EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 18 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Krisztus mondja: „Békességet hagyok nektek: az én békességemet adom nektek; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen.” Jn 14,27 (Mik 5,4a, Jn 15,26–16,4; Ef 3,14–21; Zsolt 131) Az a jó, hogy nem úgy adja. Nem úgy, mint a világ. Ideiglenes hatállyal, törékenyen, látszatként. Igazi, maradandó békességet ad. Mert nem a pillanathoz, nem egy kis fegyverszünethez, hanem személyhez kötött a békesség. Jézus a mi békességünk – valljuk az apostollal. Ővele találunk szívünk-lelkünk mélyén békét, s az ő békessége teremthet egyensúlyt, nyugalmat a környezetünkben, a világban. Csak vele van és lesz béke!

Hétfő

Miután régen sokszor és sokféleképpen szólt Isten az atyákhoz a próféták által, ezekben a végső időkben a Fiú által szólt hozzánk. Zsid 1,1–2 (Mik 1,2; Ez 11,14–20; 1Kor 7,25–40) A 21. századi írott és elektronikus szóáradatban nem vész el a legfontosabb szó? Lesz-e még helye életünkben annak, hogy megszólaljon Isten? Nem jelekben, nem rejtélyes hangokban, hanem Jézus szavában. Az evangéliumban. Isten nem hallgatott el, csak a zajban nem figyelünk igazán rá. Pedig erre a szóra van igazán szükségünk.

Kedd

Féljétek az Urat, és szolgáljátok őt híven, teljes szívből, mert lássátok csak meg, milyen nagy tetteket vitt véghez rajtatok! 1Sám 12,24 (ApCsel 9,31; Lk 21,12–19; 1Kor 8,1–6) Az istenfélelem annyit tesz: tudom, ki ő, s tudom, ki vagyok én. Ennek a tudásnak pedig következményei vannak. Ő, a nagy, cselekszik; én, a kicsi, belesimulok a tervébe. Ő, a hatalmas, rendezi a világot, hogy én, a gyenge elrendezhessem – vele – a magam kis világát. Ő, a mindenható, foglalkozik velem, hogy ne tehetetlen ember legyek. Ő, a szent lehajol hozzám, hogy én, a bűnökkel és gondokkal terhelt, kikerüljek a gödörből. Ha az ő szolgálatába állok, napról napra nagyobb csodákat láthatok.

Szerda

Mivel ő, a Szent hívott el titeket, magatok is szentek legyetek egész magatartásotokban. 1Pt 1,15 (1Sám 2,2; Lk 12,8–12; 1Kor 8,7–13) Nem maximalista, teljesíthetetlen igény ez? Még hogy én szent legyek!? Pont én? Ez fából vaskarika lenne… Tudom, ki vagyok. Messze vagyok attól, hogy szent legyek. És mégis. Életem megszentelődhet azáltal, ha a szent Isten közelében élek, vele járom az utamat, és hozzá igyekezem. Én magamtól nem válhatnék sohase azzá, amivé a Szent közelében lehetek: Isten megszentelt gyermekévé.

Csütörtök

Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják. Ef 4,29 (Zsolt 111,1; ApCsel 1,12–26; 1Kor 9,1–18) Kemény lecke ez mára! Tudatosan kell minden szavamat kimondanom, figyelnem kell minden gondolatra, mielőtt még szóvá formálódik. A bomlasztó beszéd szétveri az egész társadalmat – nap mint nap tapasztaljuk. Ez a kísértés nem kerüli el az egyházat sem. Isten adjon erőt a tudatos élethez és a tudatos megszólaláshoz: csak az hangozzék, ami épít! Más lesz este a közérzetünk, ha így telik a mai nap. Más lesz a környezetünk, ha megszakad a romboló beszéd ördögi láncolata.

Péntek

Lásd meg nyomorúságomat és gyötrődésemet, és bocsásd meg minden vétkemet! Zsolt 25,18 (1Tim 1,15; Jn 19,25–27; 1Kor 9,19–23) A mindenható és így mindent látó Istent arra kérem, hogy lássa meg nyomorúságomat és gyötrődésemet? Hiszen ismeri, tudja ő azt nálam jobban. Valójában nekem van szükségem rá, hogy együtt mondjam a zsoltár írójával a kérést, hogy ráébredjek: a kiút a bűnbocsánat, ha Isten megkönyörül rajtam; hisz minden bajom és gondom gyökere a bűn, amely elszakított őtőle, az élet forrásától.

Szombat

Benned bíznak, akik ismerik nevedet, nem hagyod el, Uram, azokat, akik hozzád folyamodnak. Zsolt 9,11 (ApCsel 2,38; Zak 4,1–14; 1Kor 9,24–27) Isten neve nem adat a mobiltelefonomban, nem csak egy név a sok közül. Ha igazán ismerem az ő nevét, akkor tudom, milyen erő rejlik benne, s hogy minden benne van: szeretete, jósága, szent volta és hatalma, kegyelme és irgalma. Aki tényleg megismeri ezt a mindenek felett való nevet, az bizalommal fordul hozzá. Ez a bizalom láttatja meg a nagyszerű tényt: aki őhozzá fordul, hozzá folyamodik, az mindig átélheti jelenlétét, hiszen Isten nem hagy el, velem marad.

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Prédikátor könyve – a józanság
Kék kabát
Ki segít?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Eskütételek az Üllői úton
Bibliai tudáspróba
A lelkészképzés kielégíti az egyházközségek igényeit
Lezárult az „Aprókkal az aprókért” gyűjtőakció
Öt vonal
Irányelvek az evangélizáló és a missziói munka időszerű súlypontjaihoz 2008–2010.
Indul a mátrai szezon
Keresztutak
Tizenöt éves a Magyar Testvéri Börtöntársaság
Több mint ösztöndíj
Egyházi vezetők a finn nagykövetnél
Függetlenedő norvég evangélikusok
Ünnepeltek és (ismét) adakoztak
Evangélikusok
Sok hűhó semmiért!
Érmelléki barangolások
e-világ
Táborbeharangozó
Keresztény szemmel
Anyák napja – középről
„Boldog, aki olvassa”
A hét témája
(Nagy)anyák napja
100 év
A hívő édesanya szolgálata
Egy unoka naplójából
Sokgyermekes anyák napja
Vető István lelkész, püspökhelyettes (Celldömölk–Alsóság)
Életre szóló feladat
3+1
Részese lenni a legnagyobb emberi misztériumjátéknak
Borsószem királykisasszony
A közelmúlt krónikája
Fasoriak Selmecbányán
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Evangélikus művészek, tudósok találkozója
Vizsgák és minősítések
Könyvfesztivál a Millenárison
Híradó a gyerekszobából
Bemutatkozik a Csornai Evangélikus Egyházközség
A vasárnap igéje
Szívműtét szükségeltetik!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
A Szélrózsa-csapat „lelkes” tagja
ÉnekKincsTár
Mi Urunk Jézus mennybe tért
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 18 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster