EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 15 - Összeköt a zsinór – mindenkit

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Összeköt a zsinór – mindenkit

Keresztény közösségi ház várja a látogatókat Békésen

Közösségi ház, ahol minden hetet imádkozással indítanak, ahol a munkatársak többsége gyülekezetbe járó keresztény, a vezetője lelkipásztor, és az előtérben a többi olvasnivaló között a legnagyobb természetességgel van jelen a Biblia, amelyet „üres idejükben” forgathatnak a munkatársak.

Három évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Zsinóros Közösségi Ház Békésen. Az elnevezés szimbolikus. Egyrészt arra utal, hogy a viharsarki kisváros régies, ma már az itt élők között sem használt elnevezése „Madzagfalva”, másrészt arra a küldetésre, amelyet az alapítók az összeköttetések keresésében láttak meg. Hogy kapcsolatkeresésre és -felvételre van szükség ember és ember között, függetlenül hitvallástól vagy bármi mástól.

Érdekesség, hogy a közösségi ház egy száz évvel ezelőtt zsinagóga céljára emelt impozáns épületben található. A második világégés utáni évtizedekben többször méltatlan célokra használták, de a mai működtető Mégis Van Remény Egyesület hű akar lenni az egykori építők és építtetők céljaihoz, és az épületben mindenekelőtt Isten házát látja.

Az egyesület neve kifejezi küldetését: reményt adni a reményvesztetteknek, a kirekesztettségben élőknek. A szervezet már tizenhét éve munkálkodik a misszióban. Legnagyobb vállalkozása e közösségi ház működtetése, fenntartása. Az intézmény színteret kíván nyújtani a hívő és a kereső vagy még hitetlen emberek, családok között építhető „barátsághidak” kialakításához. Mintegy negyven embert foglalkoztatnak, főként olyanokat, akiknek korábban nem volt munkájuk, illetve akik a munkavállalás szempontjából hátrányos helyzetűek: negyvenöt évesnél idősebb nők, pályakezdők, romák. A „Zsinórosban” munkaerő-közvetítő és álláskereső iroda működik, melynek célja a munkaerőpiacra történő visszatérés és a munkahelyi beilleszkedés elősegítése. Emellett odafordulnak a szociálisan hátrányos helyzetben lévőkhöz: fellépnek az idősek, a romák, a nagycsaládban élő gyerekek érdekében. A legkülönfélébb projekteket dolgozzák ki és valósítják meg. Sikerrel működtetik a mozgásukban koruk vagy betegségük miatt korlátozottakat támogató szolgálatot. A működés anyagi bázisát – gyakran uniós – pályázatok adják.

Emellett működik itt pizzéria, étterem, cukrászda és internetkávézó; ezenkívül különféle kulturális közösségi programokat hívnak életre: filmklub, gitárklub, kiállítások, író-olvasó találkozók, koncertek, orvosi előadások hívogatják az igényesebb kulturális és ismeretterjesztő rendezvények iránt érdeklődőket. A közösségi ház drog-, alkohol- és dohányfüstmentes intézmény. Bizonyos területeken hiánypótló szerepet tölt be: például nyaranta gyermekfoglalkoztató heteket szervez. A szülők nyugodt szívvel engedhetik el e programokra a gyermekeiket, hiszen tudják, hogy jó kezekben vannak.

A Mégis Van Remény Egyesület ökumenikus szervezet, vezetői, tagjai, önkéntesei, szimpatizánsai a legkülönfélébb felekezetek tagjai. Nagy munkát végeznek a cigánymisszióban. Céljuk elérni, felépíteni, segíteni a roma népcsoportot, hogy megtalálja önmagát, és értékes, építő tagja legyen a társadalomnak. Munkájukat a Jézus Krisztusba vetett hittel, az evangélium erejével végzik, mely teljes életváltoztatásra képes. Az Országos Cigánymisszió tevékenységi területe kiterjed az egész országra, sőt az egész Kárpát-medencére is. Ezzel szorosan összefügg, hogy Keresztény Népfőiskolát működtet az egyesület, melynek kurzusai jelenleg Pakson, Verpeléten, Nyíregyházán és Zentán működnek összesen körülbelül nyolcvan fővel; a tanulók mintegy fele roma. Mivel a cigány népcsoportot legjobban saját tagjai tudják elérni, fontosnak tartják, hogy cigány vezetőket képezzenek.

A közösségi ház indulásakor a külső szemlélők közül sokan pesszimisták voltak, kételkedtek benne, hogy az intézmény fenn tudja tartani magát hosszabb távon is, városi vagy állami támogatás nélkül, csakis önerőből, ráadásul ilyen nem mindennapi vezetési elvek és ideák mellett. A „Zsinóros” vezetői és munkatársai mindenesetre a sok megélt nehézség közepette április 2-án a ház harmadik, sikeresen befejezett évét ünnepelhették.

Szegfű Katalin


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Húsvéti helyesírás
Heti útravaló
Én, Barabbás
Egyházunk egy-két hete
Ádám, hol vagy?
Elkészült a hartai evangélikusok családfája
Merészek hátratekintése
Keresztutak
Összeköt a zsinór – mindenkit
Énlaka, az unitárius szentély
Ökumenikus hírszőttes
Negyvenegyezer tojás egy fészekben
Evangélikusok
Szavakat vezet világtalan
Fél évszázados Krisztus-dicséret
e-világ
Az internet védőszentje
Keresztény szemmel
Válaszaink a politika mai kihívásaira
Hogyan készüljünk a nyugdíjas évekre?
Húsvétkor…
Az egyház veteményeskertje
Isten tanít
Ima húsvét után
Tűnődés a hazugságról
A hét témája
Da capo al fine – szenvedéstörténet 2007
Egy fillér
evél&levél
Egy orvos bizonyságtétele
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Magyar művészek – magyar művészet Erdélyben
Kisföldalattival a régi Budapesten
A cimbalom és az egyházi zene
A zene hódolata a feltámadott szenvedő előtt
Tótfalusi, a tragikus sorsú nyomdászmester
A vasárnap igéje
Szemmel vagy szívvel?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Egy falusi kántor Tolna-Baranyában
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 15 Összeköt a zsinór – mindenkit

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster