EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 17 - Reményik Sándorra emlékeztek Nagyváradon

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Reményik Sándorra emlékeztek Nagyváradon

Költészet, zene és képzőművészet nem mindennapi színvonalú találkozása volt a Nagyváradon múlt szombaton megtartott – egész napos – Reményik-megemlékezés. A kolozsvári székhelyű Reményik Sándor Művész Stúdió Alapítvány és a Nagyváradi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség szervezte program keretében konferencia és szavalóverseny is zajlott, valamint kiosztották az idei Reményik-díjakat. A szépszámú közönség részéről méltán kísérte kitartó érdeklődés az immár nyolcadik alkalommal életre hívott igényes rendezvényt, melynek egy képzőművészeti kiállítás is szerves részét képezte.

A nagyváradi evangélikus templomban Köncze G. Árpád esperes áhítata és a házigazda lelkész, Mátyás Attila köszöntője vezette be az irodalmi konferenciát. Az első előadó Pomogáts Béla volt, aki Reményik Sándor transzszilvanizmusáról beszélt. A budapesti irodalomtörténész Erdély földjének szelleme című előadásában elmondta: a helikoni költészet a húszas évek transzszilván ideológiáját fejezte ki, és úgy fejlődött, ahogy fokozatosan kialakultak a transzszilván eszmék.

Az erdélyi transzszilvanista költészetben három szakasz különíthető el. Az elsőben az erdélyi táj romantikája jelenik meg, a másodikban az erdélyi történelem a főszereplő, míg az utolsó az aktuális társadalmi kérdések felvetésének periódusa. Ugyanez a tagoltság megfigyelhető Reményik költészetében is, természeti lírája azonban több, mint a táj megragadása: eszmei üzenete van – helytállásra buzdít. Verseiben a történelmi visszatekintés erős nemzeti elkötelezettséget hordoz. Több versében hangsúlyozza a társadalmi szerepvállalás fontosságát, kiemeli az erdélyi írástudók felelősségét. Saját költői feladatát az egyetemes humánum védésében jelölte meg. A megoldást a magyar kultúra, a művelődés végvárainak éltetésében látta: a templomban és az iskolában bízott.

Láng Gusztáv irodalomtörténész Költő és szerep című előadásában bevallotta: bármilyen témához nyúl is, számára Reményik munkássága megkerülhetetlen. A költő szerepvállalásáról elmondta: Reményik Sándor mindig Erdélyt, szülőföldjét választotta, de újra és újra kinyilvánította az egyetemes magyar kultúra iránti hűségét és elkötelezettségét.

A helikoni triász tagjainak (Áprily Lajos, Reményik Sándor, Tompa László) pályájuk kezdetén nem sikerült érvényesülniük, hiszen a Nyugat első nemzedékének tagjai megteremtették és be is töltötték azokat a szerepeket, amelyeket a kor költői betölthettek. A helikoniaknak csak mellékszerepek juthattak volna. A szerepváltás – sajnálatos módon – Trianonnal történt meg. Ekkor előállt egy új helyzet, s a kisebbségi sorba kényszerült erdélyi magyar költők új szerepkörbe kerültek. Ezt elsőként Reményik vállalta fel, tudatosságát elsősorban a Végvári versek igazolják. Lírája visszafordulás a hazafias költészet reformkori és 1848–1849-es hagyományaihoz. Megalkotott egy sajátos, erdélyi költői szereptudatmodellt, és – helikoni társaihoz hasonlóan – ebből a modellből merítette azt az alkotóerőt, amellyel tehetsége legjavát adhatta.

Dávid Gyula irodalomtörténész, szerkesztő Reményik Sándor, ahogy a kortársak látták című – gazdagon dokumentált – előadásában korabeli kritikusok, szerzőtársak írásainak idézésével ismertette Reményik költői fogadtatását. Nem volt zökkenőmentes ez a pálya: 1918-ban megjelent első kötete, a Fagyöngyök alig vonta magára a kortárs kritika figyelmét, a húszas években azonban már nem versekről kellett véleményt mondani, hanem egy mítosszal szembeszállni. Ötvenedik születésnapján már ünnepelt költő volt Reményik Sándor; egy évvel később bekövetkező halálakor egy nemzet gyászolta. A negyvenes évek második felétől azonban gyalázták költészetét, sőt politikai perek tárgya volt. Tilos volt olvasni, köteteit birtokolni. Nevét a nyolcvanas évektől próbálták visszahozni a köztudatba, s ebben Kántor Lajos vállalt jelentős szerepet – mutatott rá az előadó.

Tempfli József nagyváradi megyés püspök Reményik nagyváradi kapcsolódásait foglalta össze szabad, saját élményekkel tűzdelt előadásában. Mint mondta, személyes kötődése van a költőhöz, számos kéziratának tulajdonosa, szellemiségének csodálója.

A délelőtti előadásokat Kele Brigitta és Varvari Gabriella énekművészek rövid, de annál nagyobb sikerű fellépései tagolták, Catalán Tünde orgonakíséretével. Martin Tímea Ildikó népdalai és Török Katalin szavalatai színesítették az evangélikus óvoda alagsorában berendezett képzőművészeti tárlat megnyitóját. Ezen Essig Klára mutatta be az immár tizenkét éves múltra visszatekintő kalotaszegi, illetőleg zsoboki alkotótáborban készült művekből válogatott anyagot, melyek darabjait egytől egyig Reményik Sándor valamely verse ihlette. (Az Essig házaspárnak Jakobovits Miklós, a Barabás Miklós Céh elnöke mondott köszönetet, amiért – átérezve Reményik üzenetét – lelkes pártolói a kultúrának, a művészetnek.)

A 18 órakor kezdődött gálaesten dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök tartott áhítatot. János evangéliumának Logosz-himnuszát és Reményik Sándor Az ige című versét összekapcsolva szólt arról, miként lehet egy művész Isten eszköze a mennyei és a földi haza építésében. Jn 1,8-hoz kapcsolódva Reményikre is alkalmazta, hogy „nem ő volt a világosság, de a világosságról kellett bizonyságot tennie”. Az áhítatot, majd Catalán Tünde orgonajátékát, Mátyás Attila lelkész köszöntőjét és Altfater Otília énekét követően ismét Pomogáts Béla mondott ünnepi beszédet az evangélikus templomban. Ezután Kiss-Törék Ildikó, a szavalóverseny zsűrijének elnöke értékelte a tizenkilenc hazai és magyarországi diák teljesítményét. (A zsűri további tagjai Szilágyi Aladár újságíró és András Emese magyartanár voltak.) A színvonalas versenyen két helyi iskola tanulói, valamint kolozsvári és debreceni diákok csillogtatták meg tehetségüket. (Nagyon jól teljesítettek a Kolozsvári Református Kollégium tanulói: Győri Orsolya dicséretben részesült, Szabó Réka megosztott harmadik díjas lett, míg Gurka-Balla Ilona az első díjat érdemelte ki.)

Ugyancsak a gálaesten adták át a Reményik Sándor-díjakat. Elsőként Barcsay Zoltán zeneszerző vehette át az elismerést; laudációt mondott Essig Klára. Deák Ödön nagyváradi evangélikus lelkipásztort posztumusz tüntették ki, a díjat – Mátyás Attila lelkipásztor laudációja után – fiai: Péter és László vették át. Végül Tempfli József püspök vehette át a rangos elismerést; laudációt Szilágyi Aladár mondott.

Valójában nem a gálával zárult az idei Reményik-megemlékezés. Vasárnap Fabiny Tamás püspök előbb igehirdetéssel szolgált a nagyváradi templomban, majd Teológiai reflexiók Reményik Sándor verseihez címmel tartott előadást. Ebben biblikus teológusként elemezte az erdélyi költőfejedelem újszövetségi ihletésű verseit, valamint szólt az életmű további egyházi vonatkozásairól. Előadása végén idézett Túróczy Zoltán püspök prédikációjából, amelyet Reményik Sándor koporsójánál mondott 1941-ben, a kolozsvári evangélikus templomban.

Szép Krisztina


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Őskeresztény úti áldás
Az elégedett ember
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
450 éves a soproni líceum
Egyház a közélet mindennapjaiban
Halló- és látótávolságra
Új országos munkaág létrehozásáról tárgyaltak
„Lélekápolás mint életápolás”
Keresztutak
Károli Gáspárra emlékeztek Göncön
Győri testvérkézfogó
Az evangélikusok támogatására szólítanak fel az olasz katolikus egyház bírálói
Újraválasztották a Mazsihisz elnökét
Csak kevés katolikus papból lesz házas
Vatikáni állásfoglalás a megkeresztelés nélkül elhunyt csecsemők megváltásáról
Elhunyt a messiási író
Halálra kínzott vértanúk
Keresztény egyetemi napok
KALME-küldöttgyűlés
Evangélikusok
Pünkösd-adventi remények: talán mégsem esik ki a Ferencváros
Tradíciótisztelet a közösségépítés jegyében
Polihisztor a haza szolgálatában
A tudós Bél Mátyás – Hungária ékessége
e-világ
Hogyan bukkanhat a világháló látogatója egyházi honlapra?
SPAM, avagy információs terrorizmus
Keresztény szemmel
Értékminimum
Holttá nyilvánítva
Lélekminőség
A papok a legelégedettebbek hivatásukkal
A hét témája
VII. Evangélikus Médiaműhely
Kettős jubileum és médiaműhely a soproni líceumban
Diák-médiaműhely
A hetediken is ott voltam
Egy beszélgetés
Egy alapvető újságírói erény
evél&levél
De ha mégis igaz lenne…
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Déli harangszó
Nemzetközi projekt a Kossuth-gimnáziumban
Időutazás hat húron
Tarisznyakönyv – Polgár Rózsa kárpitjai versekkel
Úti batyu
Reményik Sándorra emlékeztek Nagyváradon
Istenes verselők
Még egyszer Tótfalusi Kis Miklósról
A vasárnap igéje
Jövevények és idegenek
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Gondolatok az egyházzenei szolgálatról
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 17 Reményik Sándorra emlékeztek Nagyváradon

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster