EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 17 - Egyház a közélet mindennapjaiban

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Egyház a közélet mindennapjaiban

Evangélikus polgármesterek és képviselők találkozója

Manapság sok szó esik az egyház társadalmi szerepvállalásának különféle kérdéseiről, azonban az egyház és a társadalom kapcsolatának szerteágazó jelenségei a legtöbb esetben csak az egyházvezetés és a lelkészek szemszögéből kapnak hangsúlyt az egyházi médiában. A szekuláris közélet képviselői is jóformán csak a lelkészi kar véleménynyilvánításait tekintik a közügyek alakításához való egyházi hozzájárulásnak. Mit jelent az egyház és a közélet valós kapcsolata, és hogyan valósul meg a hívő keresztényeknek a közügyekben való aktív részvétele a mindennapok gyakorlatában? Ez a kérdés állt a középpontjában annak a találkozónak, amelyre az Északi Egyházkerület elnöksége hívta meg a kerületben tevékenykedő, evangélikus vallású közéleti szereplőket: választóik bizalmát élvező országgyűlési és önkormányzati képviselők, polgármesterek és közigazgatási tisztségviselők érkeztek április 18-án Budapestre.

Az Északi Egyházkerület püspöki hivatalában megrendezett találkozó nyitóáhítatát dr. Fabiny Tamás, a kerület püspöke tartotta Mt 22,15–22 alapján. A bibliai történetben a farizeusok azzal akarják csapdába csalni Jézust, hogy szembeállítják egymással a császárnak (a világi hatóságoknak) és az Istennek való engedelmességet. A helyzetből látszólag nem lehet jól kijönni, Jézus azonban meglepő módon visszakérdez: kinek a képmása látható az adópénzen? Fabiny Tamás kifejtette, hogy a Jézus által alkalmazott szimbolika alapján a közélet és hitélet farizeusi szembeállítása alapjaiban téves. Az „adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami az Istené” kijelentés ugyanis magába foglalja, hogy az Istennek elkötelezett hívők anyagi javaikkal ugyanúgy kiveszik a részüket a közterhekből, és szaktudásukkal hozzájárulnak a közügyek alakításához, mint bárki más. Önmagukat azonban lelki értelemben nem adják oda a világnak, mert tudatában vannak, hogy ők Isten képmására teremtettek, ezért hozzá tartoznak.

Az első vitaindító előadást dr. Nagy Gábor Tamás, Budapest I. kerületének polgármestere, a Budavári Evangélikus Egyházközség képviselő-testületének tagja tartotta.

Nagy Gábor Tamás kiindulópontként leszögezte, hogy az állam, az egyház, a politika, a vallás és a gyülekezeti élet konkrét személyekben kapcsolódik össze a gyakorlatban. Divatos korszellemnek nevezte azt a tendenciát, amely megpróbálja szétválasztani a személyiség különféle aspektusait. Az egyház nemcsak falak közé szorított hitéleti intézmény, hanem olyan szerves része a közéletnek, amelynek a legtöbb társadalmi kérdésben érvényes megnyilatkozásokat kell tennie a saját etikai és világnézeti értékrendje alapján.

A polgármester felhívta a figyelmet (képünkön) a közéleti véleménydiktatúra veszélyére – amely szerinte a múlt rendszer vallásellenes módszereinek kifinomultabb változata –, és azzal érvelt, hogy amikor az egyház társadalmi, közéleti, etikai kérdésekhez szól hozzá, akkor a véleménydiktátorok a politikába való beavatkozás vádjával támadják. Álláspontja szerint ezek a módszerek sikeresek a közéletben, ezért az egyháznak ma bátorságra van szüksége ahhoz, hogy küldetését – az evangélium széles körben való hirdetését – teljesíthesse, mivel „a politika rátelepszik az egyházakra, és beavatkozik a vallás dolgaiba”.

Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője előadásában kulcsfontosságúnak nevezte, hogy milyen témákhoz szól hozzá, és milyen javaslatokkal áll elő az egyház a közéletben, s hogy a közügyekben való aktív részvétele során miként tartható fenn és egyeztethető össze az egyház kétféle legitimitása: a földi és az égi. Vannak olyan társadalmi témák, amelyekhez az egyháznak hozzá kell szólnia, és szilárd értékrendje alapján meg kell fogalmaznia határozott álláspontját – hangsúlyozta Prőhle Gergely. (Az egyházak szükségszerű társadalmi szerepvállalásával kapcsolatban több témát is említett, példaként pedig a szociális problémákra és az egészségügy helyzetére tért ki részletesebben.)

Az egyház és az állam viszonyának legkritikusabb pontjaként emelte ki az egyháznak az államtól való anyagi függését. Rámutatott, hogy az állami támogatás mértékének nem lenne szabad változnia attól függően, hogy melyik politikai erő jut hatalomra – arra kell törekedni, hogy jogszabályokban legyen biztosítva az állami támogatás automatizmusa, amely vitán felül áll, és kiszámítása egyértelmű kritériumok alapján történik. Az országos felügyelő nem győzte eléggé hangsúlyozni, hogy az egyház jövőjét nem lehet attól függővé tenni, hogy melyik politikai oldal miként viszonyul az egyházakhoz. Elengedhetetlenül fontos az államtól való függés csökkentése a hívek nagyobb mértékű anyagi áldozatvállalása révén, amely az egyház belső minőségbiztosításának is alapját képezné (azaz ha a hívek több pénzt fordítanak egyházközségük ügyeire, több joggal kérhetik számon, hogy milyen minőségű munka folyik a gyülekezetben).

Az előadásokat fórumbeszélgetés követte, amelyet Buday Barnabás arnóti lelkész moderált. A beszélgetés során a térség polgármesterei és képviselői a pártpolitikai szempontokon messze túlemelkedve leginkább azzal kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg egymással, hogy helyi szinten miként érvényesíthető a vallásos-etikai értékrend a településvezetésben, valamint hogy közigazgatási tisztségviselőként miként segíthetik elő a gyülekezetek építését. A tervek szerint a jövőben további hasonló találkozókra kerül sor.

Petri Gábor

Regionális hozzárendelés: Északi Evangélikus Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Őskeresztény úti áldás
Az elégedett ember
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
450 éves a soproni líceum
Egyház a közélet mindennapjaiban
Halló- és látótávolságra
Új országos munkaág létrehozásáról tárgyaltak
„Lélekápolás mint életápolás”
Keresztutak
Károli Gáspárra emlékeztek Göncön
Győri testvérkézfogó
Az evangélikusok támogatására szólítanak fel az olasz katolikus egyház bírálói
Újraválasztották a Mazsihisz elnökét
Csak kevés katolikus papból lesz házas
Vatikáni állásfoglalás a megkeresztelés nélkül elhunyt csecsemők megváltásáról
Elhunyt a messiási író
Halálra kínzott vértanúk
Keresztény egyetemi napok
KALME-küldöttgyűlés
Evangélikusok
Pünkösd-adventi remények: talán mégsem esik ki a Ferencváros
Tradíciótisztelet a közösségépítés jegyében
Polihisztor a haza szolgálatában
A tudós Bél Mátyás – Hungária ékessége
e-világ
Hogyan bukkanhat a világháló látogatója egyházi honlapra?
SPAM, avagy információs terrorizmus
Keresztény szemmel
Értékminimum
Holttá nyilvánítva
Lélekminőség
A papok a legelégedettebbek hivatásukkal
A hét témája
VII. Evangélikus Médiaműhely
Kettős jubileum és médiaműhely a soproni líceumban
Diák-médiaműhely
A hetediken is ott voltam
Egy beszélgetés
Egy alapvető újságírói erény
evél&levél
De ha mégis igaz lenne…
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Déli harangszó
Nemzetközi projekt a Kossuth-gimnáziumban
Időutazás hat húron
Tarisznyakönyv – Polgár Rózsa kárpitjai versekkel
Úti batyu
Reményik Sándorra emlékeztek Nagyváradon
Istenes verselők
Még egyszer Tótfalusi Kis Miklósról
A vasárnap igéje
Jövevények és idegenek
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Gondolatok az egyházzenei szolgálatról
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 17 Egyház a közélet mindennapjaiban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster