EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 19 - A Szokolay család kamarakoncertje Békásmegyeren

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

A Szokolay család kamarakoncertje Békásmegyeren

Amikor Pál Diana orgonaművész hozzáfogott az idei tavaszi koncertsorozat megszervezéséhez, elsősorban olyan családokra gondolt, amelyeknek a tagjai együtt (is) zenélnek. Az áprilisi barokk est után május 6-án a Szokolay család ismertette meg évszázadok zongoramuzsikájával mindazokat, akik ellátogattak a békásmegyeri evangélikus templomba. A különleges élményt nyújtó családi kamarakoncerten tanár játszott tanítványaival, testvér a testvérrel, férj a feleséggel, apa a fiával.

Míg a Kossuth- és Erkel-díjas evangélikus muzsikus, Szokolay Sándor talán éppen újabb zeneművét komponálta soproni otthonában, családjának ifjabb tagjai Händeltől Chopinig ívelő „zongoradarabsort” szólaltattak meg vasárnap esti hangversenyükön. A repertoárt Szokolay Balázs zongoraművész állította össze. A világhírű művész ifjú feleségével, fuvolaművész öccsével és annak családjával, valamint édesanyjával érkezett Csillaghegy–Békásmegyer zenekedvelő gyülekezetébe.

Mint a bemutatkozásból megtudhattuk, már a nagyszülők is muzsikusok voltak. Bár ma már csak hárman vannak a pályán, a négy Szokolay fiú is a zeneművészet útján indult el; a legidősebb testvér jelenleg Kanadában koncertezik. A békásmegyeri hangversenyre vállalkozó családtagok – egy kivétellel – mind zongoraművészek; Szokolay Ádám hangszere a fuvola.

Szokolay Balázs hol hitvesével, hol tízéves unokaöccsével játszott négykezest. Händel, Bach, Mozart, Beethoven műveit szólaltatták meg, egy percnyi kétséget sem hagyva afelől, hogy ha az egyik családtag „kiesik”, a másik rögtön folytatni tudja. Még akkor is, ha a család amúgy csak karácsonykor szokott együtt zenélni. Bár ahogy Szokolay Balázs elmondta, megtörni látszik az eddigi hagyomány: egyre gyakrabban – nem csak karácsonykor – muzsikálnak együtt a családtagok.

Ennek volt példája a békásmegyeri hangverseny is. Ezt május 13-án 11 órai kezdettel egy újabb családi kamarakoncert követi a Bartók-házban, amely egyúttal Szokolayné Szesztay Sára kisplasztika-kiállítását is megnyitja. A zongoraművésznő – saját bevallása szerint – ma már több időt tölt szobrászkodással, mint gyakorlással. Békásmegyeren azonban – fia kérésére – egy Bartók-darabbal ismét zongorához ült.

Szokolayné Szőke Diána nemcsak férjével játszott kétkezest, de vizsgadarabját is előadta. A tanárképző főiskolát végzett ifjú asszony Bach d-moll toccatájával készül megvédeni zeneakadémiai diplomáját. (Szinte egy időben néz elébe annak, hogy kezébe vegye újabb oklevelét, és karjaiba ölelhesse születendő kisfiát.)

A múlt vasárnapi est babérjait talán mégis ifjabb Szokolay Ádám Zsolt arathatta le. A tízéves művészpalánta ugyan még csak a Kodály Zoltán Általános Iskola negyedik osztályában ismerkedik a tananyaggal, azonban a Zeneakadémia előkészítő tagozatán már a különleges tehetségekkel együtt gyakorol – zenei pályafutásának röpke hat éve alatt számos hazai és nemzetközi versenyt megnyert. Első alkalommal ötéves korában hozott el első díjat egy tehetségkutató versenyről. Ugyancsak ötéves korától kezdve zongorázik együtt nagybátyjával, Szokolay Balázzsal is, kivívva minden elismerését.

Ha a nagypapa személyesen nem lehetett is jelen a békásmegyeri hangversenyen, az unoka repertoárjában Szokolay Sándor I. szonatinája is helyet kapott. Az apródfrizurás megjelenésével is művészlelket sejtető kisfiúban egy percig sem merült fel, hogy más pályát is választhatna. Zongorajátékában mindenesetre nemcsak a tehetsége tükröződött, hanem a zeneszeretete, a játék élvezete is. A fuvolaművész édesapa és a zongoraművész édesanya – Szokolayné Pásztor Edina – fia a hangverseny befejezése után azonban önfeledt gyerekként rohant ki a templomból, kis csibész módjára pattogtatva, rugdosva egy megkaparintott labdát.

Az Évszázadok muzsikája címmel hirdetett családi hangverseny záródarabja – Chopin g-moll balladája – egyúttal hívogató is volt arra a balladaestre, melyet Szokolay Balázstól hallhatunk majd november 15-én a Zeneakadémián.

Veres Emese-Gyöngyvér

Regionális hozzárendelés: Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Rogate: imádkozzatok!
Ordass Lajos püspök imádkozó élete
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Cantate!
A békesség ünnepe
Deák téri staféták
Határtalan kórustalálkozó
Keresztutak
Misszió – kikötőről kikötőre
Evangélikusok
Egymásnak létrafokai lehetünk
Soror optima
Mi van az angyalfa alatt?
e-világ
Honlapok optimalizálása keresőkre
Keresztény szemmel
Ima a jövőért
„Testvéri szó” egyházunk püspökeihez
Nagyocska képzés, avagy mennyit ér a félvezető?
Ballagás – bankrablás
A hét témája
Rogate vasárnapja
Belső, titkos csendben
Bocsánatért könyörögve
Ima a szabadságért
Imádság gyermekeimért
Családomért fohászkodva
Áldássá lenni
Nyitott szívvel az úton
Megtartó szeretet
Vonj oltalmad alá
Kapcsolatban
Másokat észrevenni
evél&levél
SNI
A közelmúlt krónikája
Lélektől lélekig
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Lélekemelő épületek
Vinum Primatis
A Szokolay család kamarakoncertje Békásmegyeren
Jubilate vasárnapi zengedező dicséret
Történelmi látomás a gimnáziumban
Éneklő teológusok Irsán
A vasárnap igéje
Istenarc, emberarc
Isten jobbjára ült…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Egy kántor a Fasorból
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 19 A Szokolay család kamarakoncertje Békásmegyeren

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster