EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 35 - Összhangzattan, avagy „meggárdult” egyeztetések

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Összhangzattan, avagy „meggárdult” egyeztetések

Az egyházak társadalmi szerepvállalásának távlatos feladatairól, az egyház-finanszírozás aktuális kérdéseiről folytattak egyeztetést augusztus 22-én a négy történelmi egyháznak – a Magyar Katolikus Egyháznak, a Magyarországi Református Egyháznak, a Magyarországi Evangélikus Egyháznak és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) – a képviselői. Az egyeztetés célja a közös álláspont kialakítása volt. A megbeszélésen egyházunkat Ittzés János elnök-püspök, Prőhle Gergely országos felügyelő és Hafenscher Károly országos irodaigazgató képviselte.

A négy történelmi egyház képviselői augusztus 27-én, hétfőn találkoztak Hiller István oktatási és kulturális miniszterrel, aki a különböző egyházi tevékenységek hosszú távú finanszírozásáról egyeztetett velük. A megbeszélésen jelen volt a miniszter mellett – a tárca részéről – Csepregi András, az Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője, egyházi részről pedig Erdő Péter bíboros és Német László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára; Bölcskei Gusztáv református püspök és Nagy Sándor főgondnok; Ittzés János evangélikus püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő, valamint Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke és Zoltai Gusztáv, a szövetség ügyvezető igazgatója.

A megbeszélés után a szaktárca közleményben arról tájékoztatta az Magyar Távirati Irodát, hogy a tárgyaláson elsősorban a különböző egyházi tevékenységek finanszírozásának hosszú távú elképzeléseiről cseréltek véleményt a megjelentek. A körvonalazódó tervekről a közeljövőben folytatódnak az egyeztetések – olvasható a dokumentumban. A találkozón Hiller István miniszter hangsúlyozta: továbbra is mindent elkövet annak érdekében, hogy a magyar állam és az egyházak hosszú távon kiszámítható, világos viszonyrendszerben folytassák az együttműködést. Legfontosabbnak nevezte a kiegyensúlyozott, kiszámítható partneri viszonyt, amely szerinte létrejött az utóbbi időben a kormány és a történelmi egyházak között.

Az oktatási és kulturális tárca sajtóirodája azt is közölte a Magyar Távirati Irodával, hogy Hiller István hétfőn a Magyar Gárda eszmeiségével való szembenállás kinyilvánítására, valamint a gárda zászlaját megáldó három egyházi képviselőtől történő hivatalos elhatárolódásra szólította fel az érintett történelmi egyházak vezetőit.

A katolikus egyház megismételte korábbi állásfoglalását, a református egyház szerint ugyanolyan veszélyes a félelemkeltés, mint a félelemkeltéssel való riogatás, míg az evangélikus egyház értetlenségét fejezte ki, és furcsállja a miniszter felszólítását.

A minisztériumban rendezett, az egyházak finanszírozásával foglalkozó találkozón a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői azzal érveltek, hogy a maguk részéről már elhatárolódásnak tekintik hétvégi állásfoglalásukat, illetve kiadott közleményeiket.

A Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinatának Elnöksége egyértelművé tette, hogy álláspontjáról aktuálisan, a kellő időben és formában tájékoztatta a nyilvánosságot – olvasható az egyház kommunikációs szolgálata által az MTI-hez eljuttatott közleményben. Mint írták, az MRE elnökségének egyértelmű az álláspontja arról, hogy a magyar társadalom valóban súlyos problémáit radikális és militáns eszközökkel nem lehet megoldani. Ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy ezt a szerveződést a politikai elit kommunikációjában saját, önző politikai céljaira használja fel, ezzel elterelve a figyelmet a társadalmi bajok valódi megoldási lehetőségeiről. „Osztva a köztársasági elnök úr helyzetértékelését, az MRE elnöksége is ugyanolyan veszélyesnek tartja a félelemkeltést, mint a félelemkeltéssel való riogatást” – zárul a közlemény.

Prőhle Gergely az MTI-nek úgy nyilatkozott: értetlenül fogadták Hiller István kijelentését, mivel a megbeszélésen a miniszter elismeréssel szólt az egyházaknak az ügyben tett korábbi nyilatkozatairól. Az evangélikus egyháztól a miniszter azt kérte, hogy igyekezzen a nyilatkozatának a jelenleginél nagyobb nyilvánosságot teremteni. Az egyház a nyilatkozatát az MTI-hez eljuttatta, „innentől kezdve eszközeink nincsenek” – mondta az országos felügyelő.

Prőhle Gergely közölte: világosan elhangzott a megbeszélésen, hogy az egyházak elhatárolódtak a szombaton történtektől. „Egyházaink belső struktúrája okán nincs közvetlen befolyásunk arra, hogy lelkészeink mit tesznek” – tette hozzá. Elmondta: egyház és állam szétválasztásának jegyében furcsállja, hogy egy felelős kormány minisztere bármire is felszólít szuverén egyházakat.

Forrás: MTI


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Tomedli
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Áldott nap
A huszonötödik lelkész Aszódon
Falumissziós napok Ősagárdon
Nagyvelegi táborozás
Ötvenfős gyülekezet három evangélikus hatszázötven éves falujában
Nyárbúcsúztató egyházmegyei piknik
Keresztutak
Csatlakozzunk a 3. európai ökumenikus nagygyűlés fáklyás istentiszteletéhez!
Nevünk és szívünk összeköt
Kósa László lelkész kitüntetése
Bartosné Stiasny Éva és Kukely Júlia kitüntetése
A Debreceni Református Kollégiumban tanácskozott a Márciusi Charta
Lutheránusok Kálvin városában
Evangélikusok
Becsengetés – gondolatok az új tanév kezdetén
Dr. Weltler Jánosra emlékezünk
„Az egek felé kiáltottam”
e-világ
Házi tartósítás tartósítószer nélkül
Keresztény szemmel
Demokratának lenni…
Összhangzattan, avagy „meggárdult” egyeztetések
„Miután felrobbantottak…”
A hét témája
„Emmausi úton”
Zarándokúton a „másik” felé
Megbékélés a „másik”-kal a posztmodern korban
„Csak néztünk, mint a moziban”
A nárduskenet illata
evél&levél
Hozzászólás az augusztus 12-i lapszámhoz (I.)
Hozzászólás az augusztus 12-i lapszámhoz (II.)
Közlemények, nyilatkozatok
Közös közlemény
Nyilatkozat
Nyilatkozat
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Elcsendesedés a kavalkádban
Közeledés egymáshoz az írott ige útján
Ezúttal a Csók István Galériában mutatkozott be műveivel Polgár Rózsa
Mesterségek ünnepe
Városmisszióra hangolva
Budai fiatalok Jézusért
A vasárnap igéje
Isten gyermekei – új tanév előtt
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Hit és jutalom
Ige+hirdető
Keresztelünk, esketünk, temetünk – személyre szabottan?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 35 Összhangzattan, avagy „meggárdult” egyeztetések

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster