EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 13 - A meglelt végrendelet

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

A meglelt végrendelet

Egyházi levéltárak a világhálón

Talán emlékeznek páran: amikor az egyházi múzeumok internetes megjelenéséről írtam a február 4-i számban, sajnálkoztam, amiért múzeumunk honlapján csak utalást találtam Luther végrendeletére, a dokumentumot azonban nem láthattam. Ez a rovat kellett hozzá, hogy végre megnézhessem a becses okmányt; immáron megtekinthető az Evangélikus Országos Levéltár honlapján (http://eol.lutheran.hu). E személyes bevezető után bizonyára kitalálta az olvasó, hogy ez alkalommal az egyházi levéltárak internetes megjelenését veszem górcső alá.

Mint eddig is, evangélikus országos intézményünkkel kezdem. A tetszetős felületen barangolva megdöbbentő hibára bukkantam: a Firefox böngészővel nem lehet megnézni a „Levéltári jegyzékek” menüben a „Levéltári anyag szerkezetének” főcsoportjait! De ugyanez vonatkozik a többi, Gecko alapú böngészőre is (Netscape, SeaMonkey és Mozilla). Használható viszont Internet Explorerrel, Maxtronnal és Operával is. A honlap többi tartalma minden böngészővel látogatható. (Jeleztem a hibát Czenthe Miklósnak, a levéltár igazgatójának, aki ígéretet tett annak orvoslására. Mire ezek a sorok megjelennek, talán már nem is lesz aktuális a „hibaüzenet”.)

A honlap impozáns tartalommal rendelkezik. Néhány éve készült, pályázati forrásból. Megállapítható, hogy igazán komoly anyag került fel akkor a világhálóra, illetve azóta már frissítették is. Olvashatunk a levéltár történetéről, megismerhetjük a munkatársakat, kutatási területeiket, a levéltári gyűjtemény szerkezetét. Bizonyára kiterjedt kutató- és rendszerező munka előzte meg az ordinációs jegyzék webes publikálását, melynek eredményeként több száz, a múltban szolgált lelkészről találhatunk adatokat. Felkerült a felületre nagyon sok digitalizált fotó, irat, publikáció – érdemes időt szánni a felfedezésükre.

A nyíregyházi Görög Katolikus Püspöki Levéltárat (http://www.atanaz.hu/intezm/leveltar) találtam első helyen, amikor a katolikus levéltárakra kerestem rá a Google kereső segítségével. A honlap talán egyetlen jelentősége, hogy létezik. Szegényes megjelenésű, alig néhány oldalt tartalmaz.

A http://leveltar.katolikus.hu oldal célja az egyház levéltárainak bemutatása. Több kategóriába rendszerezve szerezhetünk információt a prímási, egyházmegyei, szerzetesi levéltárakról. Külön menü foglalkozik a „levéltárüggyel”. Itt még a Codex Iuris Canonici (katolikus törvénykönyv) levéltárakra vonatkozó rendelkezését is megtaláltam. Nem találtam azonban digitalizált anyagot, csak részletes fondjegyzékeket. Ezeket azonban minden levéltárnál publikálták. A honlap érdekessége, hogy németül is olvasható.

A református zsinati levéltárnak a szerkesztősége a címlapon lévő információ szerint már többször élvezhette a Nemzeti Kulturális Alap és a kultuszminisztérium támogatását, ezzel együtt sem sikerült azonban a széles közönségnek is hasznos információkat nyújtó portált készíteniük. Bizonyára bőséges anyagot kínálnak a regisztrált felhasználóknak – nekem azonban a cikk elküldéséig nem sikerült regisztrálnom…

Érdekes színfolt a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár honlapja, bár a levéltári részt szegényes tartalom jellemzi. Ismertető olvasható a levéltár működéséről és használatának szabályairól, de érdekesebb a „Holocaust anyagok” menüpont. Itt a magyarországi településekre lebontva megtaláljuk azoknak a kiadványoknak az adatait, amelyekből kiindulva kutatható a zsidó hitközségek története.

Természetesen e mostani áttekintés sem készülhetett a teljesség igényével, tanulságok levonására azonban mindenképpen alapot adhat. Egyre több hasznos információ kerül fel a világhálóra, az emberek egyre inkább a digitális tartalmak felé fordulnak. Ha be akarjuk mutatni írott múltunkat, törekednünk kell a digitalizálásra. Tisztában vagyok azzal, hogy ez óriási energiabefektetést és anyagi forrásokat követel. A digitális kornak immár túl a hajnalán azonban az igény egyre sürgetőbb erre!

– erdelyik –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Nézz távolabbra!
A Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjének zsinati beszámolója (2007. március 13.)
Azt aratjuk, amit vetettünk? Vagy mégis van reménység?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Eldőlt a székház sorsa
A nyertes pályázó vállalása
Egyházmegyei „újrakezdet”
Megkerült a harangocska
Közös missziói konferencia
„Terhes” gyülekezeteket!
Keresztutak
LVSZ 60
Szinte minden szinten
72 óra kompromisszumok nélkül
Protestáns házashétvége-találkozó
Evangélikusok
Ötszáz éve szentelték áldozópappá Luther Mártont
Szervezetből közösséggé
Az egyházi muzsika világa
Emléktábla Ihász Dániel evangélikus honvédezredes tiszteletére
e-világ
A meglelt végrendelet
Pappocaktalanítás
Gyóntatásbűn
Keresztény szemmel
Ünneptől csendig
evél&levél
Földönkívüliek és az evangélium (kiegészítő hozzászólás)
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Húsz szónokjelölt versenyzett Bonyhádon
Az elfeledett böjt
Bemutató előtt
A bakonycsernyei evangélikus gyülekezet bemutatása
Köszönő köszöntő
Szakkollégiumi napló
A vasárnap igéje
Az az indulat legyen bennetek!
Értetek van!
Célkeresztben a kereszt
Megtartotta a szombatot…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
A nagyhét liturgiája
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 13 A meglelt végrendelet

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster