EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 18 - Vizsgák és minősítések

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Vizsgák és minősítések

Tanfolyamzáró a fóti kántorképzőben

A Cantate vasárnapja előtti szombaton a Magyarországi Evangélikus Egyház Kántorképző Intézetében örömteli szívvel adtak hálát Istennek azért a szorgalommal teli időszakért, amelynek megkoronázása a fóti kántorvizsgán nyújtott teljesítmény volt. Az előkészítő évfolyamon tanulók közül kilencen játszottak a bemutatón, és ketten kérték minősítésüket a vizsgabizottságtól. E vizsganap emlékezetes, ünnepi megállás volt annak a téli tanfolyamnak a végén, amely 2007. november 3-án kezdődött, és húsz, tanítási órákkal zsúfolt szombatból állt.

Bence Gábor igazgató köszöntő szavai, Mekis Ádám lelkész nyitóáhítata és a Mandák kórus előadásában elhangzott Bach-korál adott lelki buzdítást a jelenlévőknek. A vizsgabizottság előtt – melynek elnöke Kendeh Gusztáv, tagja pedig Pál Diana és Mekis Ádám volt – kezdők és már több éve muzsikáló fiatalok játszottak. „Nagyon nagy öröm volt számunkra megtapasztalni, hogy itt olyan fiatalokkal találkoztunk, akik értékvesztett világunkban a rengeteg gyakorlással, lemondással járó zenetanulást választották. Áldozatvállalásukat köszönjük, és kérjük őket, hogy ugyanilyen lelkesedéssel folytassák tovább munkájukat!” – mondta Kendeh Gusztáv zenetanári tapasztalatai alapján.

Magas színvonalú volt a bemutató, mert többen is célként tűzték ki a kántori oklevél megszerzését. Mivel azonban még szeretnének tanulni, jövőre kérik a minősítésüket. Közöttük van Kertész Attila, aki huszonöt éve kántor Debrecenben. Fia, Péter is több éve tanul orgonálni, a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának a hallgatója. A Kolba testvérek is példamutató igyekezettel és szívükben az egyházzene szeretetével képzik magukat. Hajnalka a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán tanul. Fóton Ecsedi Zsuzsa tanítványa, és van kántori gyakorlata. Gábor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem villamosmérnöki karát végzi. Kilenc évig tanult zongorázni, ezután kezdett Fótra járni a nyári és a téli tanfolyamokra. Baradné Koch Boglárka Pakson kántor, három gyermek édesanyja. Már csak a karvezetés- és az orgonavizsgája hiányzik az oklevél megszerzéséhez; úgy tervezi, hogy egy év múlva teljesíti őket.

Kántori bizonyítványt Horváth Mária Rita huszonnégy éves kelenföldi óvónő szerzett. Tizenkét évig tanult zongorázni Pakson és a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karán. Két éve Ecsedi Zsuzsa tanítványa. Örömmel hallgattuk magabiztos, szép játékát: Johann Sebastian Bach e-moll preludium és fúgáját (BWV 555) adta elő.

Kántori oklevelet Bajnóczi Márió kapott. „Kilencéves korában, amikor először jött Fótra, a nyári táborba, ő volt a legfiatalabb és a legkisebb. Most érettségi előtt álló fiatalember, az Evangélikus Hittudományi Egyetemre adta be továbbtanulási kérelmét. Két éve a Szilágyi Erzsébet fasori evangélikus gyülekezet kántora és a budavári evangélikus gyülekezet segédkántora. A hosszú utat nagy kitartással, szorgalommal teljesítette” – ajánlotta Bence Gábor a fiatalembert a zsűri és a jelenlévők figyelmébe. Márió Brahms O Gott, du frommer Gott (op. 122) című műve után az Evangélikus korálkönyv 250. számú korálját és Bach C-dúr fúgáját (BWV 545), majd a zsűri által kért korálokat játszotta imponáló magabiztossággal, gyülekezeti gyakorlattal. Tudását a zsűri jelesre értékelte.

„Rengeteg gyakorlás és rengeteg tanári munka van a mai napon megtapasztalt teljesítmények mögött. Köszönet illet mindenkit ezért az áldozatvállalásért” – mondta a zsűri elnöke. A grémium másik tagja, Pál Diana – aki Fóton, ezek között a falak között szerette meg az orgonát – arra kért minden hallgatót, hogy a gyülekezettel való együtt muzsikálás öröméből merítsenek erőt, elkötelezettséget a további tanuláshoz és a kántori munkához.

A beiratkozott tizennyolc hallgatót Ecsedi Zsuzsa, Kéménczy Antal és Pócs Miklós tanította orgonálni. A zeneelméleti órákat Pócs Miklós és Bence Gábor tartotta. A himnológia és a karvezetés tanítása Bence Gábor feladata volt. Orgonaismeretet Kéménczy Antal adott elő. Az énektanár Abaffy Nóra volt.

A téli tanfolyam zavartalan menetét Sohan László gondnoknak és csapatának az igényes háttérmunkája segítette.

A kántorvizsgát a Mandák kórus előadásában felcsendülő korálok tették ünnepélyesebbé. A szép énekszó oldotta a feszültséget, felfrissítette a lélek energiáit.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Kántorképző Intézete azoknak a zenei tehetséggel megáldott fiataloknak az iskolája, akik szívükben Isten és a szent zene szeretetével készülnek arra, hogy évtizednyi munka eredményével szolgálják gyülekezetüket. „Várják a gyülekezetek a kántorokat, hiszen még sok helyen némák a hangszerek, nincsen, aki megszólaltassa őket. Ennek a hiánynak a pótlásán fáradozunk az intézeten belül és kívül” – mondta zárszavában Kendeh Gusztáv.

Tóthné dr. Gallyas Katalin


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Prédikátor könyve – a józanság
Kék kabát
Ki segít?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Eskütételek az Üllői úton
Bibliai tudáspróba
A lelkészképzés kielégíti az egyházközségek igényeit
Lezárult az „Aprókkal az aprókért” gyűjtőakció
Öt vonal
Irányelvek az evangélizáló és a missziói munka időszerű súlypontjaihoz 2008–2010.
Indul a mátrai szezon
Keresztutak
Tizenöt éves a Magyar Testvéri Börtöntársaság
Több mint ösztöndíj
Egyházi vezetők a finn nagykövetnél
Függetlenedő norvég evangélikusok
Ünnepeltek és (ismét) adakoztak
Evangélikusok
Sok hűhó semmiért!
Érmelléki barangolások
e-világ
Táborbeharangozó
Keresztény szemmel
Anyák napja – középről
„Boldog, aki olvassa”
A hét témája
(Nagy)anyák napja
100 év
A hívő édesanya szolgálata
Egy unoka naplójából
Sokgyermekes anyák napja
Vető István lelkész, püspökhelyettes (Celldömölk–Alsóság)
Életre szóló feladat
3+1
Részese lenni a legnagyobb emberi misztériumjátéknak
Borsószem királykisasszony
A közelmúlt krónikája
Fasoriak Selmecbányán
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Evangélikus művészek, tudósok találkozója
Vizsgák és minősítések
Könyvfesztivál a Millenárison
Híradó a gyerekszobából
Bemutatkozik a Csornai Evangélikus Egyházközség
A vasárnap igéje
Szívműtét szükségeltetik!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
A Szélrózsa-csapat „lelkes” tagja
ÉnekKincsTár
Mi Urunk Jézus mennybe tért
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 18 Vizsgák és minősítések

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster