezett ünnepség résztvevői között volt Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Hámori József és Kroó Norbert, az intézmény két alelnöke, Hunvald György VII. kerületi szocialista polgármester, az MTA számos tagja – volt fasori diákok –, több egykori miniszter, valamint a diplomáciai testület számos tagja. A Magyarországi Evangélikus Egyház képviseletében a jelenlegi és a korábbi országos felügyelő, Prőhle Gergely és Frenkl Róbert egyaránt megjelent.

Elsőként Ódor László, az iskola igazgatója méltatta az egykori diákokat, hangsúlyozva, hogy az utódok megőrzik az általuk képviselt értékeket: a szellemi igényességet, az értéktudatot és az erkölcsöt. Tudás és emberség tekintetében egyaránt példaként állította a két neves öregdiákot a gimnázium mai tanulói elé. Az igazgató idézte Balogh Jánost: „A tudást kisugárzó iskola az én életemben a fasori evangélikus gimnázium volt.” Az akadémikus élete alkonyán – több mint hatvan évvel azután, hogy fasori diákévei véget értek – nyilatkozott így egy interjúban. Ódor László továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy Harsányi János és Balogh János tudós és a tudását átadni képes tanár volt egy személyben, illetőleg hangsúlyozta: remélhetőleg az Akadémia vezetőinek látogatása révén is közelebb kerül egymáshoz a tudomány és az oktatás, amelyek a Fasor hagyományai szerint természetes egységet alkotnak.

Vizi E. Szilveszter az iskola szellemiségéről szólt, utalva arra, hogy eddig az intézmény tizennyolc pedagógusából lett akadémikus, huszonkét fasori diák vált a Magyar Tudományos Akadémia tagjává, huszonnégy pedig az Akadémia doktora („nagydoktor”) címet szerezte meg. Harsányi János szándéka az volt – mondotta az elnök–, hogy a közgazdasági szemléletet a közjó szolgálatába állítsa. Balogh János érdemei közül kiemelte a környezet védelme érdekében tett fáradozását, azt, hogy igyekezett felhívni a figyelmet: felelősek vagyunk a minket körülvevő világért.

Bár a meghívó szerint ezután az újraindított Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium első igazgatója, Gyapay Gábor, a volt növendékek egyesületének elnöke osztotta volna meg a jelenlévőkkel az iskola múltjával kapcsolatos gondolatait, egészségi állapota nem engedte, hogy részt vegyen az ünnepségen, így Ligetvári Ferenc következett. A volt miniszter, az MTA Mezőgazdasági és Vízgazdálkodási Bizottságának elnöke felolvasta a Cselőtei László akadémikus által papírra vetett személyes hangú megemlékezést.

A beszédek elhangzása után került sor a mellszobrok leleplezésére. Harsányi Jánosé – Barth Ilona alkotása – a díszterem mellett áll, a Balogh Jánost ábrázoló pedig – ez Barth Károly munkája – a főbejáratnál kapott helyet. A szobrok már korábban, az alapzatok viszont csak most készültek el, az Akadémia, illetve a gimnázium alapítványának támogatásával.

G. Zs.

Regionális hozzárendelés: Budapest–Fasori Evangélikus Gimnázium


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Második kiadás
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Tudomány és iskola
A Lelkészakadémiáról, avagy a jó pap holtáig továbbképződik
Zsinati fórum székházunk sorsáról
A kiskőrösi „látogató”
Hálaadó istentisztelet Diósgyőrben
„Beszéljük meg együtt” – katechetikai nap Mendén
Országos felügyelőnk a Fővárosi Bíróság döntéséről
Keresztutak
Dizseri Tamás-emlékdíj harmadízben
Fölszentelték a szegedi szerb templom új harangját
Lublinnak újra van működő zsinagógája
Útravaló kórházi lelkigondozóknak
Ország a misszió romjain
Evangélikusok
Egy közszereplő beismerő vallomása
Harmincnyolc év után…
Ahol kérvényt kell írni a beszélgetéshez
Geduly Henrik püspök emlékezete
e-világ
Első helyen a fontossági sorrendben
Néhány szó a lapterjesztésről
Keresztény szemmel
Peronon
A múlt terhei
A hét témája
Európai egyházi vezetők nyílt levele az európai politikusokhoz
Egy bibliafordítás margójára
Heves tiltakozás a legújabb német bibliafordítás ellen
Szokatlan akció: Biblia nélküli istentisztelet
Egyházi szakkiállítás Németországban
Valóság és vízió
Együtt a zsoltárokról
A könyvek könyve az interneten
Elefántcsontpart: a Szentírásról az éter hullámain
A „szlovén Luther”, Primus Truber
On-line plusz
Kedves Gyerekek!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Mindszenty a forradalomban
A Szent Péter-bazilikában is lakott Michelangelo
A tájékoztatás jövője
Itthon vagyok otthon
A vasárnap igéje
Istent nem lehet becsapni!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Cantate
Ancilla theologiae – zeneoktatás hittudományi egyetemünkön
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 07 Tudomány és iskola

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster