EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 39 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap Táborba szállok majd házam védelmére – így szól az Úr. Zak 9,8 (1Thessz 5,10; Mt 15,21–28; Róm 10,9-17/18/; Zsolt 104) Bibliánkban gyakran olvashatunk arról, hogy Isten óv, véd. Az új szövetség népe számára Jézus jelenti a védelmet, amelyre veszedelmek idején támaszkodhat. A Genezáret taván a viharban Jézus így biztat: „Ne féljetek!” A Gecsemáné-kertben, az elfogatáskor is védi tanítványait. De ígérete van a halállal szemben is. Az ő halála és feltámadása kiszabadít minket is. Feltámaszt, és örök életet ad. Isten védi házát és háza népét földi bajok idején és az ítéletben is.

Hétfő

Az Úr teljesítette kérésemet, amit kértem tőle. 1Sám 1,27 (Róm 5,3–4; Jel 14,6–7/13–16/; Mt 21,1–11) Anna asszony kérése teljesült. A meghallgatott imádság jutalma Sámuel megszületése. A hívő, imádkozó ember ebből ismeri fel olykor Isten munkáját: teljesítette! Tudjuk, hogy ez nem következik be mindig. Sok-sok kérésünk marad teljesítetlenül. Nem azért, mert Isten nem tudja teljesíteni őket, hanem mert talán nem az ő akarata szerint való, vagy nem szolgálja a javunkat, vagy éppen másnak okozna kárt vele. Isten jól látja, mire van valójában szükségünk. De hitünket is próbálja azzal, hogy milyen kitartóan kérünk, könyörgünk. A teljesített kérést azonban illik megköszönnünk, ezért fontos, hogy aki kérni tud, tudjon hálát adni is.

Kedd

Úrrá tetted az embert kezed alkotásain, mindent a lába elé vetettél. Zsolt 8,7 (Kol 3,23; Mt 18,10–14; Mt 21,12–17) Ez a zsoltár megmutatja a nagy és csodálatos teremtő Istent, vele szemben pedig az ember parányi voltát. Nincs az a mértékegység, mely a különbséget kifejezhetné. A zsoltárossal együtt mi is elámulhatunk azon, hogy mennyire megbecsül bennünket a mi Atyánk. Úrrá tett minket teremtett világa felett. Ezt a kiváltságot egyedül az ember kapta. Miénk az egész világ – mondhatjuk. De nem tehetünk vele azt, amit akarunk. Művelni és őrizni – ez nem természetátalakítást, radioaktív sugárzással való elpusztítást és más, világ- és emberellenes mesterkedést jelent, hanem a teremtett világ iránti felelősségünket juttatja eszünkbe.

Szerda

A tanítványok ezt kérdezték: „Mi lesz a jele a te eljövetelednek és a világ végének?” Jézus így válaszolt nekik: „Vigyázzatok, hogy meg ne tévesszen valaki titeket!” Mt 24,3–4 (Hab 2,3; ApCsel 12,1–11; Mt 21,18–22) Jézus mindig is csak egyet kíván tőlünk: „Higgyetek az evangéliumban!” Tanítványai kérik tőle visszajövetelének, a világ végének a jelét. Jó lenne előre tudni. Bebiztosíthatnánk magunkat. De Jézus nem ad pontos választ, időpontot, hanem arra int: vigyázzatok, mert megtévesztők, az „ősellenség” el akarják vonni a figyelmünket. Nem lehetünk „kedvezményezettek”. Nekünk mindvégig az evangéliumhoz ragaszkodás, a hitben állhatatos megállás, a Jézusra való figyelés adatott. A mennynek nincsen „kiskapuja”!

Csütörtök

Jézus ezt mondta: „Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa.” Mt 19,14 (Zsolt 127,3; ApCsel 27,16–25; Mt 21,23–27) Ma sokat hallunk a gyermekvédelemről. Erős törvények védik gyermekeink életét. Mi az Úr ajándékának tudjuk őket. Nekünk Jézus kívánságának kell megfelelnünk: engedjétek és ne akadályozzátok őket. Sokféle tiltást nehéz megjegyezni, könnyű áthágni. Gyermekeink számára az egyetlen biztos hely Jézusnál van! Gyermekkorban elültetni szívükben az igét, gondozni a testi és szellemi növekedés idején, mellettük állni imádsággal és példamutató élettel: ez minden törvénynél erősebben védi és segíti gyermekeinket. Az életben való megállásra, becsületes életre is, de az örök élet elnyerésére is.

Péntek

Ragyogtassa rád orcáját az Úr, és könyörüljön rajtad! 4Móz 6,25 (2Thessz 3,16; Jel 22,6–10; Mt 21,28–32) Istentiszteletünk befejező áldásából, az ároni áldásból hangzik az ige. Isten, az Úr orcájának ragyogását adja úti áldásként nekünk. Orcájának ragyogását a naphoz hasonlítja. Fényt és meleget sugároz Isten arca reánk; ezzel azt fejezi ki, hogy szeretetével fordul népe felé, és ezt adja minden gyermekének, nekünk is. Ha orcája ránk ragyog és fénylik, akkor nem rejti el, mint amikor haragszik. Nem vagyunk mi sem rejtve előtte, színe előtt folyik életünk, békében találkoztunk, elnyertük bűnbocsánatát, megkönyörült rajtunk.

Szombat

Az én Atyám házában sok hajlék van; ha nem így volna, vajon mondtam volna-e nektek, hogy elmegyek helyet készíteni a számotokra? Jn 14,2 (Ézs 63,19; Mt 26,51–54; Mt 21, 33–46) Isten nem hazudik. Amit megígért, az teljesedik. Jézus is Atyjának akarata szerint tesz mindent. Tanítványait biztatja, hogy elmenetele nem lesz kárukra, mert valóság lesz örök életük. Sok hajlékról beszél, ami azt jelenti, hogy készít helyet az őt követőknek. Nagy vigasztalás ez nekünk, akik még a halál árnyékának völgyében járunk, de ha elérkezik itt a végünk, örök lakásunk vár odaát Jézus munkájából. Beteljesedik az üdvösség ígérete, csak mindvégig állhatatosak maradjunk.

Tóth-Szöllős Mihály


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Kegyelem
Születésnap
Szerk. megj.
Merkel: avatkozzanak csak bele az egyházak a politikába!
Bátornak lenni
Heti útravaló
Esti imádság

Déli harangszó Acsáról
A futó
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Bizalom
Levelet írtam…
Egyházunk egy-két hete
Ménfőcsanaki fundamentum
Jézus jele
Püspöki titkárból Isten titkára
Kétszázhúsz évért adtak hálát
Sopronnémeti öröme
Vitorlabontás
Keresztutak
Szlovák–magyar evangélikus csúcstalálkozó
A város reménysége
Vértanúkra emlékeztek
Prézes apátok között
"Találkoztam vele a Moszkva téren..."
A közösség optikáján keresztül
Isten a biciklin
Evangélikusok
Bajor–magyar testvéregyházi kapcsolatainkról
Péchy Tamás emlékezete
e-világ
„Esélyt kaptunk, hogy esélyt adhassunk”
Kell-e Szarvasnak népfőiskola...?
Harangharag
Részecskegyorsítóba teszik a holt-tengeri tekercseket
Keresztény szemmel
Buszra zsúfolt gondolatok
Kétezer-hétszáz leütés egy csalóról
Ezerötszáz forint
A dilemma
A hét témája
Diakonisszák díjazottjai
E heti Luther-idézet
Semper Reformanda
Kultúrkörök
Kunhalmok tetején
A Nap fiai
Ősi napmítosz és hősi népmonda
A vasárnap igéje
Jézus evangélikus félreértése
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Pár mondat egy izraeli nyárról
Ige+hirdető
Sztorizunk vagy illusztrálunk?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 39 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster