EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 13 - Földönkívüliek és az evangélium (kiegészítő hozzászólás)

evél&levél

Hozzászólás a cikkhez

Földönkívüliek és az evangélium (kiegészítő hozzászólás)

A Prőhle Péter írásában (Evangélikus Élet, 2007. március 25.) foglaltakkal alapvetően egyetértek, ugyanakkor véleményem szerint még tovább kell gondolni a kérdést. Két oka lehet annak, hogy a Megváltó miért nem beszélt a tanítványoknak a földön kívüli életről. Az egyik, amellyel a hozzászólás foglalkozik: feleslegesen terhelte volna a tanítványokat – akkor is, most is. De rögtön meg lehet kérdezni, hogy például a hinduizmusban miért feltételezik a földönkívüliek létezését, miközben a legtökéletesebb kinyilatkoztatás címzettjeit túlságosan megterhelte volna a közlés. A másik ok: Jézus azért nem beszélt nekik ilyesmiről, mert nincs élet más égitesten…

A földön kívüli életről szóló spekulációk abból a fikcióból indulnak ki, hogy az élet mindenhol kialakul, ahol megfelelőek hozzá a feltételek. Ennek azonban csak abban az esetben lehetne némi alapja, ha valóban sikerülne más égitesten is rábukkannunk. Nincs megbízható adat arról, hogy az emberiség történetében bárki is megfigyelte volna az élet spontán keletkezését. Rögtön megkérdezhetjük, hogy miért nem, amikor ma a fennmaradásához adottak a feltételek. Az ősi Földön, így-úgy elképzelt, mindenesetre a mainál sokkal mostohább körülmények között miért alakult volna ki magától?

Az élőlények anyagának felépítése hihetetlenül bonyolult. Csak egyetlen példa, amelyben a konkrét számok nem annyira fontosak, csak a nagyságrendjük. Ha egy 100 aminosavból álló fehérjét képzelünk el úgy, hogy mindegyik tetszőleges helyet foglalhat el, akkor a lehetőségek száma 20100, ami körülbelül 10130. Mivel az egyes aminosavak sokszor helyettesíthetik egymást, ezért 1030 és 1065 közötti értéket szoktak megadni.

A Föld feltételezett kora 4,5–4,6 milliárd év, ami hozzávetőlegesen 1,5 × 1017 másodperc. Ahhoz, hogy egyetlen megfelelő molekulát kapjunk, a legjobb esetben is másodpercenként 1013/1,5-szer kellene „próbálkoznia” a „természetnek”. Két molekula esélye már csak 1/1060, háromé pedig 1/1090. Az univerzum atomjainak feltételezett száma 1080. Ha az egész Föld csupa aminosavból állna, az körülbelül 3 × 1049 molekulát jelentene. És akkor a jobbra vagy balra forgató aminosavak problémájáról és a molekuláris kötések lehetőségeiről még nem is beszéltünk…

Fehérjék a természetben azonban csak élő sejtben keletkeznek. A fehérjék előállítását a sejtben lévő DNS kódolja. Ennek a négybetűs kódját pedig át kell fordítani a húszféle aminosavra. Ráadásul magának a DNS-nek az előállításához is legalább hetvenötféle fehérje szükséges. A fehérjék és a DNS „tyúk-tojás” problémájának megoldására semmilyen hihető elképzelés nincsen. A jelenben a programozás ismeretében kételkedés nélkül feltételezünk egy programozó személyt, akkor is, ha nem látjuk, nem ismerjük. Az élőlények előállításához szükséges sokszorosan bonyolultabb program esetében miért lenne másképp?!

A fentiek alapján világos, hogy ha mégis találkoznánk az élet nyomaival Földünkön kívül, az még mindig nem bizonyítaná a spontán abiogenezist. A földön kívüli élet lehetősége azonban nem véletlenül foglalkoztat vagy nyugtalanít sokakat. Ez is azt mutatja, hogy valójában világnézeti kérdésről van szó. Hiszen a szellem, a gondolat eredetének és általában az emberi élet értelmének kérdése elválaszthatatlan az élet mint olyan eredetének a kérdésétől.

Hogyan került az eredetileg élettelen anyagba a világ, az élet és az ember eredetének kutatása? Ha az élet – végül az emberi élet is – csupán az anyagi alkotóelemek ismeretében így vagy úgy megmagyarázható, akkor a kutatásnak nincs igazi tétje. Nincs, mert csak oda vezethet, hogy az ember önmaga ura (pontosabban bizonyos csoportok a többiek urai), aki egyedül önmagának (vagy önmagának sem) felelős. Egyes körök persze éppen ezt akarják.

Szentpétery Péter docens, az EHE Vallás- és Társadalomtudományi Tanszékének vezetője (Budapest)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Nézz távolabbra!
A Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjének zsinati beszámolója (2007. március 13.)
Azt aratjuk, amit vetettünk? Vagy mégis van reménység?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Eldőlt a székház sorsa
A nyertes pályázó vállalása
Egyházmegyei „újrakezdet”
Megkerült a harangocska
Közös missziói konferencia
„Terhes” gyülekezeteket!
Keresztutak
LVSZ 60
Szinte minden szinten
72 óra kompromisszumok nélkül
Protestáns házashétvége-találkozó
Evangélikusok
Ötszáz éve szentelték áldozópappá Luther Mártont
Szervezetből közösséggé
Az egyházi muzsika világa
Emléktábla Ihász Dániel evangélikus honvédezredes tiszteletére
e-világ
A meglelt végrendelet
Pappocaktalanítás
Gyóntatásbűn
Keresztény szemmel
Ünneptől csendig
evél&levél
Földönkívüliek és az evangélium (kiegészítő hozzászólás)
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Húsz szónokjelölt versenyzett Bonyhádon
Az elfeledett böjt
Bemutató előtt
A bakonycsernyei evangélikus gyülekezet bemutatása
Köszönő köszöntő
Szakkollégiumi napló
A vasárnap igéje
Az az indulat legyen bennetek!
Értetek van!
Célkeresztben a kereszt
Megtartotta a szombatot…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
A nagyhét liturgiája
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 13 Földönkívüliek és az evangélium (kiegészítő hozzászólás)

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster