EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 28 - Jegyzetlapok

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Jegyzetlapok

Napló – 2008

„Az írásnak, a művészetnek, a szellemnek nincs többé elsőrendű szerepe a világban. Eltemeti a tömegek szüksége, nyájösztöne, közömbössége, mint Ninivét a homok.” Márai írta ezeket a keserű sorokat, 1947-ben fakadt ki naplójában a világ ellen. De mit szólna ma, ha élne? Ebben a szeméttengerben? Amikor kirabolva az ország, lerongyolódva az emberek. Mégis. Írnom kell, ha csak nagyon kevesek számára jelent is valamit.

Deák tér. Metróállomás. A középső kocsiban egy szépen öltözött fiatal nő. Kezében alvó csecsemőjére vigyáz, mellette kisfia és kislánya, csendesen mosolyognak, suttognak, hogy föl ne ébresszék testvérüket. A gyűlölködő világban az anya olyan, mint egy ritka égi tünemény. A szeretet eleven szigete: szépséget és tisztaságot sugároz felénk.

Infarktus. A harmadik. Égető fájdalommal támad most is, nyakamra fojtó kötelet hurkol. Az utolsó métereket alig bírom megtenni, úgy roskadok le az öreg vaságyra, mint aki sivatagon vágja magát keresztül. Kedves fiatal nővér szúrja a karomba a tűt, köti fel az infúziót és a figyelőmonitor zsinórjait; pár perc, és megérkezik a szigorú főorvos is. Kutatja, kérdezi, mi az oka az újabb rohamnak. A küszködő, hiábavaló élet? A gyűlölködő mindennapok? Kár erről beszélni, a műszerek nem mutatják a láthatatlan sebeket. Jobb hallgatni. Az este elringatja az embert, az éjfél meghozza a nehéz álmot. A kopott-fehér kórterem, mint kivilágított hajó, suhan az ismeretlen part felé.

Hatvan esztendő. Szívem beledobban egy pillanatra. Öröm és bánat bennem, hogy ezt is megértem, annyi megpróbáltatás után még itt vagyok. De fáj, hogy mindig féltő anyám olyan régen elment, és fiatal – állambiztonsági rendőrök agyonverte – pap fiát is el kellett temetnie! Nem rossz hatvanévesnek lenni. Fogadja az ember szerettei ünneplését, vörösborokat kóstol. De amikor elcsendesedik az esti ház, szembesül a valósággal. Percek alatt lehull a köd a szeméről, tisztán lát mindent. Eltékozolta az életét, alig tett valamit, s azt a keveset is Isten segítségével.

Jótevőim. Belém villannak a csöndben: arcok és szavak a tavaszi estében. Kilencvenéves öreg szomszédom sokszor elmondja: „A kulacsodban mindig legyen víz, háború lesz megint!” A nála is vénebb kőműves másra esküszik: „Egyél, igyál, és ne idegeskedj.” Bibó Lajos, ifjúságom első igazi írója a cigarettafüstöt vélte a legfontosabbnak, vagyis áprilisban se nyissunk ablakot. Leonardo da Vinci édesapja is különös végrendeletet hagyott: „Ha sokáig akarsz élni, tartsd melegen a fejedet, és soha ne mosakodj.”

Képek Tarkovszkijról. Egy padon ül, mögötte a hallgatag kert. A nagy orosz rendező a távolba néz, ahová rövidesen száműzi a zsarnok hatalom. Milyen beszédes sovány arca: végtelen szomorúság árad felénk, mielőtt végleg kilobban az egész. Utolsó mondata különösen szíven üt: „Egy mű szépsége a műben megtestesülő erkölcsi erővel arányos.” A többit tudjuk: még hat kapkodó év, azután a tüdőrák elszakítja a halhatatlan filmszalagot. A legnagyobb élő költőt nem engedik ki Párizsba. Az apa nem temetheti el a fiát!

Pető-intézet. Hetente kétszer elmegyek előtte. Szívszorongva nézem, ha felszáll a járműre egy-egy nagybeteg kisgyerek. Vastag gumikerekű kocsin hozzák, az erősebb férfiak ölelve cipelik őket. Tegnap nagyobbacska fiú volt a társam, tizennégy éves lehetett, sovány arca a rángásban eltorzult, kezét-lábát dobálta, az anyjába karolt, úgy vánszorogtak befelé. Apja a hosszú válltáskát vitte, fáradtan és csendesen térdelt mellette, olykor lehajolt, és megsimogatta a beteg gyerek szőke fejét… Ott álltak előttem, a nagy sietségtől csapzottan, végleg kimerülten. Komor és komoly tekintettel üzenve: a reménytelen reményben is tennünk kell a dolgunkat. Mindenkinek küldetése és feladata van itt a földön!

Öreg nemzet. Ez a félelmetes állapot az utóbbi időben alakult ki. A tiszta arcú, fáradt öregeket régen tisztelték. Gyerekkoromban természetes volt, hogy egy-egy idős emberen segítek: bevásároltam, behordtam a tüzelőjét, orvosért szaladtam az éjszakában. Ma nyűg és teher a motyorgó, rossz ruhás hetven-nyolcvan éves. Elesnek, lassan szállnak fel a buszra, csepeg az orruk. Sok fiatal gyűlölettel néz rájuk. Még megérhetjük, hogy arrébb fogják rugdalni az útjukba tévedőket.

I. M. levele. Keserű sorok mindenütt, és váratlan szelíd vallomás: „Én a kis falusi templomokhoz vagyok szokva, a fehér falakhoz, nem a díszes dómokhoz. Minél egyszerűbb a templom, annál közelebb az Isten, semmi dísz nem áll közénk.” Gyerekkoromban engem is kopott vályogfalak közt szólított meg Isten. A hóillatú csönd, az egyszerű szavak, a nagyapámtól tanult ének azóta is elkísér, bárhová megyek, mécsesként világol.

A kéregető összeszedi filléreit, és indul lefelé a lépcsőn. Nem sok, mire leér, már meg is számolta. Menne jobbra, de belebotlik egy hajlott nénikébe. Reszkető kezében kereszt, a korlátba kapaszkodik, hogy el ne zuhanjon. A koldus megsimogatja, marék pénzét az ölébe önti, és csendesen odaszól: „Vegyél rajta kenyérkét és meleg teát!” Azután vonszolja magát tovább a védettebb sarokrészbe.

Éjjel, lámpaoltás előtt néhány korty Márai. Az utolsó napló szívszorító sorai, mint különleges óbor aranyló cseppjei: „Mégis írok. Mint akit életfogytiglanra ítéltek, várja a kivégzését, néha körömmel jeleket rajzol a falra… Minden Istenben van. És mindenben Isten van.”

Antikvárium. Váratlan kincs a lenti polcon: Kosztolányi Nyelv és lélek című prózai kötete. „Az a tény, hogy anyanyelvem magyar – írja egyik cikkében –, és magyarul beszélek, gondolkodom, írok, életem legnagyobb eseménye, amelyhez nincs fogható.” Az enyém is ez a gyönyörű magyar nyelv, amely az önkifejezés lehetőségén túl az egész nép lelkének, észjárásának, történelmének, műveltségének, teremtő erejének is foglalata.

Éjszaka van. Virrasztunk. Az idős asszony felém fordulva mondja: „Olyan hangos a szívem, megzavarom Isten álmát.”

Számítógép. Az ezredvég nagy vívmánya. Mást se hallok, csak ezt, akárhová lépek, ebbe botlok, akárki üzen, ezzel próbálkozik. Az írás haldoklik, lassan egy-két öreg költő kiváltsága. Sok ember már a nevét se tudja leírni, a telefont választja, a hangszalagot vagy az elektronikus kapcsolattartást. Mikes Kelemen ma nem írna nagynénjének, Márai fiatal barátainak, Nagy László nem tenne a rajzos boríték mellé arany falevelet.

Fenyvesi Félix Lajos


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Márk evangéliuma – a titok
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hálaadás és élő reménység
Minister verbum Domini I.
Minister verbum Domini II.
Minister verbum Domini III.
„Miklósi csoda”
Mindennapi ütközeteink
Népfőiskola és gyülekezet
Mit tehetnek a helyi közösségek?
Pedagógia és Biblia
Krisztussal biztonságban

Férfiak ha újra összejönnek…
Egy évfolyam-találkozó három napja
Keresztutak
Diakónia az Európai Unióban
Diszkriminálja a kormány az egyházi kórházakat
Evangélikusok
Szabályszerű küzdelem – győzelmi koszorú
Magyar evangélikus lelkész kitüntetése
Közelkép egy évforduló apropóján
e-világ
Gondos apaság
Keresztény szemmel
Boldogító igen
Langymelegség?
Már megint nem csináltam semmit
Jegyzetlapok
A hét témája
10 pont - Megújuló egyházak, gyülekezetek jellemzői
Levél a 10 ponthoz I.
Levél a 10 ponthoz II.
2. A missziói gyülekezet
evél&levél
A Biblia-év öröme a pápai evangélikus gyülekezetben – közösség- és gyülekezetépítés
Nyári egyházmegyei hittantábor Nyíregyházán
A közelmúlt krónikája
Újratemették Dobó Istvánt, az egri hőst
A félévi bizonyítvány: jeles
On-line plusz
A Szélrózsa záró istentisztelete
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Öt + egy párbeszéd egy asztalnál
Igehirdetés fehér ing nélkül
A vasárnap igéje
Jézus hívatlan prókátorai
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
ÉnekKincsTár
Emberek s angyalok szavával szólhat nyelvem
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 28 Jegyzetlapok

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster