EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 28 - A keresztség Isten cselekvése

A vasárnap igéje

SZENTHÁROMSÁG ÜNNEPE UTÁN 6. VASÁRNAP – Ézs 43,1–7

Hozzászólás a cikkhez

A keresztség Isten cselekvése

A Szentháromság ünnepe utáni hatodik vasárnap évről évre keresztségünkre emlékeztet.

„De most így szól az Úr, a te teremtőd (…): Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! Ha vízen kelsz át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok nem sodornak el. Ha tűzben jársz, nem perzselődsz meg, a láng nem éget meg. Mert én, az Úr, vagyok a te Istened, Izráel Szentje, a te szabadítód!” – a babiloni fogságból való hazatérést hirdető próféta Isten vigasztaló szavával bátorítja így népét. Mi szükség erre? Hiszen a szabadulás, a hazatérés lehetősége igazi örömhír! Aki ilyen hírt hall, annak ujjongania kell!

A hetven éve fogságban élő nép számára ez nem volt ilyen egyszerű. Az őseik földjéről elhurcolt generáció azóta kihalt. Akikhez a próféta szól, már a fogságban születtek. Sokuknak már a szülei is. A második és harmadik generáció már Babilont tekintette otthonának. Az őseik földjére való visszatérés számukra nem annyira hazatérést jelentett, mint inkább bizonytalan kimenetelű, veszélyes kalandot. Sokan nem is vállalkoztak rá: inkább Babilonban maradtak. Féltek föladni egzisztenciális biztonságukat. Ne feledjük, a babiloni fogság nem volt hasonlítható az egyiptomi rabszolgasághoz! Nebukadneccár állta a szavát: akinek az óhazában háza volt, annak Babilonban is háza lehetett, akinek szőlője volt, az itt is saját szőlője borát ihatta. Aki szabad volt, szabadként élhetett, aki szolga volt, szolga maradt. Az elhurcoltak közül sokan lettek a birodalom állami tisztviselői, többen magas beosztásban.

A hazatérés lehetőségét csak azok a kevesek fogadták osztatlan örömmel, akiknek nem volt vesztenivalójuk. Isten szemszögéből ők voltak a „maradék”, a „szent mag”, akik az ősök földjét újra benépesíthették. Ők örömmel keltek útra, és ha előbb nap perzselte sivatag homokján kellett is menetelniük, majd áradó folyókon kellett átkelniük, ha egyszer tűz, másszor víz fenyegette is életüket, félelmeikkel szemben erőt merítettek az ígéretből: mindvégig velük lesz az Isten, és minden veszedelemből kimenti őket.

A keresztség nem emberi cselekedet, hanem Isten cselekvése rajtunk. Joggal állítja Luther a Nagy kátéban: „Akit Isten nevében keresztelnek, azt nem emberek, hanem maga Isten kereszteli: emberi kéz végzi, de valóságban Isten saját cselekedete az. (…) Hogyan is tehetnénk Isten cselekedeténél nagyobb cselekedetet?” Lehetetlen. „Miért? Azért, mert a személy nemesebb és jobb. Itt tehát nem a cselekedet szerint kell értékelni a személyt, hanem a személy szerint a cselekedetet, mert az tőle kapja nemes rangját.” (Prőhle Károly: Luther Márton négy hitvallása, 232–233. o.) Isten a keresztségben személyesen részesít a megváltásban, amelyet Jézus Krisztus kereszthalálával a világ minden bűnét hordozva szerzett. Ezért a keresztelés megtörténte után a lelkész joggal mondhatja el a megkeresztelt fejére tett kézzel az ézsaiási igét: „… így szól az Úr, a te teremtőd…: Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy!” A keresztségben valóban ez a legfontosabb. A megkeresztelt ember élete Istené. Nem önmagáé, nem másoké, nem a világé, nem ismeretlen és bizonytalan szándékú, félelmetes, emberfölötti hatalmaké, hanem egyedül Istené. De ez elkötelezést is jelent!

A keresztségre emlékeztető vasárnapon vessünk számot: hányszor akartuk, akarjuk Istentől önmagunk számára, saját céljainkra visszaigényelni az életünket. Hányszor nem engedtük, hogy Isten tovább vezessen az úton, hányszor akartunk életünk vagy éppen hitünk egy-egy számunkra kedves állomásán letáborozni, sátrat verni vagy házat építeni… A vándor a cél felé vivő úton soha nem épít házat, amelyben életre szólóan berendezkedne. A hajós sem vet évekre horgonyt a tenger közepén, hanem amint teheti, igyekszik tovább a rév felé.

De a keresztség nemcsak kötelez, hogy Isten akaratát követve szüntelenül haladjunk, hanem az ézsaiási prófécia második részébe foglalt ígéretet is magában rejti: „Ha vízen kelsz át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok nem sodornak el. Ha tűzben jársz, nem perzselődsz meg, a láng nem éget meg. Mert én, az Úr, vagyok a te Istened…” Ebben az ígéretben mindaddig bátran bízhatunk, amíg nem feledkezünk meg róla, hogy vándorok vagyunk. Akkor Isten velünk lesz az úton, és oltalmában se víz, se tűz nem ragadhat el bennünket, se most, se azon az órán, amikor utunk az „ismeretlen tartományba” torkollik, amikor porból vett testünket vissza kell adnunk a pornak.

Isten akkor is velünk lesz, mert meg vagyunk keresztelve, és az övéi vagyunk. Ha pedig övéi, akkor semmit sem tagad meg tőlünk: örök életében is részesít Jézus Krisztusért, a mi Megváltónkért.

Véghelyi Antal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Élő víz
Mi újság a szeretetpiacon?
Transzplantáció
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Egy kis gyülekezet nagy öröme
Oktatási stratégia és jövőkép
Évszázados templomukat ünnepelték a zalaegerszegiek
Ferencvárosi magvetés
Bionap az evangélikus templom javára
Jótékonysági koncertet is adtak a fúvósok
Intézményfinanszírozás a politikai erőtérben
Isten igéje az óvodai nevelésben
Keresztutak
Az európai kulturális párbeszédről tanácskoztak az Ararát lábánál
Változtak a pápaválasztás szabályai
Koalíciós ultimátum az egyházaknak?
Zarándokút Szent Imre nyomában
Szélesebb körben gyakorolható a latin nyelvű misézés
Egyházi levéltárosok az egykori árvaházban
Akiknek az Útmutatót köszönhetjük
Egymás jobb megértéséért
Templomrongáló színesfémtolvajok Nyíregyházán
Evangélikusok
Tiszta küzdelem - Isten oltalmában
Jubileumi tanév - új módszertannal
e-világ
Teákról, kávékról
Keresztény szemmel
Békesség nékem
Megbékélés - a lélek mélyén
Trendi
A hét témája
És ki gondol az általa meghurcoltakra?
Az érem egyik oldala
Rendezni végre közös dolgainkat...
Húsz éve hunyt el Káldy Zoltán püspök
evél&levél
Mi a jó, és mi a rossz?
Avatás vagy szentelés?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Az evangélikus egyházművészet első doktora
Credo in unum Deum
Jairus kislányától az ötödik béig
Honterus a könyvespolcon
Nekem fesztivál 2007
A vasárnap igéje
A keresztség Isten cselekvése
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Szoftverfrissítés
Ige+hirdető
Figyelve a hallgatókra
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 28 A keresztség Isten cselekvése

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster