EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 07 - Ancilla theologiae – zeneoktatás hittudományi egyetemünkön

Cantate

Egyházzene és oktatás 3.

Hozzászólás a cikkhez

Ancilla theologiae – zeneoktatás hittudományi egyetemünkön

Folytatjuk az egyházunkban zajló zeneoktatás bemutatását: rovatunk mostani cikkében az Evangélikus Hittudományi Egyetemen folyó munkáról Finta Gergely, az egyházzenei tanszék vezetője számol be. (E. Zs.)

Köztudott, hogy Luther milyen nagyra becsülte a zenét: a teológia tudománya után a második helyet kapta értékítéletében. Külön kiemelte a muzsika szerepét a lelkészek és a tanárok munkájában. Ez az alapja annak, hogy az evangélikus egyházak képzési rendszerében – különösen a lelkészek és a hittantanárok oktatásában – megbecsült helyen szerepel a zenetanítás. Ezt láthatjuk hazai teológiánkra tekintve is.

A teológia soproni évtizedeiben a közeli evangélikus tanítóképző kiváló zenész-tanárai – például Gárdonyi Zoltán – biztosították a zeneoktatás magas színvonalát. A II. világháború utáni évtizedek politikai légkörének szomorú következményeként még fontosabbá vált a lelkészek zenei képzése. Számos gyülekezet maradt kántor nélkül. Az egyházzenészek felsőfokú képzésének kereteit is megszüntették. Ennek az időszaknak máig ható öröksége, hogy képzett, felelős egyházzenész hiányában a lelkésznek kellett magára vállalnia egyházzenei kérdéseket: orgonák karbantartását, énekrend kialakítását, énekkar szervezését, néha még a gyülekezet énekének kíséretét is; így egyre nagyobb szerepet kapott az oktatás gyakorlati jellege. Ennek az időszaknak volt mértékadó zenetanára Zalánfy Aladár, Peskó Zoltán, majd Sulyok Imre. Az egyházzenei tevékenység a nehéz körülmények ellenére szélesedett, és 1992-ben Trajtler Gábor vezetésével önálló tanszéki keretet kapott.

Ezen az alapon nyugszik a lelkésznek és hittantanárnak készülő hallgatók között végzett mai munkánk. Tanszékünk tárgyai egyházzenei és liturgiai bevezetéssel kezdődnek. Erre három féléves tárgy épül, amelynek keretében a hallgatók megtanulják énekeskönyvünk gyülekezeti énekeit, megismerik keletkezési körülményeiket, alkalmazási területeiket, énekkari és hangszeres feldolgozásaikat. Egy másik félévben liturgikus énekkultúrákról esik szó: zsidó, korai keresztény és gregorián éneklésről, valamint arról, hogy ezek miként jelentek meg az evangélikus egyházzenében. Ehhez kapcsolódik a mai liturgikus rendek énekelt tételeinek elsajátítása. Ismét külön félév foglalkozik az egyházzene-történetnek azzal a korszakával, amely a kóruszene sajátos evangélikus színezetét adja. Az egyházzenei stúdiumokat gyakorlati félév zárja.

A felsorolt, kötelező tantárgyakon kívül a hallgatók számos szabadon választható zenei tárgyból is válogathatnak. Legrégebben az énekkar működik, majd a fúvószenei munka elindulása után megalakult a teológia fúvósegyüttese, új színnel gazdagítva a zenélés területeit. Már több mint tíz éve szerveződött a legfiatalabb együttes, a liturgikus ének szeminárium is, amelyen az egyházzene legősibb formájának evangélikus változatait éneklik a hallgatók. E zenei együttesekben nemcsak szakmai szempontból gazdagító a közreműködés: a résztvevők koncentrációt, pontosságot, egymásra figyelést élhetnek át és gyakorolhatnak általa. Vendégszolgálatokon keresztül sok gyülekezet kapott már ízelítőt ezekből a munkaágakból.

A közös zenélés lehetőségei mellett egyéni hangszeres órákat is felvehetnek az érdeklődők. Sokan intézményünkben kezdenek harmóniumot vagy fúvós hangszert tanulni. A kellő előképzettségűek orgonaórára járhatnak. E tárgyaknak és az énekkonzultációknak a haszna sokszor később, a szolgálat során adódó váratlan helyzetekben igazolódik.

Mindezt összeszokott és jól működő oktatói közösség koordinálja az egyházzenei tanszéken Csorba István, Johann Gyula és Kinczler Zsuzsanna közreműködésével. A teológián folyó zeneoktatás a jövő tanévben egyébként ismét új területtel bővül: a kántor szak indításával az Evangélikus Hittudományi Egyetem a mai kihívásoknak megfelelő, magas színvonalú zenei oktatási formát szeretne felkínálni.

Miért van értelme annak, hogy ennyiféle területen tevékenykedik néhány lelkes egyházzenész-tanár? A válasz abban a meggyőződésben rejlik, amely munkánk alapja: a zene és az egyházzene nem egyszerűen külső dísze az életnek és az istentiszteletnek, hanem vigasztal, örömöt ad, tanít és nevel. A musica sacra pedig az evangélium terjesztésének egyik leghatékonyabb eszköze és segítője.

Finta Gergely


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Második kiadás
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Tudomány és iskola
A Lelkészakadémiáról, avagy a jó pap holtáig továbbképződik
Zsinati fórum székházunk sorsáról
A kiskőrösi „látogató”
Hálaadó istentisztelet Diósgyőrben
„Beszéljük meg együtt” – katechetikai nap Mendén
Országos felügyelőnk a Fővárosi Bíróság döntéséről
Keresztutak
Dizseri Tamás-emlékdíj harmadízben
Fölszentelték a szegedi szerb templom új harangját
Lublinnak újra van működő zsinagógája
Útravaló kórházi lelkigondozóknak
Ország a misszió romjain
Evangélikusok
Egy közszereplő beismerő vallomása
Harmincnyolc év után…
Ahol kérvényt kell írni a beszélgetéshez
Geduly Henrik püspök emlékezete
e-világ
Első helyen a fontossági sorrendben
Néhány szó a lapterjesztésről
Keresztény szemmel
Peronon
A múlt terhei
A hét témája
Európai egyházi vezetők nyílt levele az európai politikusokhoz
Egy bibliafordítás margójára
Heves tiltakozás a legújabb német bibliafordítás ellen
Szokatlan akció: Biblia nélküli istentisztelet
Egyházi szakkiállítás Németországban
Valóság és vízió
Együtt a zsoltárokról
A könyvek könyve az interneten
Elefántcsontpart: a Szentírásról az éter hullámain
A „szlovén Luther”, Primus Truber
On-line plusz
Kedves Gyerekek!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Mindszenty a forradalomban
A Szent Péter-bazilikában is lakott Michelangelo
A tájékoztatás jövője
Itthon vagyok otthon
A vasárnap igéje
Istent nem lehet becsapni!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Cantate
Ancilla theologiae – zeneoktatás hittudományi egyetemünkön
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 07 Ancilla theologiae – zeneoktatás hittudományi egyetemünkön

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster