EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 17 - „Lélekápolás mint életápolás”

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

„Lélekápolás mint életápolás”

Gondolatok a balatonszárszói intézményvezetői konferenciáról

Pályakövetési rendszer a szakképzésben, beilleszkedési, tanulási zavarok megszüntetése fejlesztő foglalkozások szervezésével, a napközis és tanulószobai foglalkozások hatékonyságának javítása… Ha egy iskolában nincsenek meg a személyi feltételek mindezen feladatok ellátásához, akkor több oktatási intézménynek, kollégiumnak kell összefognia. No de valóban ilyen rugalmasak volnánk?… Talán az említettekből is kitűnik, hogy gazdag, változatos és néhány témában egymásnak feszülő kérdéseket vitattak meg a résztvevők április 19. és 21. között Balatonszárszón az evangélikus oktatási intézmények vezetőinek konferenciáján.

Mindannyiunkat nyugtalansággal töltött el a közoktatási törvény módosításának tervezete, a nem szakrendszerű oktatásnak az alapozó szakaszra való kiterjesztése. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium nem kisebb feladatot állít minden magyar oktatási, nevelési intézmény elé, mint az „egyenlő bánásmód követelményét”. De hála a konferenciaprogram összeállítóinak, az előadók, az intézményvezetők elkötelezettséggel, egységesen képviselték közös, valódi érdekeinket. Ez fejeződött ki érvelésükben, ha kellett, tiltakozásukban is.

„A siker kulcsa az egészség” – hangzott dr. Somhegyi Annamária Hatékony oktatás egészségneveléssel című előadásának tömör, konkrét, gyermek- és iskolaközpontú mottója. Az orvos előadó – az Országos Gyermekgyógyászati Központ prevenciós igazgatója – drámai, de sajnos reális összképet vázolt fel gyermekeink lelki és fizikai állapotáról. Azonban nem csupán a diagnózis megállapítására szorítkozott. Mint mondotta: a mindennapos stressz nem oldható fel a nevelő, a szülő szerető, megértő, segítő embersége nélkül. Szeretet hiányában nincs testi és lelki harmónia, nyugalom és bizalom.

Gyakran panaszkodunk arról is, hogy gyermekeink keveset olvasnak. Ma már ismerjük ennek az okait is: a kisgyermekkorban elmaradt mesemondás, meseolvasás, a bensőséges beszélgetések hiánya áll a háttérben. De minden bizonnyal hozzájárul a passzív időtöltés túltengése, az információözön passzív befogadása, érzelmi, értelmi feldolgozatlansága is. Ennek elkerülése érdekében egy-két cselekvésre sarkalló jó tanácsot sorolt a doktornő. Mindenekelőtt: legyen megfelelő arányban az érzelmi és jellemnevelés az értelmi neveléssel!

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem Gyakorlati Intézetének vezetője, Szabóné Mátrai Marianna és férje, dr. Szabó Lajos, az egyetem gyakorlati teológiai tanszékének vezetője visszatérő vendégei a többnyire Szárszón vagy Révfülöpön tartott intézményvezetői konferenciáknak. A résztvevők ezúttal is örömmel hallgatták őket. Áhítatuk, illetőleg előadásuk közben e sorok írója eltűnődött, vajon mi gyakorolja rá a nagyobb hatást. A közös ügyünket szolgáló mondanivaló tartalma? A vonzó stílus? A hit mélysége? Avagy közös ügyünk iránti elkötelezettségük? Vélhetően mindez együtt. „Lélekápolás mint életápolás” – erről Szabóné Mátrai Marianna beszélt. Érzékeltette, hogy eltérő mértékben bár, de mindannyian betegek vagyunk, és ápolásra szorulunk. Mindkét előadó szólt az imádság erejéről.

Az intézményvezetői konferenciák értékes hagyománya, hogy a programban szerepel egy „fórumbeszélgetés” is egyházunk vezető tisztségviselőivel. Ez alkalommal sem volt másként. Elöljáróban Ittzés János elnök-püspök drámai szavakkal vázolta fel a magyar társadalom helyzetét, rámutatva, hogy abban óhatatlanul felértékelődik az egyházi iskolák nevelőmunkája. Mottóként idézte a tudós Schneller István ma is érvényes szavait: „Szeretet nyitja meg a tanítvány szívét.”

Prőhle Gergely országos felügyelő az erők jobb összefogását kérte, hangsúlyozva, hogy az evangélikus oktatás-nevelés mindannyiunk közös ügye és felelőssége. A beszélgetés egyébiránt a legfontosabb, égetően aktuális kérdésekről folyt.

Hasznos és szükséges, hogy egyes tudományágak területéről is időről időre elhangozzanak előadások, időszerű tájékoztatók. Székely András közgazdász, a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének tudományos munkatársa a népességfogyás pszichoszociális háttértényezőiről, illetőleg a vallásosság és a népességszám kapcsolatáról beszélt referátumában. Kutatások, felmérések bizonyítják korunk paradoxonát, hogy tudniillik a szerzési vágy, az értékvesztés, a túlhajszoltság következménye a lelki élet diszharmóniája, a közösségek felbomlása, a barátságok megszűnése, az egészségromlás, a korai halál. A vallásosságnak, a hívő közösségeknek, gyülekezeteknek tehát – nem túlzás – életvédő szerepük is van.

Újj Zsolt, a Commitment Kft. ügyfélszolgálatának vezetője a Taninform iskolai adminisztrációs és ügyviteli szoftvert ismertette. Meggyőzően érvelt amellett, hogy a szóban forgó programmal megoldható az egységes, gyors, pontos adminisztráció működtetése.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Oktatási Osztályának gazdasági szakreferense, Bartha Miklósné a jelenlévőket közvetlenül érintő aktuális gazdasági kérdésekről adott gyakorlati, konkrét segítséget nyújtó tájékoztatást. A konferenciákon közel egy évtizede hallottak a tudósító számára bizonyítják, hogy iskoláinkban folyamatos a fejlődés. Ennek összetevői: tartalmasabb nevelés, a tantestületek és a tanulóifjúság közösséggé kovácsolása, a szakmai, emberi, hívő elkötelezettség, a lelki gazdagodás.

E ponton engedtessék meg a tudósítónak, hogy személyesebb hangra váltson. Isten kegyelméből immáron kilencedik éve vehetek részt a Balaton-parti pedagógus-csendesnapokon, konferenciákon. Várjuk az újabb találkozást, az évek során közösségé váltunk! Sok mindenben mások vagyunk, de ez így van jól! Mert a másságnál sokkal több az, ami összekapcsol bennünket: hitünk, elkötelezettségünk, szeretetünk tanítványaink és egyházunk iránt. Örülünk egymás sikereinek, büszkék vagyunk óvodáink, iskoláink nevelési eredményeire. Érezzük, hogy Isten áldása van közös munkánkon. Gondolom, mindannyiunk számára jelentőséggel bírnak a reggeli és esti áhítatok, a záró istentiszteletek. Miért? Mert ezeknek kisugárzásuk, erejük van. És – noha sokszor gyarlók és kishitűek vagyunk – közös ügyünkért újra és újra kapunk erőt a nekirugaszkodáshoz.

Krug Ferenc, az Evangélikus Pedagógiai Központ szakértője

Regionális hozzárendelés: Balatonszárszói Evangélikus Leányegyház


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Őskeresztény úti áldás
Az elégedett ember
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
450 éves a soproni líceum
Egyház a közélet mindennapjaiban
Halló- és látótávolságra
Új országos munkaág létrehozásáról tárgyaltak
„Lélekápolás mint életápolás”
Keresztutak
Károli Gáspárra emlékeztek Göncön
Győri testvérkézfogó
Az evangélikusok támogatására szólítanak fel az olasz katolikus egyház bírálói
Újraválasztották a Mazsihisz elnökét
Csak kevés katolikus papból lesz házas
Vatikáni állásfoglalás a megkeresztelés nélkül elhunyt csecsemők megváltásáról
Elhunyt a messiási író
Halálra kínzott vértanúk
Keresztény egyetemi napok
KALME-küldöttgyűlés
Evangélikusok
Pünkösd-adventi remények: talán mégsem esik ki a Ferencváros
Tradíciótisztelet a közösségépítés jegyében
Polihisztor a haza szolgálatában
A tudós Bél Mátyás – Hungária ékessége
e-világ
Hogyan bukkanhat a világháló látogatója egyházi honlapra?
SPAM, avagy információs terrorizmus
Keresztény szemmel
Értékminimum
Holttá nyilvánítva
Lélekminőség
A papok a legelégedettebbek hivatásukkal
A hét témája
VII. Evangélikus Médiaműhely
Kettős jubileum és médiaműhely a soproni líceumban
Diák-médiaműhely
A hetediken is ott voltam
Egy beszélgetés
Egy alapvető újságírói erény
evél&levél
De ha mégis igaz lenne…
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Déli harangszó
Nemzetközi projekt a Kossuth-gimnáziumban
Időutazás hat húron
Tarisznyakönyv – Polgár Rózsa kárpitjai versekkel
Úti batyu
Reményik Sándorra emlékeztek Nagyváradon
Istenes verselők
Még egyszer Tótfalusi Kis Miklósról
A vasárnap igéje
Jövevények és idegenek
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Gondolatok az egyházzenei szolgálatról
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 17 „Lélekápolás mint életápolás”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster