EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 13 - Célkeresztben a kereszt

A vasárnap igéje

NAGYPÉNTEK – 2Kor 5,14–21

Hozzászólás a cikkhez

Célkeresztben a kereszt

Az elmúlt hét végén gyülekezeti napokat tartottunk a piliscsabai Béthel Missziói Otthonban, és az egyik estére készítettem egy meditációs vetítést. A címe ez volt: Célkeresztben a kereszt. Sok ezer képet néztem meg az interneten, hogy kiválasszam a legmegfelelőbbeket. Találtam köztük keresztet a templomokon, kereszteket a temetőben, keresztet festményeken, keresztet a világi és egyházi hatalom jelképeként, keresztet a divatban, keresztet mint ékszert. Ezer meg ezer kereszt, hétköznapiak, megszokottak, átsiklik rajtuk a szemünk, észre sem vesszük őket. Hiába találkozunk azonban lépten-nyomon vele, napjainkban a kereszt nem a hit mélységeit fejezi ki.

Nagypénteken is sok ember tekintete siklik át a felett az egyetlen kereszt felett, amely megváltoztatta a világot: Jézus keresztje felett. Pedig minden keresztnek erre az egyre kellene minket emlékeztetnie. Arra, amelyen Jézus áldozatul adta magát, hogy megbékítse Istent a világgal.

Aki átéléssel olvassa el Jézus szenvedéstörténetét, vagy látta A passió című filmet, megborzad ettől a kereszttől. Istennel való megbékélésünknek, bűneink bocsánatának véres ára volt. Jézus keresztje nem szép, nem művészi, nem a hatalom jele, hanem brutális kínt, megaláztatást jelentő, kegyetlen kivégzőeszköz. Egy egyetemista kérdezte meg: „Hogyan lehet a nagypénteket ünnepelni? Hogyan lehet egy olyan vallásban hinni, amelyik ünnepet szentel a borzalomnak, a kivégzésnek, a halálnak?” Azt válaszoltam neki: nem Jézus szenvedését, kivégzését, halálát ünnepeljük, hanem a szeretetet, amely legyőzte a halált.

Pál apostol sem feledkezik meg erről, amikor a korinthusiaknak a keresztről ír. Elmondja, hogy Jézusnak meg kellett halnia, és erre ő maga mondott igent. Leírja, hogy mi az értelme Jézus halálának, és ezt azzal foglalja össze, hogy Jézus megbékéltette Istent a bűnös emberrel. Ha egyszer rádöbbennénk, hogy az általunk mindig szerető mennyei Atyának nevezett Isten bűnt gyűlölő, haragvó és büntető Úr, akkor értenénk meg annak a jelentőségét, ami a kereszten történt. Jézus odaállt Isten haragja elé, és elszenvedte a bűn következményét, a halált. Azt az ítéletet, amely ránk lett kimondva.

Miután Jézus elhordozta büntetésünket, lezárult a bűn-ügy. Az igaz Bíró meghozta az ítéletet, hogy a világon minden bűnt a Jézus nevű vádlott követett el, és az embert bűncselekmény hiányában felmentette. Isten megbékélt velünk, emberekkel. Ez nagypéntek történésének, Jézus kereszthalálának értelme.

Nagypénteken azonban túl kell lépnünk az emlékezésen. Jézus keresztjére nézve észre kell vennünk, hogy annak, ami egykor történt, következményei vannak személyes életünkre nézve. A kereszt két szára két irányt jelöl. A függőleges az Isten és az ember között történt megbékélést mutatja, a vízszintes azt, hogy embertársainkkal is megbékéltet Jézus Krisztus keresztje. Ez hosszú, egész életünkön át tartó folyamat. Jézus szava, amely arról szól, csak az lehet az ő tanítványa, aki naponta felveszi a maga keresztjét, erre figyelmeztet. Megbékélni embertársainkkal, talán éppen a házastársunkkal, családtagjainkkal, munkatársakkal, szomszédokkal; megbocsátani azoknak, akik ellenünk vétettek – ez a mi keresztfelvételünk. Erre kap erőt az, aki megbékélt Istennel. De az emberekkel való megbékélés nélkül hiteltelenné lesz az Istennel való megbékélésünk.

Így lesz Jézus keresztje az élet forrása, mert benne valósul meg Isten irántunk való megbocsátó szeretete és a mi embertársaink iránti megbocsátó szeretetünk. A középkorban Jézus keresztjét az élet fájaként is ábrázolták, amely zöldell, virágzik, és gyümölcsöt terem. Pál apostol azt mondja: ha valaki Krisztusban van, új teremtés az; a régi elmúlt, és újjá lett minden.

A nagypéntek angol elnevezése Good Friday, ami azt jelenti, hogy jó péntek. Jó péntek, amikor Jézus szenvedésére és kereszthalálára emlékezünk? Amikor passiót olvasunk? Amikor azt énekeljük templomainkban, hogy „e nagy nap fájdalmát, / Ó, ember, gondold meg” (EÉ 211)? Nem inkább szomorú vagy tragikus pénteknek kellene hívnunk ezt a napot? Nem egy szerencsétlen nap, főleg ha 13-ára esik?

Az angol elnevezés arra utal, hogy nagypéntek nem a történelem fekete napja, nem olyan, mint szeptember 11. vagy mint annyi más hasonló. Hanem Good Friday, jó péntek, mert a jó hír, az evangélium szólal meg ezen a napon: Jézus Krisztus kereszthalálával Isten megbékéltette magával a világot, és elkezdődött a világ újjáteremtése.

Ma mindannyiunknak szól az üzenet: békülj meg Istennel, és új teremtéssé leszel.

Balicza Iván


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Nézz távolabbra!
A Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjének zsinati beszámolója (2007. március 13.)
Azt aratjuk, amit vetettünk? Vagy mégis van reménység?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Eldőlt a székház sorsa
A nyertes pályázó vállalása
Egyházmegyei „újrakezdet”
Megkerült a harangocska
Közös missziói konferencia
„Terhes” gyülekezeteket!
Keresztutak
LVSZ 60
Szinte minden szinten
72 óra kompromisszumok nélkül
Protestáns házashétvége-találkozó
Evangélikusok
Ötszáz éve szentelték áldozópappá Luther Mártont
Szervezetből közösséggé
Az egyházi muzsika világa
Emléktábla Ihász Dániel evangélikus honvédezredes tiszteletére
e-világ
A meglelt végrendelet
Pappocaktalanítás
Gyóntatásbűn
Keresztény szemmel
Ünneptől csendig
evél&levél
Földönkívüliek és az evangélium (kiegészítő hozzászólás)
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Húsz szónokjelölt versenyzett Bonyhádon
Az elfeledett böjt
Bemutató előtt
A bakonycsernyei evangélikus gyülekezet bemutatása
Köszönő köszöntő
Szakkollégiumi napló
A vasárnap igéje
Az az indulat legyen bennetek!
Értetek van!
Célkeresztben a kereszt
Megtartotta a szombatot…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
A nagyhét liturgiája
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 13 Célkeresztben a kereszt

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster