EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 13 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Közbenjárt a bűnösökért. Ézs 53,12 (Lk 22,32; Jn 12,12–19; Fil 2,5–11; Zsolt 69,17–37) Jézus szereti a bűnös embert. Ha nem így lenne, akkor senkit sem szeretne. Az maga a pokol lenne! De mert szeret, mindent megtesz azért, hogy Isten jelenlétébe kerülhessünk. Ennél nagyobbat senki sem tehet a világmindenségben. A világmindenségnek apró porszeme vagyok. Jézus ezért a porszemért is közbenjár. Ez nem logikus. Érthetetlen. Kegyelem.

Hétfő

Megtudjátok, hogy én, az Úr vagyok a ti Istenetek. 2Móz 16,12 (Mt 21,10–11; Róm 5,6–11; Mt 26,69–75) Vannak, akik még nem tudják ezt. Nem tudják, mert nem tapasztalták meg őt: Istent. Pedig nem nehéz. Két dolog szükséges hozzá. Az egyik a megadás, a másik az átadás. Megadni magam a Mindenhatónak úgy, hogy közben az ego szinte megszűnik. Átadni magam Krisztusnak úgy, hogy életem megtisztulását, megújulását tőle várom. És akkor megtudom, hogy ő az Úr, az én Istenem.

Kedd

Ne pironkodj, mert nem ér gyalázat! Ézs 54,4a (1Kor 1,22–23; Jób 38,1–11;42,1–6; Mt 27,1–14) A keresztény embernek istenhívőként semmi szégyellnivalója sincsen. Sőt! Akit Isten szeret, sokkal természetesebben járhat-kelhet ebben a világban. Istent nem kell szégyellnünk! Jézus Krisztus sem szégyell bennünket. Pedig megtehetné. Ehelyett könyörög értünk. Az Atya előtt.

Szerda

Az Úr fölemeli a porból a szűkölködőt. 1Sám 2,8a (Lk 23,42–43; Ézs 26,20–21; Mt 27,15–30) Nyomaszt az egy életen át tartó „gyűjtögető életmód”. Nyomasztanak a gázáremelések. Nyomasztanak az újabb útadók, a kenyér árának emelése. A havi bevásárlás a fizetés harmadát elviszi. Az üzemanyag megint drágább. Nyomaszt az ellopott adóforintjaim sorsa. Nyomaszt a hónapról hónapra élés nyavalyája. Nyomaszt a csontsovány gyerekekről készült képek borzalma. Nyomaszt és megrettent a lelki sivárság és a lelki szegénység. Elolvasom az Útmutató igéjét: „Az Úr fölemeli a porból a szűkölködőt.”

Csütörtök

Az én Uram, az Úr, megsegít engem, ezért nem maradok gyalázatban. Ézs 50,7a (Mt 26,26–28; Jn 13,1–15/34–35/; 1Kor 11,23–26; Mt 27,31–44) Este és reggel az ágy mellett térdepelve elmondott imádság belső tartást ad. Kitartást, amikor elegem van mindenből, és már úgy érzem, nincs tartalék erőm a következő naphoz, órához. Megtart józannak akkor, amikor a kísértés el akarna hatalmasodni bennem. Feltart, ha indulatosan nekimennék a sértegetőnek, a felbosszantónak, a gyalázkodónak. Összetart ott, ahol széthúzás, ellenségeskedés ékelődik házastársak, munkatársak közé, ahol a diabolosz, a szétdobáló, a gonosz kavar és rombol. Az imádság Isten tenyerén tart: hordoz és oltalomba helyez. Megsegít.

Péntek

Ha Krisztus bennetek van, bár a test a bűn miatt halott, a Lélek életet ad az igazság által. Róm 8,10 (Hag 1,14; Jn 19,16b–30; 2Kor 5,/14b–18/19–21; Mt 27,45–56) Isten igazsága nem az, hogy halál jár a bűnös embernek, hanem hogy élet a hívőnek. De önmagában a bűn halált és kárhozatot hoz. Ha az csak van, és halmozódik, nincs olyan ember, aki talpon tudna maradni az utolsó ítéletkor. De ha a bűn után ott a bűnbánat, a hit és Krisztus valóságos jelenléte, akkor nincs az a bűn, amely megfosztana az örök élettől, elvenné tőlünk a mennyországba jutás ajándékát. Ne test szerint élj hát! Élj Lélek szerint!

Szombat

Az én Uram, az Úr, megtanított engem mint tanítványát beszélni, hogy tudjam szólni igéjét az elfáradtaknak. Ézs 50,4a (Fil 2,11; Hós 5,15–6,3; Mt 27,57–66) A mai ige arra hívja fel a figyelmünket, hogy érdemes jó lelki kondícióban lennünk. Miért? Mert Isten számít ránk. Be vagyunk építve tervébe. Számol azokkal, akik a tanítványai, akiknek a szólás karizmáját adta. Mennyi mindenre rá tudjuk beszélni környezetünket; meg tudjuk győzni a másikat az igazunkról. De vajon hány embert próbáltunk már rábeszélni arra, hogy tartozzon Istenhez?

Horváth-Hegyi Olivér


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Nézz távolabbra!
A Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjének zsinati beszámolója (2007. március 13.)
Azt aratjuk, amit vetettünk? Vagy mégis van reménység?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Eldőlt a székház sorsa
A nyertes pályázó vállalása
Egyházmegyei „újrakezdet”
Megkerült a harangocska
Közös missziói konferencia
„Terhes” gyülekezeteket!
Keresztutak
LVSZ 60
Szinte minden szinten
72 óra kompromisszumok nélkül
Protestáns házashétvége-találkozó
Evangélikusok
Ötszáz éve szentelték áldozópappá Luther Mártont
Szervezetből közösséggé
Az egyházi muzsika világa
Emléktábla Ihász Dániel evangélikus honvédezredes tiszteletére
e-világ
A meglelt végrendelet
Pappocaktalanítás
Gyóntatásbűn
Keresztény szemmel
Ünneptől csendig
evél&levél
Földönkívüliek és az evangélium (kiegészítő hozzászólás)
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Húsz szónokjelölt versenyzett Bonyhádon
Az elfeledett böjt
Bemutató előtt
A bakonycsernyei evangélikus gyülekezet bemutatása
Köszönő köszöntő
Szakkollégiumi napló
A vasárnap igéje
Az az indulat legyen bennetek!
Értetek van!
Célkeresztben a kereszt
Megtartotta a szombatot…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
A nagyhét liturgiája
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 13 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster