EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 07 - Néhány szó a lapterjesztésről

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Néhány szó a lapterjesztésről

Avagy: hogyan (nem) jut el az Evangélikus Élet az előfizetőkhöz?

Az újságkészítés egyik mozzanatának, az úgynevezett tördelésnek a kulisszatitkaiba avatta be olvasóinkat Boda Zsuzsa szerkesztőségvezető két héttel ezelőtt, a február 4-ei Evangélikus Élet tizedik oldalán. Arról azonban nem szólt – nem ez volt a célja –, hogy mi történik később.

Nos, mi – azaz a szerkesztőség munkatársai – a magunk részéről keddenként estére az utolsó „simításokkal” is végzünk. Addigra minden cikk a helyére kerül, többen is végigolvassák mind a tizenkét oldalt, kijavítják az összes felfedezett hibát – azután elküldjük a nyomdába a lapot. E pillanattól kezdve az újság sorsa már nem a mi kezünkben van; mégis megpróbáljuk most felvázolni, mi következik ezután. Tesszük mindezt azért, mert az elmúlt hetekben többtucatnyi telefonhívást, levelet és e-mailt kaptunk azoktól az előfizetőinktől, akik bizony nem kapták-kapják meg időben az újságot.

Hol is tartottunk? Kedd este tervezőszerkesztőnk interneten továbbítja a nyomdának az újságot, ahol szerda hajnalban kinyomtatják az addig csak elektronikus formában létező Evangélikus Életet.

Szerda reggel az immár papír alapú újságpéldányok egy része a nyomdából rögtön a Magyar Posta Zrt. budapesti, Orzcy téri Üzleti és Logisztikai Központjába kerül. A szerkesztőségünk által havonta aktualizált előfizetői név- és címlista alapján itt csomagolják be barna burkolópapírba és címkézik fel azokat az Evangélikus Életeket, amelyeket az egyéni előfizetőhöz juttatnak el. Fontos tudni, hogy a terjesztés szempontjából az egyéni előfizetők közé nemcsak természetes személyek tartoznak, hanem azok az intézmények – gyülekezetek, iskolák, könyvtárak stb. – is, amelyek csak egy példányban rendelték meg az újságot!

A Luther Kiadó és a Magyar Posta Zrt. közötti lapterjesztési szerződés értelmében a posta vállalja, hogy az Evangélikus Életet a nyomdai lapátadás napját követő huszonnégy órán belül továbbítja. Ez azt jelenti, hogy a budapesti (és a Budapest környéki) előfizetőkhöz csütörtök reggel, a vidékiekhez pedig legkésőbb péntek délelőtt meg kell érkeznie az újságnak. Az egyes példányokat a fővárosban a hírlapkézbesítők, vidéken pedig a postások viszik házhoz.

Na de mi a helyzet akkor, ha valaki – például egy gyülekezet vagy egy szeretetotthon – több példányban tart igényt az Evangélikus Életre? Mint fentebb már mondtuk, az újságok egy része a nyomdából közvetlenül a postához kerül. A többit a kiadó munkatársa hozza el a kiadó Üllői úti székhelyére, majd a többpéldányos megrendelések alapján itt összeállított csomagokat elsőbbségi címkével ellátva, levélküldeményként adja fel a postán, legkésőbb szerda kora délután. Elvileg ezeknek is legkésőbb pénteken meg kell érkezniük a címzettekhez.

Annak, hogy mégsem érkezik meg az újság, több oka is lehet. Például az, hogy a hírlapkézbesítő nem tud bejutni a postaládához. Ez természetesen elsősorban Budapesten, illetve a nagyvárosokban fordulhat elő. Kérjük előfizetőinket, győződjenek meg arról, hogy a hírlapkézbesítőnek van kulcsa a kapuhoz! Hasonlóképpen gondot okozhat az előfizetők listáján hibásan szereplő házszám, mint ahogyan az is, ha az előfizető neve és a postaládán szereplő név nem egyezik.

Az elmúlt hetekben hozzánk beérkező reklamációk vissza-visszatérő eleme volt, hogy nem ugyanaz a kézbesítő viszi az Evangélikus Életet, mint eddig. Január 1-jén valóban megjelent egy új cég a lapterjesztési piacon, mi azonban továbbra is a Magyar Postával állunk szerződésben. Ugyanakkor a posta helyenként összevonta hírlapterjesztői és egyéb küldeménykézbesítési szolgáltatását, így előfordulhat, hogy ezeken a helyeken új kézbesítő van, és hogy akadozik a házhoz szállítás.

Előfizetőink reklamációit szerkesztőségünk kétféle módon próbálja orvosolni. Ha egyszeri kézbesítési hibáról van szó, akkor a kiadóból pótoljuk a hiányzó lapszámot. Ha sorozatosan nem vagy mindig csak késve kapja meg az újságot az előfizető, akkor reklamációját továbbítjuk a posta illetékes osztályának. Eddigi tapasztalataink szerint a reklamáció kivizsgálása meglehetősen sokáig tart, és nem is mindig derül ki egyértelműen, hogy mi okozta/okozza a problémát – ettől függetlenül arra kérjük előfizetőinket, hogy minden esetben jelezzék nekünk, ha nem akkor kapják meg az Evangélikus Életet, amikor kellene, hogy legalább mihamarabb eljuthasson a panaszuk a megfelelő helyre. Mert bár nem rajtunk múlik, hogy mi történik az újsággal kedd estétől addig, amíg az előfizetők kezükbe vehetik, a jövőben is igyekszünk figyelemmel kísérni a terjesztéssel kapcsolatos reklamációkat, és a lehetőségeinkhez mérten mindent elkövetünk annak érdekében, hogy mindazok, akik megtisztelnek bennünket lapunk előfizetésével, minél elégedettebbek lehessenek.

Vitális Judit szerkesztőségi titkár/előfizetési és hirdetési ügyek referense


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Második kiadás
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Tudomány és iskola
A Lelkészakadémiáról, avagy a jó pap holtáig továbbképződik
Zsinati fórum székházunk sorsáról
A kiskőrösi „látogató”
Hálaadó istentisztelet Diósgyőrben
„Beszéljük meg együtt” – katechetikai nap Mendén
Országos felügyelőnk a Fővárosi Bíróság döntéséről
Keresztutak
Dizseri Tamás-emlékdíj harmadízben
Fölszentelték a szegedi szerb templom új harangját
Lublinnak újra van működő zsinagógája
Útravaló kórházi lelkigondozóknak
Ország a misszió romjain
Evangélikusok
Egy közszereplő beismerő vallomása
Harmincnyolc év után…
Ahol kérvényt kell írni a beszélgetéshez
Geduly Henrik püspök emlékezete
e-világ
Első helyen a fontossági sorrendben
Néhány szó a lapterjesztésről
Keresztény szemmel
Peronon
A múlt terhei
A hét témája
Európai egyházi vezetők nyílt levele az európai politikusokhoz
Egy bibliafordítás margójára
Heves tiltakozás a legújabb német bibliafordítás ellen
Szokatlan akció: Biblia nélküli istentisztelet
Egyházi szakkiállítás Németországban
Valóság és vízió
Együtt a zsoltárokról
A könyvek könyve az interneten
Elefántcsontpart: a Szentírásról az éter hullámain
A „szlovén Luther”, Primus Truber
On-line plusz
Kedves Gyerekek!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Mindszenty a forradalomban
A Szent Péter-bazilikában is lakott Michelangelo
A tájékoztatás jövője
Itthon vagyok otthon
A vasárnap igéje
Istent nem lehet becsapni!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Cantate
Ancilla theologiae – zeneoktatás hittudományi egyetemünkön
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 07 Néhány szó a lapterjesztésről

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster