EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 28 - Tiszta küzdelem - Isten oltalmában

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Tiszta küzdelem - Isten oltalmában

A bátor tetteket nem követi mindig azonnali siker és elismerés, mégis hatalmas jelentőséggel bírnak. Akik ezeket a tetteket véghezvitték, akik Istenben bízva, Isten oltalmazó erejére hagyatkozva mertek és mernek cselekedni – ők azok, akik előrelendítik a dolgokat.

A történet számomra 1998 őszén, közvetlenül esperessé választásom után kezdődött. Egy napon egy lelkes kis négyfalusi csapat keresett meg irodámban azzal a kéréssel, hogy esperesi tisztemnél fogva egyházi segédlettel tegyek meg mindent azért, hogy a több ezer négyfalusi csángó magyarnak épüljön közösségi háza. Egy olyan missziói, kulturális, pontosan fogalmazva multifunkcionális közösségi központ, amely az egész hétfalusi magyarság lelki, szellemi, társadalmi fejlődését, önszerveződését szolgálná.

Ezeknek az embereknek a lelkesedése nemcsak engem, hanem lelkésztársamat, Kajcsa Lászlót is magával ragadta: ő is szívvel-lélekkel csatlakozott az álomszövögetők lelkes kis csoportjához. Álmodni kezdtünk, tervezgettünk, rajzoltunk, számoltunk, és nagyon sokat vitatkoztunk.

Bízva Isten segítségében, lelkipásztortársaim és az itteni emberek lelkesedésében, áldozatkészségében – talán kissé könnyelműen, de – ígéretet tettem: ha Isten is úgy akarja, akkor Négyfalunak lesz egy korszerű, minden igényt kielégítő keresztény közösségi háza, lesz csángó ház, meglesz a központ, pótolni fogjuk a fél évszázados hiányt.

Én hiszek a csodákban.

Töretlen hittel, imádsággal, reménységgel és sok-sok optimizmussal nekifogtunk a munkának ennek a szinte utópisztikus tervnek a megvalósítására.

Nem mondom, az építkezés során voltak bőven kritikus pillanatok is, amikor úgy éreztük, nincs tovább, a dolgok megrekedtek, hiábavaló küzdelem az egész. És voltak bőven szkeptikus hangok is, voltak kritikák, akadtak a „partvonalról” bekiabáló drukkerek, akik ily módon igyekeztek okosítani bennünket, hogy miként kellett volna jobban csinálni. Nem hiányoztak az álmatlan éjszakák sem, amikor az egészet erőnkön felüli vállalkozásnak éreztük.

A június végén felszentelt ház azonban áll, és ez nagyszerű.

A krízisben, a legnagyobb bizonytalanságban, a mélyponton tapasztalhattuk meg a legtisztábban annak realitását, amit a 46. zsoltár első sorai mondanak: „Isten a mi oltalmunk és erősségünk, mindig biztos segítség a nyomorúságban.” Hogy ez mennyire igaz, ezt bizonyítja a tragikus sorsú székely falu, Mádéfalva templombejáratának felirata (1764., siculicidium ): „Boldog az a nép, mely tud ünnepelni / Arcod fényében Uram járni-kelni.” Ezt a nagyon pozitív kicsengésű, lírai hangvételű hitvallást éppen azon a Mádéfalván vésték kőbe, ahol tragédiák és megpróbáltatások sorozata jellemezte a faluközösség múltját.

Hitvalló őseink pontosan tudták, hogy az Isten fényében való járás, a Coram Deo lét, Isten valóságának mély megtapasztalása az igazi közösségi lét tartópillére. Isten fényében járni, Istennel építeni a jelent és a jövőt – ez az, ami mindent összefog, mindent megelevenít, értelmet és szilárd alapot ad.

Vallom, hogy az a nép, egyház vagy közösség lesz életképes, növekvő, értékteremtő és igazán minőségi, amelyik kettős nyitottságban fogalmazza meg létét: nyitottnak lenni Isten, és nyitottnak lenni az embertárs felé.

„…azok, akik ragaszkodnak Istenükhöz, bátor tetteket visznek véghez.” (Dán 11,32b) Kempis Tamás írta: „Ne sokat latolgasd, ki van veled, ki van ellened, azon légy, azzal törődj, hogy Isten veled legyen mindenben, amit teszel. Legyen tiszta a lelkiismereted, akkor Isten erős védelmeződ.”

Ma itt Erdélyben tiszta lelkiismerettel vívjuk küzdelmünket egyházi és nemzeti létünkért, hitünkért, kultúránkért, iskoláinkért, egyetemünkért, intézményeinkért. Harcolunk egy megtisztult közéletért, minden ember méltóságáért, az igazságért, egy emberibb, egy új minőségi létért. Csak ebben a tiszta küzdelemben tudjuk megtapasztalni, átélni, mélyen átérezni, hogy egyedül Istennél van a segítség. Ő a mi erős várunk, ő a mi oltalmunk.

Nem sokkal az első világégés után, a számunkra tragikus trianoni határátrendezést követően, abban a fojtó légkörben írta a Látóhatár című folyóirat hasábjain Makkai Sándor püspök, hogy „a kisebbségi sors emberhez méltatlan”, hogy így élni „ nem lehet”. Nagyon kevesen értették meg akkor, hogy menynyire igaza van a püspöknek. Mennyire igaz az, hogy a megcsonkított nyelvi, kulturális élettér, a jövő kilátástalansága, az állandó megalázottság állapota, a politikai és közélet beszűkülése, az állandó görcsös küzdelem a puszta létért mind-mind emberhez méltatlan állapot – ma is az.

A kisebbségi, a szórványlét fogalmához ma is szinte kizárólag negatív képeket társítunk – lepusztult, megszűnő iskolák, romos templomok, omladozó, pap nélküli parókiák, legelővé vált temetők, a lassú de biztos pusztulás tünetei!… Ez lenne sorshelyzetünk? Ez lenne a mi sajátos erdélyi magyar kereszténységünk jelene, jövője? Ennyi a mi jövőképünk? A lassú, feltartóztathatatlan fogyás, a zsugorodás, a csendes rezignáció, lemondás önmagunkról?

Ha ez, akkor tényleg nem lehet, mert nem érdemes. Ne feledjük, hogy hét-nyolc évvel ezelőtt a fűrészmezei, egykori evangélikus felekezeti iskola helyén ormótlan, puszta romok álltak, pusztulást, pusztítást idéző csonkok. És a sors iróniája, hogy még ezek az éktelenkedő romok sem lehettek a mieink, államosították őket, később másoknak szánták „kárpótlásul”. Ma, Istennek hála, új fejezetet kezdünk az új, korszerű gyülekezeti központtal, a Keresztyén Csángó Házzal.

Nekünk, evangélikusoknak, a mi evangélikus hitvalló költőnk Reményik Sándor profetikus cselekvési parancsa szól: „Lehet, mert kell!” – igen, lehet, mert kellett.

Nem biztos, hogy mindenre megtaláltuk a végső választ, létünkre a végső megoldást, de túl minden emberi számításon, túl minden emberi dimenzión hiszünk abban, ami sokszor emberileg beláthatatlan, hiszünk az olyan történésekben, amelyek emberileg kiszámíthatatlanok. Hiszünk abban, hogy a történelem Ura gyakran nem az emberi történelmi távlatok és szempontok alapján cselekszik, hiszünk a csodákban – mert Isten tettei csodálatosak.

„Jöjjetek, lássátok az Úr tetteit, aki bámulatos dolgokat művel a földön.” (Zsolt 46,9)

Adorjáni Dezső Zoltán püspök, Erdélyi Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Élő víz
Mi újság a szeretetpiacon?
Transzplantáció
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Egy kis gyülekezet nagy öröme
Oktatási stratégia és jövőkép
Évszázados templomukat ünnepelték a zalaegerszegiek
Ferencvárosi magvetés
Bionap az evangélikus templom javára
Jótékonysági koncertet is adtak a fúvósok
Intézményfinanszírozás a politikai erőtérben
Isten igéje az óvodai nevelésben
Keresztutak
Az európai kulturális párbeszédről tanácskoztak az Ararát lábánál
Változtak a pápaválasztás szabályai
Koalíciós ultimátum az egyházaknak?
Zarándokút Szent Imre nyomában
Szélesebb körben gyakorolható a latin nyelvű misézés
Egyházi levéltárosok az egykori árvaházban
Akiknek az Útmutatót köszönhetjük
Egymás jobb megértéséért
Templomrongáló színesfémtolvajok Nyíregyházán
Evangélikusok
Tiszta küzdelem - Isten oltalmában
Jubileumi tanév - új módszertannal
e-világ
Teákról, kávékról
Keresztény szemmel
Békesség nékem
Megbékélés - a lélek mélyén
Trendi
A hét témája
És ki gondol az általa meghurcoltakra?
Az érem egyik oldala
Rendezni végre közös dolgainkat...
Húsz éve hunyt el Káldy Zoltán püspök
evél&levél
Mi a jó, és mi a rossz?
Avatás vagy szentelés?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Az evangélikus egyházművészet első doktora
Credo in unum Deum
Jairus kislányától az ötödik béig
Honterus a könyvespolcon
Nekem fesztivál 2007
A vasárnap igéje
A keresztség Isten cselekvése
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Szoftverfrissítés
Ige+hirdető
Figyelve a hallgatókra
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 28 Tiszta küzdelem - Isten oltalmában

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster