EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 35 - Beindult a vendéglátósképzés a teológián?

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Beindult a vendéglátósképzés a teológián?

A SZERZŐ FELVÉTELE
Balatonszárszón vagyunk, az Evangélikus Konferencia- és Missziói Otthonban. Kényelmes, szép, tiszta és otthonos. A reggeli után áhítat: fiatal teológuslány tartja, egy jézusi példázatot taglalva. Még kántort is talált egy mackós karnagy személyében.

Délelõtt 11 órakor megszólal a harang: gyerek-bibliaóra lesz. Lányomat felkísérve látom, hogy ugyanaz a hölgy tartja a foglalkozást: énekkel kezdenek, majd Noé bárkája a téma. Otthagyom a gyereket, nincs nekem itt semmi keresnivalóm, megy ez nélkülem is, sõt…

Ebédnél aztán már nagyon ismerõs az egyik pincérlány, és délután, amikor a recepciónál kerékpárt vételezek, ugyancsak õ adja ki a kulcsot. De most aztán régi vendéglátósként csak megkérdezem:

– Mi a munkaköri leírása?

– Tulajdonképpen nincsen – válaszolja nevetve. – A teológusok mindenesek. Mindig ott vagyunk az intézmény területén, ahol éppen szükség van ránk.

Megtudom, hogy Balogh Melindának hívják, és a pestszentlõrinci evangélikus gyülekezetbõl érkezett. Ebben az évben végezte el a teológia ötödik évét, szeptembertõl pedig a Deák téri gyülekezetben kezdi el szakmai gyakorlati évét lelkészjelöltként.

– Honnan a vonzalma a vendéglátáshoz? Talán korábban ebben a szakmában dolgozott?

– Nem, érettségi után rögtön a teológia következett. Négy éve hallottam arról a lehetõségrõl, hogy ide lehet jönni. Végh Szabolcs intézményvezetõ szívesen látja a teológusokat nyári szakmai gyakorlatra, szolgálatra. Azóta többször dolgoztam már itt. Nagyon szeretem a Balatont, és szívesen foglalkozom az emberekkel. Ehhez érzek elhívást, ezért is szeretnék lelkész lenni.

– Ha nincs is munkaköri leírása, árulja el: mi a dolga itt?

– Ahol szükség van ránk, ott vagyunk. Ez az itt szolgáló teológusok mindenkori mottója. Kéthetes turnusokban váltjuk egymást. Áhítatok, gyerekfoglalkozások, vasárnapi istentiszteletek képezik a fõ feladatot. Emellett – ahogy Ön is látta – sokat dolgozunk a vendéglátói részben is. A jó állóképességet elengedhetetlennek tartom ehhez, így ha az idõjárás engedi, reggelente futni járok, kihasználva a jó levegõt és a szép környezetet.

– Mi a szép ebben a szolgálatban az Ön számára szakmailag?

– Ez egy üdülõhely. Hetente-kéthetente cserélõdik a vendégkör. Mindig újabb és újabb kihívás az áhítatokra való készülés és a gyerekek lekötése.

– Mi a tematika?

– Ezen a héten Jézus példázatait vesszük az áhítatokon, amelyek közül kettõ szakdolgozati témám is volt, közel állnak hozzám ezek az evangéliumi szakaszok. A gyerekfoglalkozások során pedig Hegyek a Bibliában címmel indítottam a heti sorozatot. Énekeket tanulunk, rajzolunk, játszunk, képeket adok nekik, így hozom számukra közelebb az adott történetet.

– Látom, ma papírforgó készült, tegnap pedig egy drótból készült csipkebokorral érkezett a lányom a szobába. „Ez Mózes csipkebokra, apa” – mesélte lelkendezve. Honnan jönnek az ötletek?

– Gyülekezetemben már hat éve foglalkozom óvodásokkal. Megfigyeltem, hogy ha egy adott témához kapcsolódóan készítünk valamit, amit hazavihetnek, akkor sokkal jobban megmaradnak bennük az összefüggések. Meg tudja mutatni a szüleinek, a testvéreinek és akár a vendégeknek is, közben pedig elmeséli újra és újra a hozzá kapcsolódó történetet. A kézmûveskedés pedig általában lelkesíti a csoportot.

– Mekkora szokott lenni a gyereklétszám itt az üdülõben, és milyen korosztály látogatja a gyerekfoglalkozásokat?

– Turnustól függ. Ezen a héten sok az óvodásunk, máskor viszont a tíz év körüliek vannak túlsúlyban. Alkalmanként öt-tíz gyerek jön össze – ez persze attól is függ, hogy esik-e az esõ, vagy száz ágra süt a nap…

– Vannak-e problémák a vendégekkel?

– A hét vége felé néha úgy érzem, több a feladat, mint amire kapacitásom van, illetve rossz idõ esetén türelmetlenebbek a vendégek, így a gyerekek is. Mindenki menne napozni, ehelyett be vagyunk zárva a szobákba.

– Sok olyan ember jár ide, aki „nagy papként”, megyei vagy országos vezetõként egyházunkban közismert személyiség. Mennyire feszélyezi ez Önt, illetve az itt dolgozókat?

– Kezdetben természetesen mindenki zavart az ilyen emberek társaságában. Ha van rá lehetõség, szívesen beszélgetek velük, hiszen sokat tanulhatok tõlük.

– Régebben az volt a szokás, hogy az itt nyaraló lelkészek közül vállalta valaki az igehirdetés szolgálatát vasárnap. Némelykor még elõadásokra is sor került, ha nevesebb vendég töltötte itt a szabadságát. És most?

– Ezen a héten nem jelentkezett senki szolgálatra, viszont bizonyos konferenciák, képzések és más együttlétek alkalmával ez rendre elõfordul. Nemrég volt a nyugdíjas lelkészek hete, amikor szinte mindennap tartott valaki elõadást a vendégek közül. Ha a munkám megengedte, magam is részt vettem ezeken az alkalmakon, és sokat kaptam általuk.

– A nyár rövid – fõleg a diákok számára. Ön ebbõl a pár hónapból csípett le két hetet a szárszói munkára. Hogyan viseli a családja, hogy nincs velük?

– Igazából már megszokták, hogy alig vagyok otthon. Nagycsaládban élek, négyen vagyunk testvérek, az augusztust tettem szabaddá számukra. Így lesz azért néhány hetem még otthon velük a munkaév megkezdése és a házasságkötésem elõtt, hiszen a család is fontos számomra.

Visszatérve a címre: nem, nem indult be semmilyen vendéglátósképzés a teológián. Pedig biztos jobban megtanulnának emberekkel foglalkozni a fiatalok, ha több lenne az „éles helyzet” az életükben. Így hát marad a nyári, illetve hétvégi üdülõi munka, a börtönmisszió és a kórházi lelkigondozás. Annak, aki jelentkezik rájuk.

Ifj. Káposzta Lajos


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Ûrhajós a templomban
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A galatákhoz írt levél – a hit
Hol lakik Isten?
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
A kis számok Istenének várótermében
Ez tényleg csoda!
Kincstartók
Az irgalmas Istent közvetíteni
András apostol nyomdokain
Vándorúton
Értékeld az értékeid!
Megemlékezés Ordass Lajos sírjánál
Jövõ karácsonyra áll a ház!
Keresztutak
A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet hírei
Luther nyomában
Iskolások tiltakoznak a bibliaégetés ellen
Evangélikusok
Janus-arcú ökumené
Beindult a vendéglátósképzés a teológián?
e-világ
Zöld egyházi iroda
Keresztény szemmel
Augusztusi jegyzetlapok
Nyaral a család
Kínai gyorsbüfé
Nem boszorkányság…
Áldd meg, amit adtál nékünk
Levél gyermekeimnek
Svédasztal
evél&levél
Nyári nyugdíjas közösségi élmények
Közlemények, nyilatkozatok
Tájékoztató az Agenda internetes megjelenésérõl
Beharangozó a 2008/2009-es gyülekezeti munkaprogramhoz
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Nándorfehérvártól Mohácson át Budáig
Alekszandr Szolzsenyicin halálára
Világutazó járt Szegeden
Bibliai kert az ausztrál fõvárosban
Nemzetközi designdíj a Miatyánk-könyvnek
Álomsúly – a Szentírással
Felolvassák az olasz tévében az egész Bibliát
A vasárnap igéje
Ráadásul…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Minden e földön csak elmulandó
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 35 Beindult a vendéglátósképzés a teológián?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster