EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 19 - Isten jobbjára ült…

A vasárnap igéje

MENNYBEMENETEL ÜNNEPE – Mk 16,14–20

Hozzászólás a cikkhez

Isten jobbjára ült…

A húsvét utáni Krisztus-megjelenések mindegyike magán viseli annak jelét, hogy a feltámadt Jézus nem része ennek a világnak, többé nem érvényesek rá a természet törvényei. Az egyes megjelenések között nem lehet megadni Jézus tartózkodási helyét. Ha megjelenik, nem látják, hogy valamilyen irányból közeledne. A húsvétvasárnap este zárt ajtók mögött ülő tanítványoktól nem kér bebocsátást, hanem egyszerűen csak megáll közöttük. Ott terem! Láthatóvá lesz. A teológia nyelvén: kinyilatkoztatja magát. Mint aki addig is ott volt, csak láthatatlanul. Rögtön felveszi az asztal körül folyó beszélgetés fonalát, hiszen hallott minden szót, ami elhangzott. Jelen volt egész idő alatt, csak a földi érzékek számára felismerhetetlenül.

Hogy Jézus az Isten jobbjára ült, éppen ezt jelenti: láthatatlanul mindenütt jelenvalóvá vált. És ez nem passzív jelenlét, mert – mint az Ótestamentum ismételten állítja – az Úr jobbja szüntelenül munkálkodik.

A Márk által leírt utolsó Krisztus-megjelenés annyiban különbözik az előzőektől, hogy amíg a korábbi megjelenések végén a feltámadt Jézus egyszerűen csak eltűnt a tanítványok szeme elől, addig most láthatóan Isten jobbjára emeltetett. Ezzel kezdetét vette az a ma is tartó világkorszak, amelyben Jézus tanítványainak és követőinek látás híján kell bizonyosságot nyerniük arról, hogy Mesterük nem hagyta magukra őket, hanem – mint ígérte – velük van mindennap, a világ végezetéig. A csődöt mondó öt érzékszerven túl a hit az embernek az a hatodik megismerő szerve, mellyel mindig megbizonyosodhat Jézus jelenlétének valóságáról.

Jézus tudta, hogy övéinek a látás híján való hit már akkor sem volt erősségük, amikor még testben közöttük volt. Tudta azt is, hogy mennybemenetele után olyan idők jönnek, amikor övéi hite számtalan megpróbáltatásnak lesz kitéve. Ezért előre gondoskodott mankókról, amelyekben hitük minden időben megfogódzhat.

Ilyen mankó a hirdetett evangélium, amelyben a hit mindig felismeri annak a jó Pásztornak a hangját, aki övéit újra meg újra nevükön szólítja. De mankó az imádság is. Aki Jézus nevében, hittel imádkozik, azért Jézus közbenjár, hogy felismerje Istenben a szerető mennyei Atyát, akit nemcsak retorikai okból szólíthatunk meg így: Mi Atyánk…

És nem utolsósorban mankók a szentségek. Mankó a keresztség, amelyben hitünk főleg olyankor találhat támaszra, amikor elbizonytalanodunk Isten szándéka felől. Amikor az élet nehézségei, kudarcai láttán felmerül bennünk a kérdés: Isten vajon gyermekének tekint-e még bennünket? De mankó a keresztség olyankor is, amikor mások közlik velünk „csalatkozhatatlan” ítéletüket: „Te nem vagy Isten gyermeke! Túl nagyok hozzá a bűneid!” Valahányszor ilyen gondolataink támadnak, vagy ilyet hallunk, bátran hárítsuk el, és feleljünk így: „Meg vagyok keresztelve!” Ezt senki sem teheti meg nem történtté! A keresztség eltörölhetetlen jele annak, hogy Isten mellettem kötelezte el magát. Ő biztosan hűséges, és életem végéig gyermekének tekint! Luther is így vall hitének legnehezebb próbatételéről: „Azokban a napokban hitem a keresztség szentségén kopogtatott, mígnem megtapasztalta, hogy aki állhatatosan zörget, annak valóban ajtót nyitnak.”

Mankó az úrvacsora is. Ha nem kételkedünk abban, hogy az oltár elé térdelve valóban Krisztus testében és vérében részesülünk, akkor – így mondja Luther – Isten Krisztus testével és vérével kiáltja bele a torkunkba: „Ő a te bűneid bocsánatáért halt meg a kereszten, a te bűneid bocsánatára adta kínokra a testét, a te bűneid bocsánatára ontotta vérét.”

De mankó az úrvacsora olyankor is, amikor magunkra hagyva vergődünk az élet elénk tornyosuló gondjaival, talán egy aggasztó betegséggel vagy egyenesen a halállal küzdve. Ilyenkor hitünkkel kopogtassunk bátran Jézus igéin: „Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, az énbennem marad, és én őbenne” (Jn 6,56), és „Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, annak örök élete van, és én föltámasztom őt az utolsó napon.” (Jn 6,54) Aki hitével kitartóan kopogtat ezeken az igéken, nem csalódhat, mert megnyílik előtte „megváltásunk szent titka”: megtapasztalja, hogy nincs egyedül, mert Krisztus vívja győztes harcát benne, vele és érte. Ezt jelenti, hogy „Isten gyermekei sohasem elhagyottak!” (Luther).

Jézus azért emeltetett a mennybe a húsvét utáni negyvenedik napon, hogy az Isten szüntelenül munkálkodó hatalmas jobbja által mindennap részese lehessen övéi életének, életük minden eseményében ő maga munkálkodjék, és övéi valóságos közösségben élhessenek vele a világ végezetéig.

Véghelyi Antal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Rogate: imádkozzatok!
Ordass Lajos püspök imádkozó élete
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Cantate!
A békesség ünnepe
Deák téri staféták
Határtalan kórustalálkozó
Keresztutak
Misszió – kikötőről kikötőre
Evangélikusok
Egymásnak létrafokai lehetünk
Soror optima
Mi van az angyalfa alatt?
e-világ
Honlapok optimalizálása keresőkre
Keresztény szemmel
Ima a jövőért
„Testvéri szó” egyházunk püspökeihez
Nagyocska képzés, avagy mennyit ér a félvezető?
Ballagás – bankrablás
A hét témája
Rogate vasárnapja
Belső, titkos csendben
Bocsánatért könyörögve
Ima a szabadságért
Imádság gyermekeimért
Családomért fohászkodva
Áldássá lenni
Nyitott szívvel az úton
Megtartó szeretet
Vonj oltalmad alá
Kapcsolatban
Másokat észrevenni
evél&levél
SNI
A közelmúlt krónikája
Lélektől lélekig
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Lélekemelő épületek
Vinum Primatis
A Szokolay család kamarakoncertje Békásmegyeren
Jubilate vasárnapi zengedező dicséret
Történelmi látomás a gimnáziumban
Éneklő teológusok Irsán
A vasárnap igéje
Istenarc, emberarc
Isten jobbjára ült…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Egy kántor a Fasorból
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 19 Isten jobbjára ült…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster