EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 19 - Egymásnak létrafokai lehetünk

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Egymásnak létrafokai lehetünk

Gyülekezetek meglátogatása során gyakran tapasztalom: a templomon nincs feltüntetve, hogy evangélikus, valamint az arra járók arról sem értesülhetnek, hogy mikor tartanak ott istentiszteletet. Olykor az is valóságos nyomozó munkát igényel, hogy hol lakik és mikor érhető el a lelkész. (Még olyanról is hallottam, hogy a lelkipásztornak, Isten nagyobb dicsőségére, titkos telefonszáma van.) Attól tartok, hogy mindez nem az őskeresztényeknek a nyilvánosság elől elrejtett katakombavilágát idézi fel, sokkal inkább önmaga leépüléséről és bezárkózásáról állít ki dicstelen bizonyítványt az adott evangélikus közösség.

Azt is megfigyeltem, hogy a templomokból sokszor hiányzik az iratterjesztés, de még csak a hirdetésekben sem hívják föl a figyelmet példának okáért az Evangélikus Életre. Egyik püspökelődöm ironikusan azt szokta mondani, hogy amit az egyház titkosítani akar, közreadja püspöki körlevélben, azt ugyanis nem olvassák a lelkészek…

Mi lehet az oka az érdektelenségnek és a mai világban oly sokat emlegetett PR ilyen mértékű elhanyagolásának? Az adott gyülekezetekben ettől eltekintve még folyhat nagyon szép munka, engem azonban továbbgondolásra késztet mindez. Egy ilyen arculatú közösség lelkészi vagy világi vezetője valami ilyesmit sugall: az én (egy)házam az én váram! Ezért aztán jól be is zárkózom, szellemi-lelki vizesárokkal veszem körbe magamat, szilárdnak hitt meggyőződésem bástyái mögül szemlélem a külvilágot. Néha azért kipillantok a lőrésen, sőt őseimtől örökölt karabélyomból olykor ki is lövöm az elégedetlenség vagy a kritika lövedékeit.

Nem jó ez így. Le kellene tennünk a rozsdás fegyvereket, és rá kellene döbbennünk: összetartozunk. Mély igazság rejlik Luther Márton 1522. november 9-én elmondott prédikációjában, amelyben a következőképpen bátorította a fájdalmasan megosztott wittenbergi gyülekezetet: „Nem egyedül vagyunk hivatottak a mennybe jutni, hanem azokat a testvéreinket is magunkkal kell vinnünk, akiket most nem tartunk barátainknak.”

Nem idézhetjük elégszer Csoóri Sándort sem, aki Vendégeim című prózaverse végén így ír: „Látnunk kell egymást, hogy láthatók legyünk. / Hallanunk egymást, hogy hallhatók.”

A hatékony missziói munka és az érdemi társadalmi jelenlét feltétele, hogy a különféle egyházi munkaágak összeérjenek, sőt fogaskerékszerűen egymásba kapaszkodjanak. Gyülekezeti szolgálat, egyházi iskolák, sajtómunka, külkapcsolatok, lelkész- és munkatársképzés: mind-mind egy-egy fogaskerék. Ezek ne önmagukban forogjanak, hanem egymásba illeszkedve kölcsönösen hajtsák is egymást!

A gyülekezeti életben jó lenne bátrabban hasznosítani például az Evangélikus Hittudományi Egyetemen végzett kutatások eredményeit vagy felhasználni az egyházunk által kiadott könyveket és folyóiratokat. A sajtómunkától ugyanakkor joggal várható el, hogy az a szó legjobb értelmében kiszolgálja a gyülekezetek és az intézmények igényeit. Nem elég, ha valaki a saját munkaterületén áll helyt, hanem jó, ha kitekintéssel van mások szolgálatára is. A hatékonyság alapfeltétele ez. Tarthatatlan, hogy a gyülekezetek ne támogassák érdemi módon az egyházi iskolákat és szeretetintézményeket, de az is, hogy azok munkatársai ne tájékozódjanak rendszeresen egyházi lapjainkból.

Egymásra vagyunk utalva. Miért várjuk el, hogy az 1%-os adófelajánlásokkal kapcsolatos felhívást közérdekű közleményként sugározza a rádió és a televízió, ha faliújságjainkra nem tesszük ki a róla tájékoztató plakátot? Miként szeretnénk széles körben ismertté tenni a kiadónk által megjelentetett könyveket, ha saját periodikánkban nem közlünk róluk recenziót? Hogyan mennének el híveink egy missziói napra vagy egyházkerületi találkozóra, ha a lelkipásztor nem bátorítja őket rá? Hol hívhatnák fel az emberek figyelmét egy-egy vallási műsorra, ha nem a szószéki hirdetésben? Persze, „a szél arra fúj, amerre akar” (Jn 3,8), ám ha magunk megrestülünk, miként várhatjuk el mások segítségét?

Ahogy a lelkészeket és presbitereket arra kérem: lássanak túl gyülekezetük határán, úgy fordulok most a közegyházban dolgozó munkatársakhoz is: soha ne felejtsék el, hogy szolgálatuk értelmét azok a hívek jelentik, akik soha nem válhatnak puszta számmá vagy kartotékadattá.

Az egyház: Krisztus teste (1Kor 12,12). Mozgásunk esetlen lesz, ha nem hangoljuk össze az egyes testrészek tevékenységét. Az apostoli ige fényében nem lehet kétséges, hogy az egyes szervek tevékenységét bizony össze kell hangolnunk. Egyik a másikat még erősítheti is. Apró, de szép példát kaptam erre a minap. Egyik lelkészünk elhatározta, hogy szolgálati autója hátsó szélvédőjén, amolyan mozgó hirdetésként, egyházunk elérhetőségét és technikai számát jeleníti meg. Nem várt központi utasításra, hanem ötletesen megvalósított egy jó gondolatot.

Összetartozunk. Együttműködésre ítéltettünk. Sütő András Káin és Ábel című drámájának végén a testvérét féltékenységből megölő Káin így kesereg: „Nem akartalak sohase megölni. Egymásnak létrafokai lehettünk volna. Magam szakítottam ki e létrafokot az Éden fái alatt…”

Vigyázzunk egymásra. Őrizkedjünk attól, hogy – hasonlóan az első testvérpárhoz – éppen az oltár körül támadjon köztünk gyűlölség. Talán még nem késő. Egymásnak létrafokai lehetünk. Ha ez megvalósul, akkor nem zuhanó vagy süllyedő, hanem emelkedő egyház leszünk.

Fabiny Tamás püspök, Északi Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Rogate: imádkozzatok!
Ordass Lajos püspök imádkozó élete
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Cantate!
A békesség ünnepe
Deák téri staféták
Határtalan kórustalálkozó
Keresztutak
Misszió – kikötőről kikötőre
Evangélikusok
Egymásnak létrafokai lehetünk
Soror optima
Mi van az angyalfa alatt?
e-világ
Honlapok optimalizálása keresőkre
Keresztény szemmel
Ima a jövőért
„Testvéri szó” egyházunk püspökeihez
Nagyocska képzés, avagy mennyit ér a félvezető?
Ballagás – bankrablás
A hét témája
Rogate vasárnapja
Belső, titkos csendben
Bocsánatért könyörögve
Ima a szabadságért
Imádság gyermekeimért
Családomért fohászkodva
Áldássá lenni
Nyitott szívvel az úton
Megtartó szeretet
Vonj oltalmad alá
Kapcsolatban
Másokat észrevenni
evél&levél
SNI
A közelmúlt krónikája
Lélektől lélekig
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Lélekemelő épületek
Vinum Primatis
A Szokolay család kamarakoncertje Békásmegyeren
Jubilate vasárnapi zengedező dicséret
Történelmi látomás a gimnáziumban
Éneklő teológusok Irsán
A vasárnap igéje
Istenarc, emberarc
Isten jobbjára ült…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Egy kántor a Fasorból
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 19 Egymásnak létrafokai lehetünk

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster