EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 07 - Istent nem lehet becsapni!

A vasárnap igéje

ÖTVENED VASÁRNAPJA (ESTO MIHI) – Ám 5,21–24

Hozzászólás a cikkhez

Istent nem lehet becsapni!

Ámósz korában virágzott az istentiszteleti élet. A nép megülte az ünnepeket. A nagyokat és a kisebb jelentőségűeket is. Soha nem mulasztották el bemutatni a törvényben előírt áldozatot. De a kötelezőn felül is vittek az oltárra gazdag ajándékokat. Még a bálványistenek oltárára is jutott. Ámósz azonban az Úr tiszteletével társított bálványimádás bűnénél is súlyosabbnak tartja, hogy a templomi kultusz konjunktúrája az országban eluralkodott törvénytelenség és igazságtalanság takarójául szolgál. Ezért figyelmeztet: Istent nem lehet becsapni! Isten látja, ami az országban történik. Ezért üzeni a próféta által: „Gyűlölöm, megvetem ünnepeiteket, ünnepségeiteket ki nem állhatom! Ha égőáldozatot mutattok be nekem, vagy ételáldozatot, nem gyönyörködöm bennük. Rá se tekintek a békeáldozatra, melyet hízlalt állatokból mutattok be! Távozzatok előlem hangos éneklésetekkel, hallani sem akarom lantpengetésteket! Áradjon a törvény, mint a víz, és az igazság, mint a bővizű patak!”

Amikor ötvened vasárnapján ezeket az igéket halljuk, nem a bennünket körülvevő világot kell számadásra szólítanunk. Nem a társadalom életében fellelhető törvénytelenségeket és igazságtalanságokat kell prófétai hangvételű beszédekkel lelepleznünk! A prófétai szó – miként Ámósz idején – ma is Isten népét szólítja meg. A keresztény népet. A keresztény egyház, illetve egyházak vezetőit és népét. A gyülekezetek élén álló lelkészeket, felügyelőket, presbitereket és a hívők rájuk bízott nyáját. Igen, ma nekünk, mindannyiunknak szól a figyelmeztetés: Istent nem lehet becsapni! Ahol nem árad a törvény, mint a víz, és az igazság, mint a bővizű patak, ott hiába van virágzó istentiszteleti élet: Isten rá se tekint, nem gyönyörködik benne. De milyen törvényt és milyen igazságot kér rajtunk számon Isten a régi próféta igéje által?

Ámósz természetesen a Mózes törvényén, a Tórán alapuló törvényességet és igazságosságot hiányolta népe életéből. Isten tőlünk sokkal többet követel! Egyháza életében és minden Krisztusban hívő ember életében Krisztus törvényét és Krisztus igazságát szeretné látni. Azt a törvényt, amely Krisztus minden szavában és cselekedetében utolsó leheletéig megnyilvánult. Amelyet a Hegyi beszédben ő maga így foglalt össze: „Mert mondom nektek, ha a ti igazságotok messze felül nem múlja az írástudókét és farizeusokét, akkor semmiképpen sem mentek be a mennyek országába. (…) Ha tehát áldozati ajándékodat az oltárhoz viszed, és ott jut eszedbe, hogy atyádfiának valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, menj el, békülj ki előbb atyádfiával, és csak azután térj vissza, s vidd fel ajándékodat. (…) …ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem annak, aki arcul üt jobb felől, tartsd oda másik arcodat is. (…) Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket, hogy legyetek mennyei Atyátoknak fiai, aki felhozza napját gonoszokra és jókra, és esőt ad igazaknak és hamisaknak.” (Mt 5,20 kk.) Akiknek életük törvényévé lesz, hogy a fogadtatástól függetlenül szeretettel közelednek mindenkihez, akik a rosszat is mindig jóval viszonozzák, akik nem tartják számon a sérelmeket, hanem rögtön kitörlik őket emlékezetükből, és kérés nélkül is mindig megbocsátanak, azoknak az élete Krisztus igazságát fogja tükrözni. Nekik szól Urunk ígérete: „Boldogok, akik éheznek és szomjaznak az igazságra, mert ők megelégíttetnek.” (Mt 5,6)

Isten ma a bűn miatt felekezetekre tagolt egyházon, a megosztottságban élő kereszténységen kéri számon Krisztus törvényét és igazságát. De a számtalan emberi bűn miatt megosztott evangélikus egyházunkon is. Benne minden gyülekezeten. És személy szerint is, mindnyájunkon. Tudomásul kell vennünk, hogy amíg nem árad közöttünk, és nem határozza meg közösségi és egyéni életünket Krisztusnak a Hegyi beszédben elénk tárt törvénye és igazsága, addig nekünk is szól Isten kemény igéje: „Gyűlölöm, megvetem ünnepeiteket, ünnepségeiteket ki nem állhatom! (…) Távozzatok előlem hangos éneklésetekkel, hallani sem akarom lantpengetésteket! Áradjon a törvény, mint a víz, és az igazság, mint a bővizű patak!”

Istent nem lehet becsapni! Amíg hiába keresi egyházunk és mindnyájunk életében Krisztus törvényének és igazságának áradását, addig istentiszteleteink, bibliaóráink és egyéb alkalmaink előtte nem többek pótcselekvésnél.

Istent nem lehet becsapni! De lehet neki őszintén megvallani, hogy Krisztus törvénye – ahogy a Hegyi beszédben halljuk – távol áll tőlünk, igazságát igazságtalanságnak érezzük. Nem tudunk feltétel nélkül megbocsátani, nem tudunk felejteni. Nem akarunk megtorlás és visszavágás nélkül mindent eltűrni. Nem tudjuk, nem akarjuk a rosszat jóval viszonozni. Nem tudjuk, nem akarjuk ellenségeinket szeretni. És ha megvalljuk, van remény: Isten elküldi szívünkbe Szentlelkét, hogy mindezért bűnbánatra indítson, hogy utána bűnbocsátó kegyelmével újjáteremtse és késszé tegye szívünket Krisztus törvényének követésére és igazságának szomjazására.

Véghelyi Antal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Második kiadás
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Tudomány és iskola
A Lelkészakadémiáról, avagy a jó pap holtáig továbbképződik
Zsinati fórum székházunk sorsáról
A kiskőrösi „látogató”
Hálaadó istentisztelet Diósgyőrben
„Beszéljük meg együtt” – katechetikai nap Mendén
Országos felügyelőnk a Fővárosi Bíróság döntéséről
Keresztutak
Dizseri Tamás-emlékdíj harmadízben
Fölszentelték a szegedi szerb templom új harangját
Lublinnak újra van működő zsinagógája
Útravaló kórházi lelkigondozóknak
Ország a misszió romjain
Evangélikusok
Egy közszereplő beismerő vallomása
Harmincnyolc év után…
Ahol kérvényt kell írni a beszélgetéshez
Geduly Henrik püspök emlékezete
e-világ
Első helyen a fontossági sorrendben
Néhány szó a lapterjesztésről
Keresztény szemmel
Peronon
A múlt terhei
A hét témája
Európai egyházi vezetők nyílt levele az európai politikusokhoz
Egy bibliafordítás margójára
Heves tiltakozás a legújabb német bibliafordítás ellen
Szokatlan akció: Biblia nélküli istentisztelet
Egyházi szakkiállítás Németországban
Valóság és vízió
Együtt a zsoltárokról
A könyvek könyve az interneten
Elefántcsontpart: a Szentírásról az éter hullámain
A „szlovén Luther”, Primus Truber
On-line plusz
Kedves Gyerekek!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Mindszenty a forradalomban
A Szent Péter-bazilikában is lakott Michelangelo
A tájékoztatás jövője
Itthon vagyok otthon
A vasárnap igéje
Istent nem lehet becsapni!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Cantate
Ancilla theologiae – zeneoktatás hittudományi egyetemünkön
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 07 Istent nem lehet becsapni!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster