EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 17 - Jövevények és idegenek

A vasárnap igéje

HÚSVÉT ÜNNEPE UTÁN 3. VASÁRNAP (JUBILATE) – 1Pt 2,11–20

Hozzászólás a cikkhez

Jövevények és idegenek

A történelem folyamán többször megfigyelhető, hogy amikor a társadalom fejlődési íve törést szenved, akkor a többség felelőst keres és talál általában valamelyik kisebbségben. Elszoktunk attól, hogy ez a bűnbakká váló kisebbség a kereszténység legyen. Talán azért, mert a kereszténység nem kisebbség? Talán a kereszténység kezében van a politikai vagy a gazdasági hatalom? Talán a kereszténységnek nincsenek jellegzetes ismertetőjelei, nem tűnik ki, nem látszik meg léte a társadalomban?

„A vallás a nép ópiuma” – írta Karl Marx, s többször idézik tőle (néha Leninnel összekeverve), hogy a papok a túlvilági boldogulás reményét felszítva a jelen szenvedéseinek elviselésére buzdítják a felvilágosulatlan, önértékelésüket elvesztett tömegeket, s ezzel a kizsákmányoló rendszer kiszolgálójává lettek.

Vajon ópium-e, kábítószer-e a hitünk? Fájdalomcsillapító, amely bódulttá s érzéketlenné tesz a jelen világ gondjaival szemben? Egyáltalán figyel-e még az egyház, az igehirdetés Krisztus viszszajövetelére, jelent-e nekünk valamit az örök élet ígérete?

Egyre több templomban látható a nemzetiszínű lobogó az oltár közelében, a háborúban elesettek emléktáblájánál. Egyházi iskoláink, hitoktatásunk egyik mottója, hogy hűséges fiakat és lányokat nevelünk a hazának. Péter apostol azonban idegeneknek és jövevényeknek nevezi címzettjeit. Azt sokszor felvállaljuk, hogy vándorok vagyunk e földi életúton – „Valamitől mi mindíg búcsuzunk” (Reményik Sándor). Az idegenség azonban valami mást is jelent, valami egészen más viszonyt.

„Naponta a világon milliókat költenek arra, hogy az emberek nevessenek. Pedig a legtöbbnek arra lenne szüksége, hogy sírjon.” Talán Füle Lajos írta ezt az így még túl felszínesnek látszó mondatot a később kiteljesedő, lendületessé váló verse elejére. Ma azonban az ujjongás vasárnapja van. Tudunk-e olyan tartalmas örömöt mutatni, amely nem porlad szét sem a nap szikrázó fényében, sem „elalvás előtt még, / Feküdvén, mint a város, / Fáradtság, tisztaság / Hűs boltja alatt némán” (József Attila), amikor szembesülünk magányunkkal, mulandóságunkkal és korlátainkkal?

„Nem ti választottatok ki engem…” – mondja Jézus (Jn 15,16). A Pásztor hívta el nyáját. Ő gyűjtötte egybe övéit, hogy előttük menjen. Kegyelem az, hogy amikor Jézus követésére szegődünk, nemcsak a demóprogramot ismerhetjük, nemcsak a választási ígéreteket hallgathatjuk meg, hanem átláthatjuk az egész utat. A kis időt, amikor látjuk Jézust, a másik kis időt, amikor nem láthatjuk őt. Ismerhetjük az utat, amely átvezet a hatalmasok uralmán keresztül, a jók és méltányosak, illetve a kíméletlenek uralmán keresztül egészen a „meglátogatás napjáig”, Isten uralmának teljességre jutásáig.

Péter az előttünk járó Jézusra, a jó Pásztorra mutat: ő végigment ezen az úton. Nem lehet másként célhoz érni, csak vele. Csak őt követve. Csak úgy, ha ő él bennünk. Ezért mondja Péter: mint idegenek és jövevények. Mert ha Jézus az Atyától jött, és hozzá tért vissza, akkor vele együtt mi is az Atyához tartunk. Akkor nem tartozunk e világhoz.

Nagy változás ez. Főként a személyes kapcsolatok terén. Luther ezért énekli – én bizony elhalkulok e soroknál –: „Kincset, életet, / Hitvest, gyermeket: Mind elvehetik… (…) Mienk a menny örökre!” (EÉ 254,4) Anthony de Mello egész könyvet írt erről a változásról Ébredj tudatára! címmel. Az elengedésről tanít benne. Érdemes elolvasni.

Nagy változás megy végbe a viselkedés terén is. Amikor Jézus azt mondja Pilátusnak: „Az én országom nem e világból való: ha ebből a világból való volna az én országom, az én szolgáim harcolnának, hogy ne szolgáltassanak ki a zsidóknak” (Jn 18,36), akkor nem azt mondja, hogy neki nincsenek szolgái, vagy távol vannak. Hanem arra mutat rá, hogy az ő országában más a hatalmi rend. Az erős elszenvedi a bántást. Ezért mondja a Hegyi beszédben: „…tartsd oda másik arcodat is.” (Mt 5,39) A jó Pásztort követve, az ő csapásán haladva, a célba érkezés örömével és szabadságával engedelmeskedhetünk minden emberi rendnek: nemcsak a jó uraknak és a méltányosaknak, hanem a kíméletleneknek is.

Bárgyúság? Én inkább avval vívódom, hogy vajon nem felelőtlenség-e. Vajon ez a magatartás nem a gonoszság malmára hajtja-e a vizet? Ha bárgyúság, ha közömbösség, akkor ez igen veszélyes volna. Ha azonban aktív Krisztus-követés, ha tudom, ha látom, hogy nem magam választottam az irányt, hanem Jézus után megyek, Jézus maga lépdel bennem, ha közben Jézus jelei annyira meglátszódnak rajtam, a gyülekezeten, hogy vele együtt bűnbakká leszünk, akkor az élet felé visz ez az út – nemcsak minket, hanem azokat is, akik ezt látva velünk együtt követik a Pásztort.

Bencze András


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Őskeresztény úti áldás
Az elégedett ember
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
450 éves a soproni líceum
Egyház a közélet mindennapjaiban
Halló- és látótávolságra
Új országos munkaág létrehozásáról tárgyaltak
„Lélekápolás mint életápolás”
Keresztutak
Károli Gáspárra emlékeztek Göncön
Győri testvérkézfogó
Az evangélikusok támogatására szólítanak fel az olasz katolikus egyház bírálói
Újraválasztották a Mazsihisz elnökét
Csak kevés katolikus papból lesz házas
Vatikáni állásfoglalás a megkeresztelés nélkül elhunyt csecsemők megváltásáról
Elhunyt a messiási író
Halálra kínzott vértanúk
Keresztény egyetemi napok
KALME-küldöttgyűlés
Evangélikusok
Pünkösd-adventi remények: talán mégsem esik ki a Ferencváros
Tradíciótisztelet a közösségépítés jegyében
Polihisztor a haza szolgálatában
A tudós Bél Mátyás – Hungária ékessége
e-világ
Hogyan bukkanhat a világháló látogatója egyházi honlapra?
SPAM, avagy információs terrorizmus
Keresztény szemmel
Értékminimum
Holttá nyilvánítva
Lélekminőség
A papok a legelégedettebbek hivatásukkal
A hét témája
VII. Evangélikus Médiaműhely
Kettős jubileum és médiaműhely a soproni líceumban
Diák-médiaműhely
A hetediken is ott voltam
Egy beszélgetés
Egy alapvető újságírói erény
evél&levél
De ha mégis igaz lenne…
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Déli harangszó
Nemzetközi projekt a Kossuth-gimnáziumban
Időutazás hat húron
Tarisznyakönyv – Polgár Rózsa kárpitjai versekkel
Úti batyu
Reményik Sándorra emlékeztek Nagyváradon
Istenes verselők
Még egyszer Tótfalusi Kis Miklósról
A vasárnap igéje
Jövevények és idegenek
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Gondolatok az egyházzenei szolgálatról
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 17 Jövevények és idegenek

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster