EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 08 - Világvégkifejlet

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Világvégkifejlet

Az utolsó ítélet órája (Doomsday Clock) elnevezésű jelképes szerkezetet a világ atomtudósai két perccel előbbre állították. Most már 23 óra 55 percet jelez – volt olvasható egy internetes újság honlapján…

A szimbolikus órát 1947-ben alkotta meg a két évvel korábban alapított Bulletin of the Atomic Scientists nevű folyóirat és a hasonló nevű tudományos társaság. A szervezet ezzel szerette volna figyelmeztetni a világot a nukleáris fegyverkezés veszélyeire. Az óra előreállítását a tudósok nemcsak azzal indokolják, hogy a nukleáris fegyverkezés újra fellendülőben van, hanem azzal is, hogy nem teszünk eleget a globális felmelegedés megfékezése érdekében.

Érthető, hogy a világvége ígérete minden korban félelemmel és rettegéssel töltötte el az embereket, hiszen ez személyes létük és egzisztenciájuk végét is jelentette. A szorongás csökkentésére, de akár attól függetlenül – puszta kíváncsiságból – is sokan sokféleképpen igyekeztek kiszámítani, mikor érkezik el a végső leszámolás ideje. A legutóbbi „tipp” a huszadik–huszonegyedik század fordulójára vonatkozott.

Amikor Jézustól kérdezték meg, mikor jön el Isten ítéletének napja, ő azt válaszolta: „Az ég és a föld elmúlik, de az én beszédeim nem múlnak el. Azt a napot viszont vagy azt az órát senki nem tudja: sem az ég angyalai, sem a Fiú, hanem csak az Atya egyedül. Ahogyan Nóé napjaiban történt, úgy lesz az Emberfia eljövetele is. Mert amiképpen azokban a napokban, az özönvíz előtt, ettek, ittak, házasodtak és férjhez mentek egészen addig a napig, amelyen Nóé bement a bárkába, és semmit sem sejtettek, míg el nem jött az özönvíz, és mindnyájukat el nem sodorta, úgy lesz az Emberfiának eljövetele is.” (Mt 24,35–39)

Ez a megállapítás azt sugallja, hogy – miként egykor az özönvíz – egyszer a végítélet is hirtelen, váratlanul érkezik. Ennek némiképp ellentmond, hogy Krisztus azoknak, akik az utolsó idők jelei felől érdeklődtek, azt mondta: „Vigyázzatok, hogy meg ne tévesszen valaki titeket! Mert sokan jönnek majd az én nevemben, és ezt mondják: Én vagyok a Krisztus! – és sokakat megtévesztenek. Fogtok hallani háborúkról, és hallatok háborús híreket. Vigyázzatok, meg ne rémüljetek, mert ennek meg kell lennie, de ez még nem a vég. Mert nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad, éhínségek és földrengések lesznek mindenfelé. De mindez a vajúdás kínjainak kezdete!” (Mt 24,4–8) Jelek tehát nemcsak hogy lesznek, de nagyon is szembe fognak tűnni, befolyásolva a földön élő emberek mindennapjait.

Jézus második eljövetelének közeledtével egyre több lesz a keresztények feladata is, hiszen példaként állnak mind a haláluk miatt rettegők, mind a szkeptikus kétkedők előtt, akik nem hisznek abban, hogy valaha is számot kell majd adniuk Istennek az életükről.

Ha az utolsó ítélet órájának szerkezetét nem állították volna előre a világ atomtudósai, a földön élő egyház tagjai akkor is tisztában lennének vele: bőven van még mit tenniük. A szeretet és a hit egységét azonban nem elegendő csupán egyetlen héten át – az ökumenikus imahéten – „demonstrálni”. Az a kérés pedig, amelyet a Megváltó egykori tanítványaihoz fordulva fogalmazott meg – „Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást: ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást! Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást.” (Jn 13,34–35)–, jelenleg is aktuális.

A tanítványoknak szavaikkal és cselekedeteikkel ma is bizonyságot kell tenniük Isten erőt adó gondviseléséről és szeretetéről. Emlékeztetniük kell az embereket arra, hogy életük ideje véges, és egyszer majd számot kell adniuk arról, vajon Isten akarata szerint éltek-e ezen a földön. Tanúskodniuk kell arról, hogy a halál és az egykor majd bekövetkező ítélet nem a vég, hanem egy új, teljesebb élet kezdete, amikor ki-ki színről színre lát majd (1Kor 13,12). És kinek-kinek a maga helyén arról ugyancsak szólnia kell, hogy még van lehetőség a változtatásra, a megtérésre, amíg mindez be nem következik!

E feladat teljesítése most, amikor az utolsó ítélet órájának mutatója a 23. óra 55. percénél áll, mindannyiunk számára még inkább időszerű.

G. Zs.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mit kezdjek én a böjttel?
Nagyböjt első vasárnapja
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Másokért munkálkodni
Fórum az Üllői úti székház jövőjéről
Keresztutak
Ökumenikus találkozó Wittenbergben Erdő Péter részvételével
Hosszú böjt – lesz-e feltámadás?!
Egy „pókháló” üzen
Elhunyt a Tiszáninneni Református Egyházkerület volt püspöke
A keresztény reneszánsz még előttünk van!
Evangélikusok
Nyomjuk a népnek a mantrát
Miniszteri engedéllyel a főiskolára
A nők és a nyelv
A kommunizmus szelíd áldozata: Dobó József
Egy a Rákosi-kor mártírjai közül
e-világ
„Elfogy” a Hold
Zöldségekről-gyümölcsökről II.
Keresztény szemmel
Nem mese ez, gyermek…
Világvégkifejlet
A hét témája
Böjti útra lépve
Dr. Kránitz Mihály
Dr. Fekete Károly
Lengyel Anna
Dr. Ambrus András
Gáncs Péterné
I.
II.
III.
evél&levél
A dobsinai jégbarlang beszél a történelemről…
Luther-rózsa keresztszemes hímzéssel
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Túrmezei Erzsébetre emlékeztek
Monográfia a budapesti reformátusságról
Bemutatkozik a Szegedi Evangélikus Egyházközség
A vasárnap igéje
Kísértés vagy próbatétel? Evangéliumi reménység!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Farkaséhség
Szószóró
Változtasd meg a világot három napra!
Cantate
„Ó, mérhetetlen szeretet csodája!”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 08 Világvégkifejlet

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster