EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 19 - Határtalan kórustalálkozó

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Határtalan kórustalálkozó

Egyszerre örülhettünk gyülekezetek és énekkarok találkozójának az erdélyi Hosszúfalu-Felszegen, az április 20. és 23. között megvalósult testvér-gyülekezeti találkozón, ugyanis az énekkar adta a vanyarci gyülekezet negyvennégy fős csapatának gerincét.

Már a fogadtatás is megható és megragadó volt. A tizennégy órás buszozástól eltikkadt vanyarciakat a felszegi gyülekezet kórusa várta a parókia udvarán, s néhány éneket énekeltek köszöntésül. Már az első pillanatban átéltük a keresztény testvéri közösség melegét. Egymás számára teljesen ismeretlen vendégek és vendéglátók köszöntötték egymást úgy, mintha mindig is ismerték volna a másikat. Honnan ez a csoda? És ez a szeretet és testvériség hatotta át az egész találkozót. Egyszerűen eltűnt a Barcaság és Nógrád közötti hétszázötven kilométer, otthon voltunk. A híd, amely összekötött bennünket, a közös nyelv, a közös hit, maga Jézus Krisztus. Pál apostol az Efezusi levélben írja: „Most pedig Krisztus Jézusban ti, akik egykor »távol« voltatok, »közel« kerültetek a Krisztus vére által.” (2,13) Jézus közel visz minket az Atyához, és ebben a közelségben testvérekkel is megajándékoz.

A vanyarciak többsége még sohasem járt ezen a vidéken; számukra addig csak térkép volt e táj. Most egyszerre megtelt gyönyörű képekkel, havas hegyekkel (az érkezésünk előtti napon friss hó hullott a Kárpátok csúcsaira), illetve emberekkel: arcokkal és sorsokkal. Vendéglátóinknak, a barcasági csángóknak az ősei látták el évszázadokon át országunk délkeleti határainak védelmét, és ez nagy tiszteletet érdemel. Több helyen is láthattuk a régi határokat: a törcsvári kastélynál, a Tömösi-hágón, valamint a Hosszúfalutól keletre eső Bratocsán, ahol a székely himnuszt is elénekeltük. Ámultunk a hegyek szépségén, a fiatalok hógolyózhattak a Csukáson. Önkéntelenül is eszünkbe jutott a Teremtő hatalma, aki mindezt bölcsen megalkotta. Salamon kívánsága ma is aktuális: „Teremjenek a hegyek békét a népnek…” (Zsolt 72,3) A hegyek tövében lakókra szálljon Isten áldása és békessége.

A vasárnapi istentiszteleten egymásnak szolgáltak a gyülekezetek. Az énekkarok négy-négy éneket zengtek Isten dicsőségére és a gyülekezetek épülésére. A vanyarciak záróéneke Kapi Gyula gyönyörű verbunkosa, négyszólamú kórusműve volt: „Mint kőszál a tengerben, áll Sionunk vára, / Századoknak ködén át napfény süt ormára. / Hányszor tört rá ellenség, hányszor várták végét, / Ámde az Úr vele volt, nem hagyta el népét, / Nem hagyta el népét. // Hála neked, nagy Isten, te vagy erős várunk, / Veled vészben, viharban rendületlen állunk. / Szolgaságból kihozád néped szabadságra, / Szent igéddel vezetted Krisztus országába, / Krisztus országába.”

Itt, a Kárpát-medence délkeleti csücskében, az evangélikus csángók között különösen is igaz – többféle értelemben is – az ének minden egyes sora. Szimbolikus értelmű és felemelő pillanat volt a két kórus közös éneklése, amikor is az ároni áldás egyik feldolgozását énekeltük együtt. Örömünket az úrvacsorai közösség tette teljessé.

E sorok írójának régi álma valósult meg ezzel a testvér-gyülekezeti kapcsolatfelvétellel. A politikai fordulat után az anyaországi gyülekezetek szinte „elkapkodták” az erdélyi gyülekezeteket. Úgy tűnt, nemigen van már esély új kapcsolat kiépítésére. Isten vezetésének és ajándékának tartom, hogy a balatonszárszói üdülőben megismerhettük a hosszúfalu-felszegi lelkészt, Kajcsa Lászlót és családját. A lelkészcsaládok közötti baráti, testvéri viszony kialakulása után született meg az elhatározás, hogy a gyülekezetek között is teremtsük meg ezt a közösséget.

A rossz emlékű 2004. december 5-i, kettős állampolgárságról szóló népszavazás után különösen is aktuális a közeledés, mert a testvéri találkozók gyógyítják a sebeket. A tavaly októberben Orosházán megalakult Magyar Evangélikus Konferencia egyik fő üzenete a bátorítás, a buzdítás szava volt: kész a keret, töltsük meg tartalommal. Öröm, hogy ezzel a háttérrel indulhattunk, és kaphattunk a találkozásban Istentől és emberektől hitbeli erősödést, nemzetiöntudat-ápolást, testvéri szeretetet. Köszönetet mondunk mindenkinek érte.

Ha az Úr akarja, és élünk, a kapcsolat építésének reményteljes folytatása következik jövőre Vanyarcon…

Szabó András

Regionális hozzárendelés: Vanyarci Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Rogate: imádkozzatok!
Ordass Lajos püspök imádkozó élete
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Cantate!
A békesség ünnepe
Deák téri staféták
Határtalan kórustalálkozó
Keresztutak
Misszió – kikötőről kikötőre
Evangélikusok
Egymásnak létrafokai lehetünk
Soror optima
Mi van az angyalfa alatt?
e-világ
Honlapok optimalizálása keresőkre
Keresztény szemmel
Ima a jövőért
„Testvéri szó” egyházunk püspökeihez
Nagyocska képzés, avagy mennyit ér a félvezető?
Ballagás – bankrablás
A hét témája
Rogate vasárnapja
Belső, titkos csendben
Bocsánatért könyörögve
Ima a szabadságért
Imádság gyermekeimért
Családomért fohászkodva
Áldássá lenni
Nyitott szívvel az úton
Megtartó szeretet
Vonj oltalmad alá
Kapcsolatban
Másokat észrevenni
evél&levél
SNI
A közelmúlt krónikája
Lélektől lélekig
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Lélekemelő épületek
Vinum Primatis
A Szokolay család kamarakoncertje Békásmegyeren
Jubilate vasárnapi zengedező dicséret
Történelmi látomás a gimnáziumban
Éneklő teológusok Irsán
A vasárnap igéje
Istenarc, emberarc
Isten jobbjára ült…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Egy kántor a Fasorból
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 19 Határtalan kórustalálkozó

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster