EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 08 - Zöldségekről-gyümölcsökről II.

e-világ

Éljünk természetesen!

Hozzászólás a cikkhez

Zöldségekről-gyümölcsökről II.

Zöldséget és gyümölcsöt nyáron és ősszel sokkal nagyobb mennyiségben és szélesebb palettáról kiválasztva szerezhetünk be, mint ilyenkor, télvíz idején. Pedig rengeteg olyan étel van, amelynek éppen most van itt az ideje: sok sütőtököt, héjában sült krumplit, friss csíranövényeket kellene most enni. Lehet, hogy kevésbé változatos a téli zöldség- és gyümölcskínálat, mégis bőven van mit megismerni, újra felfedezni és bevezetni a téli egészséges táplálkozásba.

Az élet minden területén, amikor valami újat vagy rég nem próbáltat akarunk elkezdeni, létezik egy aranyszabály, amelyet nem érdemes figyelmen kívül hagyni. Ez pedig a fokozatosság szabálya. Egyik pillanatról a másikra nem érdemes változtatni, mert nem lesz tartós az eredmény. Szép lassan, egy-egy elemet becsempészve lehet megreformálni a berögzült táplálkozási szokásokat.

Nyersen, zöldsalátaként fogyasztható ilyenkor a lereszelt vagy vékonyan felszeletelt sárgarépa, zeller, fekete retek, cékla, vörös és fehér káposzta, lila hagyma, póréhagyma, fokhagyma. Kiváló vitaminforrás a kínai kel és a termesztett csiperkegomba, melyek csíkokra vágva salátában főzés nélkül is könnyen emészthetőek.

Külön cikket lehetne szánni a néhány éve hazánkban is kapható, illetve termeszthető csíranövényeknek, melyeknek épp most van a főidényük. A ropogós és pikáns zsázsa, retek, lucerna, brokkoli, búza, köles, lencse, szójabab apró kis zöld és sárga levélkéi, cérnavékony hajtásai mind vitamin- és ásványianyag-források, méghozzá „sűrített formában”, hiszen hatalmas mennyiség raktározódik el bennük mindazokból a tápanyagokból, melyekhez egyébként nehéz hozzájutni ebben az időszakban. Kezdetnek elég egy-egy csipet belőlük a salátába vagy a szendvicsbe, később már hiányozni fognak, és magunk is nekilátunk a csíráztatásnak. Akár erre a célra gyártott csíráztató edényben, akár gézzel lekötött befőttesüvegben három-négy nap alatt magunk is előállíthatunk csírákat a gyerekek bevonásával és nagy örömükre! Nagyobb élelmiszerboltok hűtőpultjaiban átlátszó műanyag dobozkákban is megtalálhatóak.

Levesként a már jól bevált alapanyagok mellett próbáljuk ki néha a káposztát és a céklát is (szláv levesek alapanyagai). Főzelékként és zöldséges főételként a pincében eltárolt zöldségfajták mellett nyárról eltett mireliteket is felhasználhatunk. Sokan talán félnek egy kicsit „a k betűs” zöldségek (káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, karfiol) és a hüvelyesek (bab, borsó, sárgaborsó, lencse) főzésétől, mivel puffaszthatnak. Azonban a megfelelő fűszer alkalmazásával, illetve fedő nélküli főzéssel a puffasztó hatás minimálisra csökkenthető, és cserébe annyi minden jóval ellátják vitaminokra kiéhezett szervezetünket! A rakott krumplin kívül nagyon sok zöldséges ételt elkészíthetünk sütőben, főtt gabonaszemekkel, túróval, tejföllel, főtt tojással rétegezve.

A reggeli és a vacsora vajas kenyeres variációit feldobhatjuk egy-egy zöldséges pástétommal. Remek kenyérrevalók a különböző körített túrók reszelt zöldségekkel, a babpástétom, a padlizsánkrém vagy a zakuszka.

Gyümölcsök tekintetében a téli alma és téli körte mellett együnk sok csonthéjas termést, mint a dió, mandula, mogyoró. Mértékkel, de gazdag C-vitamin-tartalma miatt fogyasztható déli gyümölcs is (kivi, citrom, narancs, grépfrút, mandarin, banán), azonban semmi esetre sem ajánlható jó szívvel az ilyenkor ki tudja, honnan beszerzett szamóca, szőlő és „társaik” (paprika, paradicsom, uborka…).

A nyári befőzések eredményeként befőttek és lekvárok színesíthetik a reggeli müzlit, kását vagy a hétvégi süteményt, de cukortartalmuk miatt bánjunk óvatosan velük! Talán a legkíméletesebb tartósítási eljárásnak a fagyasztás és az aszalás tekinthető, bár ezeknek a módszereknek szomorú az ökológiai vetületük. Ugyanis rengeteg energiára van szükség ahhoz, hogy a májusban leszedett málna februárig a hűtőben tárolódjon, vagy hogy az aszalt szilva, barack kiszáradjon.

Használjuk ki, hogy itt a finom sült alma, sütőtök, sült gesztenye idénye, hiszen ez utóbbiakat például csak télen fogyaszthatjuk. És ne felejtsük a mennyiséget: naponta négy-öt marék zöldség és két-három marék gyümölcs, minél színesebben!

Bogdányi Mária


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mit kezdjek én a böjttel?
Nagyböjt első vasárnapja
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Másokért munkálkodni
Fórum az Üllői úti székház jövőjéről
Keresztutak
Ökumenikus találkozó Wittenbergben Erdő Péter részvételével
Hosszú böjt – lesz-e feltámadás?!
Egy „pókháló” üzen
Elhunyt a Tiszáninneni Református Egyházkerület volt püspöke
A keresztény reneszánsz még előttünk van!
Evangélikusok
Nyomjuk a népnek a mantrát
Miniszteri engedéllyel a főiskolára
A nők és a nyelv
A kommunizmus szelíd áldozata: Dobó József
Egy a Rákosi-kor mártírjai közül
e-világ
„Elfogy” a Hold
Zöldségekről-gyümölcsökről II.
Keresztény szemmel
Nem mese ez, gyermek…
Világvégkifejlet
A hét témája
Böjti útra lépve
Dr. Kránitz Mihály
Dr. Fekete Károly
Lengyel Anna
Dr. Ambrus András
Gáncs Péterné
I.
II.
III.
evél&levél
A dobsinai jégbarlang beszél a történelemről…
Luther-rózsa keresztszemes hímzéssel
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Túrmezei Erzsébetre emlékeztek
Monográfia a budapesti reformátusságról
Bemutatkozik a Szegedi Evangélikus Egyházközség
A vasárnap igéje
Kísértés vagy próbatétel? Evangéliumi reménység!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Farkaséhség
Szószóró
Változtasd meg a világot három napra!
Cantate
„Ó, mérhetetlen szeretet csodája!”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 08 Zöldségekről-gyümölcsökről II.

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster