EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 28 - Oktatási stratégia és jövőkép

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Oktatási stratégia és jövőkép

Pedagóguskonferenciával zárult a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium jubileumi tanéve. Az ország tizennégy városából, a Magyarországi Evangélikus Egyház valamennyi közoktatási intézményének tantestületéből mintegy kétszázötven tanító, általános és középiskolai tanár látogatott az alkalomra Nyíregyháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legrégebbi középiskolájába.

Az országos evangélikus pedagóguskonferencián azonban a dicső múlt, a kétszáz év fordulatokban gazdag eseménysora épp csak az alkalomra készült emlékjáték bemutatásának idejére került a figyelem középpontjába: a rendezvény sokkal inkább a közoktatás 21. századi kihívásaira, az arra adandó megfelelő válaszok megfogalmazására fokuszált. Az evangélikus iskolák oktatási stratégiájáról, reális jövőképéről, illetve az úgynevezett kompetenciaalapú oktatás megvalósításának, fejlesztésének és mérésének lehetőségeiről szólt a nyíregyházi rendezvény.

Mint ismeretes, nemzetközi összehasonlító felmérések hívták fel a figyelmet arra, hogy bár a magyar diákok műveltsége, tudása igen magas színvonalon áll, a hazai oktatás nem fejleszti megfelelően azokat a készségeiket, képességeiket, melyek a mindennapi életben nélkülözhetetlenek. A problémamegoldás, az egyes tanórákon megtanult ismeretek helyzethez igazított alkalmazása nem erőssége annak, aki magyar iskolában tanul, ezért elodázhatatlan a pedagógiai módszerek megújítása. A poroszos oktatási rendet az önálló feladatmegoldással ötvözött csoportmunkának, a tekintélyelvűséget a tudáselvűségnek kell felváltania. Az összefüggéseket feltáró, a rendszerező gondolkodást fejlesztő oktatási módszerekre van tehát szükség.

Az Európai Unió Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programja (HEFOP) támogatja azokat az intézményeket, melyek élen járnak a korszerű oktatási tartalom és az azokhoz vezető módszertan kidolgozásában. Mint a konferencián kiderült, az evangélikus egyház négy intézménye – a vendéglátó nyíregyházi gimnáziumon kívül az aszódi, a győri és az orosházi középiskola – is pályázatot nyert, az elmúlt tanévük a projekt maradéktalan megvalósításának jegyében telt. A pályázati támogatás révén multimédiás számítógépek, laptopok, interaktív táblák ébresztenek kedvet korunk gyermekeiben a tanuláshoz ezekben az intézményekben, tanáraik pedig intenzív továbbképzéseken sajátítják el a korszerű tanítási módszereket.

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban elvégezték a pedagógiai program átdolgozását, a választott kompetenciaterületekhez kapcsolódó oktatási programcsomagok adaptálását. A konferencián a három alapvető kompetenciaterületnek megfelelően szövegértés-szövegalkotás, matematika-logika, illetve idegen nyelv szekcióban tárták a résztvevők elé eddigi eredményeiket a programban már tapasztalatot szerzett szakemberek.

A háromnapos rendezvény hétfőn ünnepi istentisztelettel kezdődött – D. Szebik Imre nyugalmazott püspök szolgálatával – a Nagytemplomban, majd a nyitóelőadásban dr. Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyházi kapcsolatokért felelős főtanácsadója az egyházi iskolák jövőjéről szólt. Utalva az egri várkapitány, Dobó István szavaira – „A falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében” – az előadó a tanár szerepének, jelentőségének mindenekelőtt való fontosságát hangsúlyozta. A jövő evangélikus iskolájának stabilitást kell nyújtania a gyerekek számára, hogy azt érezze: ez egy rendezett, jó világ, amelyben érdemes élni, tanulni, erőfeszítéseket tenni a tudásért. Ezt az érzetet a tanárnak kell megteremtenie, hisz rajta múlik minden, miután bezárult mögötte a tanterem ajtaja. Képesnek kell lennie letenni a külvilág és a magánélet gondjait, hogy mindezek ne zavarják akkor, amikor jó pedagógiai érzékkel és az élő hit által vezérelve kell foglalkoznia a rábízottakkal.

A konferencián Prőhle Gergely országos felügyelő Az oktatás szerepe az új evangélikus stratégiában címmel tartott előadást, Neuwirth Gábor, az Oktatáskutató és -fejlesztő Intézet munkatársa pedig az evangélikus középiskolák eredményeinek és lehetőségeinek értékelését tárta az egyházi iskolák tanárai elé. Az országos kompetenciaméréseknek az evangélikus oktatásra vonatkozó eredményeiről és jelentőségéről Pongrácz László, az Oktatási Hivatal Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont főigazgató-helyettese beszélt.

A háromnapos rendezvény résztvevőinek élményeit a világhírű Cantemus kórusnak, Szentpáli Roland tubaművésznek és fúvósegyüttesének a koncertje, valamint a sóstói kirándulás, a Múzeumfaluban megtartott program tette teljessé. Ennek lelkiségét dr. Fabiny Tamás püspök szabadtéri áhítata határozta meg. Az összejövetelt záró úrvacsorai istentiszteleten Ittzés János elnök-püspök szolgált a nyíregyházi Nagytemplomban.

– veszprémi –

Regionális hozzárendelés: Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Élő víz
Mi újság a szeretetpiacon?
Transzplantáció
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Egy kis gyülekezet nagy öröme
Oktatási stratégia és jövőkép
Évszázados templomukat ünnepelték a zalaegerszegiek
Ferencvárosi magvetés
Bionap az evangélikus templom javára
Jótékonysági koncertet is adtak a fúvósok
Intézményfinanszírozás a politikai erőtérben
Isten igéje az óvodai nevelésben
Keresztutak
Az európai kulturális párbeszédről tanácskoztak az Ararát lábánál
Változtak a pápaválasztás szabályai
Koalíciós ultimátum az egyházaknak?
Zarándokút Szent Imre nyomában
Szélesebb körben gyakorolható a latin nyelvű misézés
Egyházi levéltárosok az egykori árvaházban
Akiknek az Útmutatót köszönhetjük
Egymás jobb megértéséért
Templomrongáló színesfémtolvajok Nyíregyházán
Evangélikusok
Tiszta küzdelem - Isten oltalmában
Jubileumi tanév - új módszertannal
e-világ
Teákról, kávékról
Keresztény szemmel
Békesség nékem
Megbékélés - a lélek mélyén
Trendi
A hét témája
És ki gondol az általa meghurcoltakra?
Az érem egyik oldala
Rendezni végre közös dolgainkat...
Húsz éve hunyt el Káldy Zoltán püspök
evél&levél
Mi a jó, és mi a rossz?
Avatás vagy szentelés?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Az evangélikus egyházművészet első doktora
Credo in unum Deum
Jairus kislányától az ötödik béig
Honterus a könyvespolcon
Nekem fesztivál 2007
A vasárnap igéje
A keresztség Isten cselekvése
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Szoftverfrissítés
Ige+hirdető
Figyelve a hallgatókra
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 28 Oktatási stratégia és jövőkép

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster