EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 19 - Egy kántor a Fasorból

Cantate

„Sorsfaggató”

Hozzászólás a cikkhez

Egy kántor a Fasorból

Ez alkalommal egy művészettörténész írását olvashatják arról, hogy mit jelent számára az egyházzene és a kántori szolgálat. A „Sorsfaggató” felcím alatt megjelent három cikk jól mutatja, mennyire különböző előzmények után juthatnak el emberek ugyanahhoz a szolgálathoz. (E. Zs.)

Csak baráti beszélgetésekből tudom, milyen ma Magyarországon evangélikus kántornak lenni. Tapasztalataim csupán egy gyülekezetről, a budapest-fasoriról vannak.

Ebben a gyülekezetben kereszteltek meg, itt konfirmáltam. Mint zongorázni tanuló kisfiút egy szeretetvendégségen való harmóniumozás után vett rá a lelkészünk, Muntag Andorné, hogy menjek el a fóti kántorképző tanfolyamra. Nem gondoltam akkor, hogy milyen életre szóló kapcsolat veszi ezzel kezdetét. Fót karizmatikus lelkisége rabul ejtett, azóta sem telt el úgy nyár, hogy valamennyi időt ott ne töltöttem volna.

Másik elindítóm a kántori pályán lelkész-orgonistánk, Gáncs Aladár volt. Mai fejjel alig értem, hogyan engedhetett tizen-egynéhány éves gyermekként gyakorolni az orgonáján, vagy hogyan merte rám bízni az istentiszteleten az orgonajátékot. Hamarosan mindig én játszottam, ha ő prédikált – néhány igehirdetésére több mint húsz év távolából is emlékszem. Az orgona és Bach zenéje iránti lelkesedése elfelejtette velem tehetségem korlátait. Hihetetlen erejű példakép volt számomra.

A harmadik lelkesítőm nem személy, hanem tárgy: a fasori orgona. Külső szemlélő számára talán tökéletlen hangszer. Huszonegy regiszterével nem nagy, átépítései miatt nem eredeti, elektromos traktúrája sem ideális. De hangja, amely tökéletes összhangban van a jó akusztikájú templomtérrel, ma is lenyűgöz. A hihetetlen finomságtól a magasztos erőig minden megtalálható benne. Egy kántori életre elég ez a hangszer.

Ez a templom és ez a hangszer igényességre szorítja az embert. Nem lettem muzsikus, de az egyetemi latin- és művészettörténeti tanulmányok mellett folytattam az orgonálást. Egy ösztöndíj segítségével felsőfokú egyházzenei végzettséget szerezhettem Németországban. Ma is kétlaki életet élek: hét közben múzeumi munkát végzek, a vasárnap a kántorságé. És ez nem könnyű feladat. Szakmai karrieremet bizony gátolja ez a szétforgácsolódás. Ugyanakkor nem tudom kántorság nélkül elképzelni az életemet. Olykor nehezen megyek el vasárnap orgonálni, de ha a munkám miatt egy-egy vasárnap külföldi templomban ér, nagyon hiányzik az orgonám és a gyülekezetem.

A gyülekezet közössége hihetetlen erő. A mai fasori gyülekezet nem a múlt hatalmas gyülekezete. De ez a kicsiny közösség családias, és nagy szeretettel vesz körül. A kicsinység azért néha fáj. Sok istentiszteleten egyedül vagyok a karzaton, és ez a magány nem kellemes. Hálás lehetek azonban lelkészeimért. Szirmai Zoltán, majd Aradi György megbecsülte a kántori munkát, és tudta: a hangszerre is áldozni kell, hogy méltó módon végezhesse szolgálatát.

Nagyon ritka, hogy egy istentiszteleten nem én ülök az orgonánál. Nem féltékenység ez, és nem is bizalmatlanság. De akárki játszik helyettem, még ha jobban is, mint én, gyakran kapok megjegyzést a gyülekezet tagjaitól, hogy észrevették: nem én orgonáltam. A kántori szolgálat számomra rendet és állandóságot jelent. Az ének akkor szól szépen, ha a gyülekezet és kántora összeszokott párost alkot. Alig hiszem, hogy ma egy fővárosi ember a templomon kívül bárhol is énekelne. Ezért is vagyok nagyon boldog, hogy hallom a gyülekezetemet énekelni. Természetes, hogy együtt is éneklek velük minden versszakot. Ha például torokfájás miatt ez nem megy, a gyülekezetet is nehezebb vezetnem.

A változatosságról az istentiszteleten hallható orgonaművek gondoskodnak. Ritkán használok közkézen forgó gyűjteményeket, szeretem kevésbé ismert szerzők darabjait játszani. Sok kincset fedezhetek fel így magam és a gyülekezet számára. Szerencsés helyzetben vagyok: a korai barokktól a romantikáig sok minden jól szól a hangszeremen.

És szerencsés a helyzetem egyébként is. Amikor máshol orgonáló barátaimmal beszélgetek, gyakran elámulok, milyen jó dolgom van.

Gálos Miklós


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Rogate: imádkozzatok!
Ordass Lajos püspök imádkozó élete
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Cantate!
A békesség ünnepe
Deák téri staféták
Határtalan kórustalálkozó
Keresztutak
Misszió – kikötőről kikötőre
Evangélikusok
Egymásnak létrafokai lehetünk
Soror optima
Mi van az angyalfa alatt?
e-világ
Honlapok optimalizálása keresőkre
Keresztény szemmel
Ima a jövőért
„Testvéri szó” egyházunk püspökeihez
Nagyocska képzés, avagy mennyit ér a félvezető?
Ballagás – bankrablás
A hét témája
Rogate vasárnapja
Belső, titkos csendben
Bocsánatért könyörögve
Ima a szabadságért
Imádság gyermekeimért
Családomért fohászkodva
Áldássá lenni
Nyitott szívvel az úton
Megtartó szeretet
Vonj oltalmad alá
Kapcsolatban
Másokat észrevenni
evél&levél
SNI
A közelmúlt krónikája
Lélektől lélekig
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Lélekemelő épületek
Vinum Primatis
A Szokolay család kamarakoncertje Békásmegyeren
Jubilate vasárnapi zengedező dicséret
Történelmi látomás a gimnáziumban
Éneklő teológusok Irsán
A vasárnap igéje
Istenarc, emberarc
Isten jobbjára ült…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Egy kántor a Fasorból
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 19 Egy kántor a Fasorból

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster