EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 35 - Zarándokúton a „másik” felé

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Zarándokúton a „másik” felé

A svédországi Linköpingi Egyházkerület és a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerülete között fennálló testvérkapcsolat keretében rendezték meg a második svéd–magyar lelkészkonferenciát, ezúttal a svédországi Vadstenában augusztus 22. és 25. között. Az idén tízéves évfordulójához érkezett testvér-egyházkerületi kapcsolat első – jól sikerült – találkozójára 2005 nyarán került sor Balatonszárszón. Ezúttal a Linköpingi Egyházkerület hívta meg a Déli Egyházkerület képviselőit a Vättern-tó partján, festői környezetben elterülő vadstenai népfőiskolára, hogy a Gáncs Péter püspök vezette tízfős magyar delegáció tagjaival teológiai és gyakorlati kérdésekről folytassanak eszmecserét. A svéd és a magyar szervezők a Film, teológia és a mássággal való találkozás címet adták az idei konferenciának.

A kora délutáni érkezést követően Peter le Clercq püspöki titkár és Jonny Karlsson egyházkerületi teológus a vadstenai népfőiskola ebédlőjébe vezette a magyar lelkészeket, ahol a két tízfős delegáció tagjai kötetlen beszélgetés keretében ismerkedtek meg egymással. A népfőiskola magyar származású oktatója, az 1988 óta Svédországban élő Magyar Márta tolmácsolásával a magyar látogatók az intézmény oktatási rendszerébe és mindennapi életébe is betekintést nyerhettek Anneli Dahlqvistnek, a népfőiskola rektorának a beszámolója révén.

Az esti program már a teológiai munka jegyében folytatódott – magyar kezdéssel. A konferencia résztvevői meghallgatták ifj. dr. Fabiny Tibor előadását, amely a Megbékélés a „másik”-kal a posztmodern korban címet viselte. Előadásának hermeneutikai alapokat tisztázó bevezetője után professzorunk rátért a mássággal való találkozás posztmodern értelmezésére, és rámutatott, hogy a „másnak” bélyegzett csoportok – köztük például a melegek és a leszbikusok vagy a teológiában a feminista és a fekete teológia képviselői – miként nyertek polgárjogot a posztmodern paradigma segítségével (amely egyetlen értelmezési rendszert sem ismer el abszolútnak és kizárólagosnak). A posztmodern korban tehát a korábban elnyomott kisebbségek mássága fokozatosan legitimizálódott, és egyre elfogadottabbá vált – nemcsak a társadalomban, hanem az egyházban is.

A csütörtök délelőtt a helyi nevezetességek bemutatásának jegyében telt. A vadstenai Kék templom nevű középkori katedrálisban a helyi plébános vezette végig a magyar delegáció tagjait. Ezután a Szent Birgittáról elnevezett kolostormúzeumot tekinthették meg a látogatók egy lebilincselő stílusú idegenvezető kíséretében, aki a középkori apáca- és szerzetesrend történetének ismertetésén túl a rend megalapítójának, a szentként tisztelt Birgittának az életét is elmesélte, és rendkívül érzékletesen festette le a korabeli kolostori élet mindennapjait. A magyar küldöttség látogatást tett a vadstenai zarándokközpontban is; az intézmény vezetőjének rövid beszámolója után végigmentek a vadstenai zarándokút legrövidebb, négy kilométeres szakaszán, amely vízpartok mentén vezetett, szántóföldeken és erdős részeken haladt keresztül.

A munkaprogram délután Jonny Karlsson teológus Film és teológia című bevezető előadásával folytatódott. Ezután vetítették le az Angyalkert című svéd filmet, amelynek mondanivalójáról, teológiai és egyházi összefüggéseiről egészen vacsoráig beszélgettek a konzultáció résztvevői.

Az esti előadást dr. Edgar Almén teológusprofesszor tartotta Találkozás a másikkal címmel. A másságról való gondolkodás változásaival kapcsolatban emlékeztette hallgatóit, hogy néhány évtizeddel ezelőtt még a női lelkészség számított „másságnak” az egyházban. A mai kontextusban, amikor más társadalmi, etnikai, vallási vagy eltérő szexuális orientációval rendelkező csoportokat sorolnak be a „másság” kategóriájába, a lényeg ugyanaz maradt: a „másik” sohasem található meg mindabban, ami bennem van, lényege rajtam kívül áll. Csak abban az esetben jöhet létre kapcsolat vele, ha az egyén nem önmagát kutatja, hanem képes kilépni a saját zárt világából, és meg tudja ragadni azt az önmagán kívül eső vonatkoztatási pontot, amely a másikkal való közösség egyetlen alapja – ez az isteni dimenzió, amely mindannyiunk számára totaliter aliter (teljesen más).

Pénteken délelőtt a svéd és a magyar egyházi helyzet közötti különbségekről folytattak eszmecserét a résztvevők a másságról való gondolkodásnak és a vele való találkozásnak a társadalmi, egyházi, gyülekezeti életben felmerülő gyakorlati kérdései kapcsán. A svéd lelkészek ekkor tekinthették meg a magyar küldöttség két képes beszámolóját is: e sorok írója a Déli Egyházkerület püspöki titkáraként a kerület elmúlt két évben történt jelentősebb eseményeiről, Benkóczy Péter képzési koordinátor pedig a szarvasi népfőiskola eddigi szakmai munkájáról készített prezentációt.

A délelőtti program a második film megtekintésével folytatódott: Antonia Bird világhírű alkotását, a Magyarországon is vetített A pap című angol filmet nézték meg a konferencia résztvevői. A fiatal homoszexuális katolikus pap mélyen megindító története – aki súlyos morális konfliktusba kerül hitének megvallása és az igazság nyilvános felvállalása között őrlődve – tartalmas és gondolatébresztő beszélgetésre ösztönözte a teológiai konzultáció tagjait.

Ebéd után a Linköpingi Egyházkerület püspöke, Martin Lind tartotta meg referátumát Egyház és homoszexualitás – harmincöt év munkája a Svéd Egyházban címmel. A püspök megmutatta, illetve felolvasta annak a liturgiatervezetnek az angol fordítását, amelyet az azonos neműek partnerkapcsolatának egyházi megáldására dolgoztak ki. Martin Lind nyomatékosan hangsúlyozta, hogy – az esetleges egyházi elfogadás esetén – kizárólag a regisztrált élettársi kapcsolatban élő párok megáldása jöhet szóba. (A kidolgozás alatt lévő koncepció szerint ezzel azt kívánják elősegíteni, hogy ha megváltoztatni nem is tudják a szexuális orientációt, legalább a promiszkuitás életmódjától megóvják azokat a homoszexuális párokat, akik kölcsönös szeretetben és hűségben kívánják leélni életüket.)

A kérdéssel kapcsolatos magyar helyzetről Gáncs Péter püspök számolt be a svéd lelkészeknek, és felolvasta a magyar katolikus, református és evangélikus egyház hivatalos állásfoglalásait a homoszexualitáshoz való viszonyulás témájában.

A pénteki nap programja a Martin Lind által a hatalmas katedrális egyik oldalhajójában tartott úrvacsorás istentisztelettel zárult, amelyen Kovácsné Tóth Márta lelkész magyarul olvasta fel az evangéliumi igét.

Szombaton a svéd vendéglátók kirándulni vitték a magyar lelkészeket a Vättern-tó partján elterülő közeli hegyekbe, egy középkori templomba, valamint egy régi ciszterci monostor romjaihoz. A magyar küldöttség tagjai délután a linköpingi püspöki hivatal impozáns épületébe tettek látogatást, majd a repülőtérre való indulásig kötetlen városnézéssel töltötték idejüket.

Petri Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Tomedli
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Áldott nap
A huszonötödik lelkész Aszódon
Falumissziós napok Ősagárdon
Nagyvelegi táborozás
Ötvenfős gyülekezet három evangélikus hatszázötven éves falujában
Nyárbúcsúztató egyházmegyei piknik
Keresztutak
Csatlakozzunk a 3. európai ökumenikus nagygyűlés fáklyás istentiszteletéhez!
Nevünk és szívünk összeköt
Kósa László lelkész kitüntetése
Bartosné Stiasny Éva és Kukely Júlia kitüntetése
A Debreceni Református Kollégiumban tanácskozott a Márciusi Charta
Lutheránusok Kálvin városában
Evangélikusok
Becsengetés – gondolatok az új tanév kezdetén
Dr. Weltler Jánosra emlékezünk
„Az egek felé kiáltottam”
e-világ
Házi tartósítás tartósítószer nélkül
Keresztény szemmel
Demokratának lenni…
Összhangzattan, avagy „meggárdult” egyeztetések
„Miután felrobbantottak…”
A hét témája
„Emmausi úton”
Zarándokúton a „másik” felé
Megbékélés a „másik”-kal a posztmodern korban
„Csak néztünk, mint a moziban”
A nárduskenet illata
evél&levél
Hozzászólás az augusztus 12-i lapszámhoz (I.)
Hozzászólás az augusztus 12-i lapszámhoz (II.)
Közlemények, nyilatkozatok
Közös közlemény
Nyilatkozat
Nyilatkozat
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Elcsendesedés a kavalkádban
Közeledés egymáshoz az írott ige útján
Ezúttal a Csók István Galériában mutatkozott be műveivel Polgár Rózsa
Mesterségek ünnepe
Városmisszióra hangolva
Budai fiatalok Jézusért
A vasárnap igéje
Isten gyermekei – új tanév előtt
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Hit és jutalom
Ige+hirdető
Keresztelünk, esketünk, temetünk – személyre szabottan?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 35 Zarándokúton a „másik” felé

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster