EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 35 - Nem boszorkányság…

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Nem boszorkányság…

Egy nyári napon egy jégkrémmel kezdõdött minden. Úgy éreztem, elviselhetetlen a forróság, jólesne egy hûsítõ. Bõséges volt a kínálat, nehéz volt döntenem, végül a tévéreklámból ismert márkát választottam, mert felkeltette kíváncsiságomat a csokimisztikum – és hogy halmozzam az élvezeteket, leemeltem a polcról kedvenc nõi hetilapom egy példányát is. A kasszánál egy kaparós sorsjegyet is kaptam a blokk mellé.

Mint a pénztárostól megtudtam, ha szerencsém lett volna, nyerhettem volna akár még egy jégkrémet is… Én azonban „csak” egy webcímmel és egy regisztrációs kóddal lettem gazdagabb. Legalábbis azt hittem. Ráadásként ugyanis új tapasztalatokra is szert tettem. Hazaérvén, a nevezett internetes oldalt nézegetve „érdekes” linkekre bukkantam: lehetõségem nyílhatott volna például szerelmi kötésre, áldás- vagy átokmondásra…

Már a varázslás és boszorkányság ebben a formában való népszerûsítése is épp eléggé elszomorított. Ám ezzel a dolognak még korántsem volt vége. „Vesztemre” kézbe vettem a frissen vásárolt újságot is, belelapoztam, és egy olyan hirdetésre lettem figyelmes, amely a harmadik nemzetközi istennõfesztivált (!) ajánlotta az olvasóknak…

„Hát itt tartunk?…” – morfondíroztam, és elhatároztam, már csak kíváncsiságból is vetek egy pillantást a rendezvény honlapjára. Itt arról olvashattam, hogy a június 17. és 22. között tartott rendezvény nem más volt, mint kulturális, hagyományõrzõ és spirituális fesztivál. A bemutatkozás szerint sokszínû volt a csapat, amely a fesztivált megálmodta és manifesztálta (sic!).

A névsor valóban változatos volt, a szent templomi dalok énekesnõje mellett szerepelt itt például testtudatoktató éppúgy, mint régészprofesszor vagy a „fantasztikus Kathy Jones, Avalon papnõje, írónõ, gyógyító, a Glastonbury Istennõ Templom és a Glastonbury Istennõ Konferencia alapítója”, egy hölgy, aki „Brigit Papnõje”, valamint egy „Mária Magdaléna csatornájaként” aposztrofált személy. Az is kiderült, hogy a szálakat Veres Kriszta, „az Istennõ Papnõje, a budapesti Istennõ Templom, Istennõ Fesztivál és a Danu Pap/nõje Iskola” szülõanyja fogta össze…

Hogy a költõt idézzem: „Szó bennszakad, hang fennakad, lehelet megszegik…” Esetemben legalábbis. És kérdések sora merül fel bennem: a nõk tiszteletéhez vajon miért kell visszanyúlniuk a szervezõknek egészen a kelta és szkíta õsökig? Napjainkban miért csak a pogány gyökerû dolgok tûnnek különlegesnek, tarthatnak számot a szélesebb közönség érdeklõdésére?

Ember voltunk és nemiségünk elfogadásához, a másik – legyen az férfi vagy nõ – tiszteletéhez miért „kevés” az az Úr, aki a Tízparancsolatban arra figyelmeztet, hogy „ne legyen más istened rajtam kívül” (2Móz 20,3)? Az õ útmutatása vajon miért nem elég „érdekes” a ma embere számára?

Ki tudja, talán épp a misztikum hiánya miatt. De hát nincs mit tenni, mert meg van írva: „A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi, a kinyilatkoztatott dolgok pedig a mieink és a fiainkéi mindörökké, hogy teljesítsük ennek a törvénynek minden igéjét.” (5Móz 29,28)

A titkok az Úréi, de az Ó- és Újszövetség, a teljes Szentírás szava nem titok, mindnyájan kézbe vehetjük, olvashatjuk, és naponként kérhetünk és kaphatunk belõle útmutatást. És mint tudjuk, aki az igét olvassa, és Isten segítségével megpróbál a szerint is élni, vágyik rá, hogy beszéljen mindarról, ami szívétlelkét betölti. Nem azért tesz bizonyságot Istenrõl, mert így kell cselekednie, hanem mert nem tudna nem szólni mindarról, amit átélt és megtapasztalt Isten közelségében, mindarról, amit ajándékként kapott tõle. Ezért hát beszél Krisztusról, Luther-kabátban vagy anélkül, szavakkal éppúgy, mint cselekedetekkel, mert „a teremtett világ sóvárogva várja az Isten fiainak megjelenését” (Róm 8,19).

Nagy tehát mindnyájunk felelõssége abban, hogy jó példát tudunk-e mutatni, és így képesek vagyunk-e segíteni a lányoknak és asszonyoknak abban, hogy nõiségük keresésének, illetve kiteljesítésének örve alatt ne kerülhessenek kívülrõl nézve látszólag ártalmatlan szellemiség hatása alá, amely azonban többet árt nekik, mint használ.

Gazdag Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Ûrhajós a templomban
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A galatákhoz írt levél – a hit
Hol lakik Isten?
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
A kis számok Istenének várótermében
Ez tényleg csoda!
Kincstartók
Az irgalmas Istent közvetíteni
András apostol nyomdokain
Vándorúton
Értékeld az értékeid!
Megemlékezés Ordass Lajos sírjánál
Jövõ karácsonyra áll a ház!
Keresztutak
A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet hírei
Luther nyomában
Iskolások tiltakoznak a bibliaégetés ellen
Evangélikusok
Janus-arcú ökumené
Beindult a vendéglátósképzés a teológián?
e-világ
Zöld egyházi iroda
Keresztény szemmel
Augusztusi jegyzetlapok
Nyaral a család
Kínai gyorsbüfé
Nem boszorkányság…
Áldd meg, amit adtál nékünk
Levél gyermekeimnek
Svédasztal
evél&levél
Nyári nyugdíjas közösségi élmények
Közlemények, nyilatkozatok
Tájékoztató az Agenda internetes megjelenésérõl
Beharangozó a 2008/2009-es gyülekezeti munkaprogramhoz
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Nándorfehérvártól Mohácson át Budáig
Alekszandr Szolzsenyicin halálára
Világutazó járt Szegeden
Bibliai kert az ausztrál fõvárosban
Nemzetközi designdíj a Miatyánk-könyvnek
Álomsúly – a Szentírással
Felolvassák az olasz tévében az egész Bibliát
A vasárnap igéje
Ráadásul…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Minden e földön csak elmulandó
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 35 Nem boszorkányság…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster