EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 28 - A Biblia-év öröme a pápai evangélikus gyülekezetben – közösség- és gyülekezetépítés

evél&levél

Hozzászólás a cikkhez

A Biblia-év öröme a pápai evangélikus gyülekezetben – közösség- és gyülekezetépítés

Minden ide von, / lehúz és elnyom, / az ige hatalom, / felemel Jézusom. (…) Minden elvész, / de van, mi kész, / nincsen kétség: / az üdvösség!

Ezzel és hasonló gondolatokkal, boldogan fogadtuk és éltük meg a Biblia éve 2008 ötletét. A Pápa városi, sokrétű, gazdag programokba híveinkkel lelkesen kapcsolódtunk be, és rendezvénysorozatunkkal saját gyülekezetünkben is igyekeztünk élővé tenni a „Boldog, aki olvassa…” gondolatát. Továbbvittük ezt ezzel a gyakorlati törekvéssel: „Még boldogabb, aki szolgál vele” – tudniillik az igével. A munkába – missziói programunk értelmében – a gyülekezet minden rétegét bevontuk.

Mottónk: „Kezünkben a Bibliát, szívünkben az igét forgassuk” (mint Mária). Ez a Biblia-év 2008 üzenete és értelme. Ha nemcsak leporoljuk, hanem kutatjuk, akkor életformáló hatalma van az igének személyes életünkben is. Erőt ad, irányt mutat, eligazít a mindennapokban. Az egy szükségeset, a célba vezetőt mutatja meg számunkra. A történetiségén, irodalmi szerepén túl a legfontosabb, hogy bemutatja, Isten hogyan menti meg az embereket. Az örök élet ajándékát kínálja fel Jézus Krisztus váltsága révén. Nem öncélú, értünk van. Nemcsak olvasmány, hanem életünk megoldását tanítja.

Eddig tizenöt plakát készült el bibliai igével, figyelemfelkeltés céljából. Ez évben januártól kezdve minden istentiszteleten Bibliával kapcsolatos versek, prózák és zenés zsoltárfeldolgozások hangzottak el, gyermekek, fiatalok és felnőttek szolgálatával, akik ezenfelül a liturgiába is bekapcsolódtak. Jó alkalom ez a közösség és a gyülekezet építésére, a kapcsolattartásra. Az év első négy hónapjában hetvenöten szolgáltak a gyülekezet tagjai közül, huszonöt bibliai vers, próza szólalt meg. Nagypénteken passió volt a hittanosok szolgálatával. Ünnepi irodalmi-zenés istentiszteletünkön hangjáték csendült fel. Az esti istentiszteleteken is – az énektanulás mellett – felnőtt gyülekezeti tagjaink verseket mondtak. Nemcsak az anyagyülekezetben, hanem a szórványban is felhangzottak a Biblia évének témái, versei.

Konfirmandusaink – egyetemistáink vezetésével – bibliodrámát adtak elő gyülekezeti termünkben; az Utolsó ítélet című darabot Ihász Katalin joghallgató és Vörös Katinka bölcsészhallgató írta és rendezte. A szereplők hétköznapi életünk eseményein keresztül hét jelenetben mutatták be a jobb és a bal kéz felől állók előzményéletét, a buktatókat és a célba jutást.

A felnőttek és a fiatalok irodalmi-zenés összeállítást adtak elő Zsoltárok szárnyán címmel. A zenei betéteket Nagy Tibor művész és családja szolgáltatta, hegedű, fuvola, cselló hangszerelésben, Bach-, Händel- és egyéb zsoltárfeldolgozások alapján. Az áhítatkeltő és lélekemelő alkalom elmélyítette bennünk a zsoltárok üzenetét. Azért választottuk a Zsoltárok könyvét, mert az mindig, ma is, nagyon időszerű. Benne lüktet a mai ember életének minden szívdobbanása. Az emberi élet ismérvei most is ugyanazok, mint a könyv születésekor: küzdelem, harc, vívódás, betegség, csüggedés, bánat, bűntudat, bűnbánat, gond, fájdalom, de van vigasztalódás, öröm és boldogság is. A zsoltárok jó helyen keresik a megoldást: előre és felfelé! A zsoltárok szárnyán felemelkedhetünk a „megoldások” világába. „Istenben nyugszik meg lelkem, tőle van szabadulásom” – írja a zsoltáros. A hálaadás és Isten magasztalása a megoldás kulcsa. Nem az ideigvalót, hanem az örökkévalót látjuk és keressük. Ahogy Reményik Sándor mondja: „Békesség Istentől.”

Az istentisztelethez képkiállítás is kapcsolódott (képünkön). Kiss László tanár trilógiát alkotott a 23. zsoltárhoz, Borbély Lajos tanár a 46. zsoltárt, Mező Lászlóné a 121. zsoltárt illusztrálta. Mindegyik képnél olvasható volt a megfelelő bibliai ige. Persaits László tanár a húsvéti jelenetet készítette el: „Nincs itt, feltámadt!” Polgárdi Attila tanár Leonardo da Vincinek a londoni National Galleryben látható, Anna harmadmagával című képét formálta meg a mai absztrakt ábrázolással. Zsuppán István tanár a pápai Nagytemplomot építő Eszterházy gróf alakját festette meg, amint szívére öleli a templom makettjét. Oda ez a felirat kívánkozott: „Szívem templommá legyen.”

Bibliakiállításunkon a festményeken kívül a gyülekezet történetét szemléltető dokumentumokat, emléktárgyakat mutattunk be két tárlóban és két paravánon. A kiállítást Tóth Béla gyülekezeti titkár rendezte, aki az ünnepi alkalomra a gyülekezet történetét átfogó füzetet állított össze az érdeklődők számára.

A Biblia éve 2008 rendezvénysorozat szervezője és a pápai Jókai Mór Művelődési Központ kapcsolattartója e sorok írója:

Varga Györgyné


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Márk evangéliuma – a titok
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hálaadás és élő reménység
Minister verbum Domini I.
Minister verbum Domini II.
Minister verbum Domini III.
„Miklósi csoda”
Mindennapi ütközeteink
Népfőiskola és gyülekezet
Mit tehetnek a helyi közösségek?
Pedagógia és Biblia
Krisztussal biztonságban

Férfiak ha újra összejönnek…
Egy évfolyam-találkozó három napja
Keresztutak
Diakónia az Európai Unióban
Diszkriminálja a kormány az egyházi kórházakat
Evangélikusok
Szabályszerű küzdelem – győzelmi koszorú
Magyar evangélikus lelkész kitüntetése
Közelkép egy évforduló apropóján
e-világ
Gondos apaság
Keresztény szemmel
Boldogító igen
Langymelegség?
Már megint nem csináltam semmit
Jegyzetlapok
A hét témája
10 pont - Megújuló egyházak, gyülekezetek jellemzői
Levél a 10 ponthoz I.
Levél a 10 ponthoz II.
2. A missziói gyülekezet
evél&levél
A Biblia-év öröme a pápai evangélikus gyülekezetben – közösség- és gyülekezetépítés
Nyári egyházmegyei hittantábor Nyíregyházán
A közelmúlt krónikája
Újratemették Dobó Istvánt, az egri hőst
A félévi bizonyítvány: jeles
On-line plusz
A Szélrózsa záró istentisztelete
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Öt + egy párbeszéd egy asztalnál
Igehirdetés fehér ing nélkül
A vasárnap igéje
Jézus hívatlan prókátorai
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
ÉnekKincsTár
Emberek s angyalok szavával szólhat nyelvem
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 28 A Biblia-év öröme a pápai evangélikus gyülekezetben – közösség- és gyülekezetépítés

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster