EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 28 - Emberek s angyalok szavával szólhat nyelvem

ÉnekKincsTár

Hozzászólás a cikkhez

Emberek s angyalok szavával szólhat nyelvem

A világirodalom legszebb költeményének szokták nevezni a szeretet himnuszát. Sokakkal együtt mi, bibliaolvasó emberek is elgyönyörködünk az Első korinthusi levél csodálatos 13. fejezetében. De tudjuk jól: többről van szó, mint kiemelkedő irodalmi alkotásról. Isten igéje szólal meg költői formában – ahogy másutt is találhatók költemények a Szentírásban. Sokszor olvastuk, még többször hallottuk, s nem lehet megunni. Számtalan parafrázisa született, igehirdetők, nagy gondolkodók vagy éppen költők bontották ki vagy vitték tovább gazdag tartalmát. Nem egy zeneszerzőt is megihletett. Érthető hát, hogy az evangélikus gyülekezeti énekek közé is bekerült a szeretet himnuszának feldolgozása.

Az Emberek s angyalok szavával szólhat nyelvem (EÉ 442) nem annak az ünnepnek, ötvened vasárnapnak a graduáléneke, amelynek 1Kor 13 az epistolája. Az ének összecseng a Szentháromság ünnepe utáni nyolcadik vasárnap bevezető zsoltárával: „Nagy az Úr szeretete irántunk” (Zsolt 117,2) és „Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökké tart szeretete!” (Zsolt 136,1).

Nincs ugyan saját dallama, de ez nem von le az értékéből. A dallammal most nem is foglalkozunk, hiszen az egyik legismertebb, legtöbbet énekelt melódiánk, a Jer, dicsérjük Istent (EÉ 40) kezdetű.

A szöveg Lukas Backmeister (1570–1638) rostocki német lelkész, szuperintendens műve. Alkotása Sántha Károlynak, a 19–20. század fordulóján alkotó neves énekköltőnknek (1840–1928) a kezén át került énekeskönyvünkbe.

A szeretet himnuszának parafrázisa Isten szeretetéről szól. Pál nem az emberi érzéseket magasztalja, nem a mi mulandó és könnyen elfogyó szeretetünket reklámozza, hanem Isten szeretetéről tanúskodik. Amikor leírja a szeretet jellemzőit, Krisztusról beszél, akinek az életében nyilvánvalóvá és példává lett, hogy „a szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat.” (1Kor 13,4–5) Krisztus szeretetét magasztalja Pál s magasztaljuk mi ma, akik ezt az éneket énekeljük.

Jánossy Lajos ezt írja Az egyházi év útmutatása című füzetében: „Krisztus elhívott gyülekezetét, a megváltottakat nemcsak az óember meg-megújuló kísérlete támadja, hanem a hamis próféták cselvetése is. Ezért óv Krisztus Urunk ennek a vasárnapnak evangéliumában (Mt 7,15–21) a hamis próféták csalárdságaitól, az üres, külsődleges, gyümölcstelen keresztyénségtől, és ezért hangsúlyozza az epistola (Róm 8,12–17), hogy azok az Isten gyermekei, Isten örökösei és Krisztus örököstársai, akiket a Szentlélek vezérel, mert akiket Isten Lelke vezérel, azok őt a vele való egységben, gyümölcstermő életben szolgálják.”

A keresztény élet, azaz az Isten szeretetében zajló, Krisztus által megragadott élet gyümölcse a szeretet. Nem kierőltetett produktuma, hanem természetes gyümölcse. Énekünk Lukas Backmeister megfogalmazásában elmondja az egész himnuszt, s az apró értelmezéseken túl nem is tesz hozzá semmit. Nem is lehet, hiszen a legtöbbről beszél, a végtelen, a kimeríthetetlen, a mindent átfogó krisztusi szeretetről. Nem példatár ez számunkra, hanem erőforrás: ha Isten így szeret bennünket Krisztusban, akkor természetessé válik, hogy viszontszeressem őt, és továbbadjam ezt a kifogyhatatlan kincset embertársaimnak.

E rovat különböző korszakaiban sokszor emlegettük, hogy a zene evangélikus értelemben igehordozó. Néha egy-egy szó, néha egy gondolat jelenik meg énekeinkben a Bibliából. Ősi keresztény hagyomány, hogy a bibliai szövegeket lehet recitálni, énekelni, dallamra illesztve elmondani. A reformáció ajándéka, a gyülekezeti korál versbe szedve mondhatja el az igét. Így énekelhetjük el Luther nyomán például a Tízparancsolatot (EÉ 433), és így csendülhet fel ezen a vasárnapon a gyülekezet ajkán a szeretet himnusza.

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Márk evangéliuma – a titok
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hálaadás és élő reménység
Minister verbum Domini I.
Minister verbum Domini II.
Minister verbum Domini III.
„Miklósi csoda”
Mindennapi ütközeteink
Népfőiskola és gyülekezet
Mit tehetnek a helyi közösségek?
Pedagógia és Biblia
Krisztussal biztonságban

Férfiak ha újra összejönnek…
Egy évfolyam-találkozó három napja
Keresztutak
Diakónia az Európai Unióban
Diszkriminálja a kormány az egyházi kórházakat
Evangélikusok
Szabályszerű küzdelem – győzelmi koszorú
Magyar evangélikus lelkész kitüntetése
Közelkép egy évforduló apropóján
e-világ
Gondos apaság
Keresztény szemmel
Boldogító igen
Langymelegség?
Már megint nem csináltam semmit
Jegyzetlapok
A hét témája
10 pont - Megújuló egyházak, gyülekezetek jellemzői
Levél a 10 ponthoz I.
Levél a 10 ponthoz II.
2. A missziói gyülekezet
evél&levél
A Biblia-év öröme a pápai evangélikus gyülekezetben – közösség- és gyülekezetépítés
Nyári egyházmegyei hittantábor Nyíregyházán
A közelmúlt krónikája
Újratemették Dobó Istvánt, az egri hőst
A félévi bizonyítvány: jeles
On-line plusz
A Szélrózsa záró istentisztelete
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Öt + egy párbeszéd egy asztalnál
Igehirdetés fehér ing nélkül
A vasárnap igéje
Jézus hívatlan prókátorai
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
ÉnekKincsTár
Emberek s angyalok szavával szólhat nyelvem
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 28 Emberek s angyalok szavával szólhat nyelvem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster