EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 13 - Egyházmegyei „újrakezdet”

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Egyházmegyei „újrakezdet”

Beiktatták esperesi tisztébe Krámer György pilisi lelkészt

Ahogy a szombati zordon időjárást felváltotta az Úr napjára a napfényes tavaszi meleg, úgy volt érzékelhető a gyülekezetek képviselőinek a tekintetén a biztató új kezdet. Azért került sor ismét esperesválasztásra a Dél-Pest Megyei Egyházmegyében, mert a korábbi esperes, Koczor Tamás – személyes okokra hivatkozva – lemondott tisztségéről. Krámer György pilisi lelkészt, püspökhelyettest dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke iktatta be esperesi tisztébe március 25-én Pilisen.

A püspök vezetésével mintegy húsz lelkész vonult be a hatalmas pilisi templomba, amelyet a hívek egészen megtöltöttek. Ahogy felzengett ősi himnuszunk, az Erős vár a mi Istenünk, szinte „tapintani lehetett”, hogy az egyházmegye és a pilisi gyülekezet ott áll teljes bizalmával és segítőkész szeretetével a fiatal esperes mögött.

A püspök 1Pt 2,5 alapján prédikált a lelki ház szükségességéről. Az új esperes életútja is erről tanúskodik: a soproni gyülekezet, ahol papi családban felnevelkedett, a pannonhalmi bencés gimnázium, a ceglédi laktanya, majd a teológiai akadémián töltött öt év, a bécsi ösztöndíjas esztendő, Maglód gyülekezete és végül a nagy kihívást jelentő pilisi gyülekezet mind-mind egy-egy lelki tégla, amely beépült Krámer György személyiségébe. De az építőkockák közé tartozik a három növekvő gyermek, a család is – és immáron a Dél-Pest Megyei Egyházmegye tizenöt gyülekezete. Ezt a lelki házat kell tovább építeni a szolgálat minden területén.

Az iktatás ünnepélyes aktusában részt vett Rezessy Miklós rangidős vecsési lelkész, valamint Pángyánszky Ágnes helyi lelkész, az újonnan beiktatott esperes hitvese. Az ősi confirma eléneklése után a már országosan is jó nevet szerzett pilisi énekkar – Jansik Ildikó karnagy vezetésével – személyre szóló üzenetként zengte az esperesnek: „Adjon neked, nekünk tiszta Lelket az Úr. Köztünk senki sincs, aki egyedül talpra áll…”

A közgyűlésen elmondott esperesi székfoglalójában Krámer György többek között a gyülekezetek megmaradásának esélyeiről szólt. Biztatta a felügyelőket: nőjenek fel feladataikhoz, és a lelkésszel együtt vezessék, formálják a helyi közösségeket. „Azt gondolom, hogy a legfontosabb a gyülekezetek öntudatának erősítése. A népegyházi keretek széthullása után gyülekezeteink egyre jobban hasonlítanak egy vak koldushoz, aki mindent másoktól vár, és akit bárhová el lehet vezetni” – mondotta. „Szükség van arra, hogy a gyülekezetek felismerjék: saját sorsuk, mindennapi életük alakulása elsősorban rajtuk múlik. A gyülekezetek tagjai felelősek azért, hogy mi történik a közösségben. (…) Minden gyülekezetben meg kell erősödnie az önállóan és tudatosan gondolkodó és cselekvő presbitériumoknak” – tette hozzá.

A köszöntésekben többször visszhangzott: jó Pilisre jönni. Példás az ott folyó gyülekezeti élet, frissen renoválták a templomot és más egyházi épületeket, nem utolsósorban pedig a hívek szerető koszorúja fogadja az odaérkezőket…

Benczúr László egyházkerületi felügyelőnek, Keveházi László korábban Pilisen szolgált nyugalmazott esperes-lelkésznek és e sorok írójának az áldáskívánásai a szeretetnek és a megbecsülésnek egy-egy fénysugarát vetítették az új esperes életére. A helyi református lelkipásztor, Morva Ákos és a baptista lelkész, Tenkely Béla szavai a jó ökumenikus együttműködésről győzték meg a jelenlevőket. A pilisi polgármester, Szabó Márton a város nevében, Pintér Miklós pilisi evangélikus felügyelő pedig a helyi gyülekezet képviseletében biztosította segítőkész támogatásáról az új esperest. A közgyűlést vezető Bak Péter egyházmegyei felügyelő az elnöktárs bizalmával és szeretetével szólt. A maglódiak emlékezése lélekindító érzéseket ébresztett. (Maglódon Krámerék a fészekrakás és a szárnypróbálgatás éveit töltötték.)

Zárszavában Fabiny Tamás püspök az ünnep jó ízére és a szolgálat sokféleségére utalt, kifejezve közös együttműködésük reményteljes folytatását.

D. Szebik Imre

Regionális hozzárendelés: Dél–Pest Megyei Egyházmegye


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Nézz távolabbra!
A Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjének zsinati beszámolója (2007. március 13.)
Azt aratjuk, amit vetettünk? Vagy mégis van reménység?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Eldőlt a székház sorsa
A nyertes pályázó vállalása
Egyházmegyei „újrakezdet”
Megkerült a harangocska
Közös missziói konferencia
„Terhes” gyülekezeteket!
Keresztutak
LVSZ 60
Szinte minden szinten
72 óra kompromisszumok nélkül
Protestáns házashétvége-találkozó
Evangélikusok
Ötszáz éve szentelték áldozópappá Luther Mártont
Szervezetből közösséggé
Az egyházi muzsika világa
Emléktábla Ihász Dániel evangélikus honvédezredes tiszteletére
e-világ
A meglelt végrendelet
Pappocaktalanítás
Gyóntatásbűn
Keresztény szemmel
Ünneptől csendig
evél&levél
Földönkívüliek és az evangélium (kiegészítő hozzászólás)
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Húsz szónokjelölt versenyzett Bonyhádon
Az elfeledett böjt
Bemutató előtt
A bakonycsernyei evangélikus gyülekezet bemutatása
Köszönő köszöntő
Szakkollégiumi napló
A vasárnap igéje
Az az indulat legyen bennetek!
Értetek van!
Célkeresztben a kereszt
Megtartotta a szombatot…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
A nagyhét liturgiája
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 13 Egyházmegyei „újrakezdet”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster