EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 37 - Rendeljen padot reformációra!

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Rendeljen padot reformációra!

Beszélgetés dr. Horváth Viktor városvédõ egyesületi elnökkel

A gödi evangélikus templom előtt lévő reformációi emlékpadon Horváth Viktor – a pad háttámláján Luther-idézet olvasható
„Na, ennél telepedjünk le egy kicsit!” – kérem a gödi Városvédõk Egyesület elnökét az egyik maga készítette padnál. Már vagy fél órája járjuk a várost padtól padig, vasútállomástól kezdve templom- és temetõkerten át különbözõ közterekig. Nem ülünk rájuk, csak végigolvassuk õket. Ugyanis ezek a köztéri ülõalkalmatosságok nemcsak kényelmesek, hanem egy-egy idézet is található a háttámlájukon.

Horváth Viktor, a világot járt egyetemi docens, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Biológiai Fizika Tanszékének oktatója a padok terén is újított, és különleges technikát fejlesztett ki: nem égeti, hanem – egy saját tervezésû berendezéssel – belevési a betûket a fába. Mivel a véset három-négy milliméter mély, akkor sem tûnik el, ha a fa felületét karbantartás miatt újra kell csiszolni.

– A „meditációs padok” ötletével sok évvel ezelõtt az amerikai Pittsburghben, egy parkban találkoztam. Ott ugyanis – meglepetésemre – egy Juhász Ferencidézet volt angolul beleégetve az egyik padba.

Amikor 2002 nyarán itt Gödön megalapítottuk a Városvédõk Egyesületét, fõ célkitûzésünk lakóhelyünk épített és természeti környezetének a védelme, fejlesztése és a város kulturális értékeinek a megõrzése, gyarapítása volt. Több utcában helyeztünk már el esztétikus, fából készült szemetesedényeket, felállítottuk a szóban forgó padokat – immár közel hatvanat –, kitakarítottuk a felsõgödi Karajos-patak medrét, amely fölé azután biztonságos fahidat emeltünk, illetve a Magyar Államvasutakkal együttmûködésben megkezdtük a város három vasútállomásának a felújítását is.

– Ahogy a vonat megérkezik ezekre a megállóhelyekre, az ablakból kitekintõ átutazónak is feltûnik a különbség a hagyományos, sokszor megrongált, összefirkált, néha háttámla nélküli, illetve az Önök által készített és karbantartott, esztétikus padok között.

– Az alsógödi állomásra 2006 márciusában kerültek ki az egész országot tekintve is egyedi, általunk saját kezûleg készített, idézetekkel díszített padok. Egyúttal lemeszeltük a betonkerítést, megmetszettük a fákat, összegyûjtöttük az állomás környékén a szemetet, és itt is új hulladékgyûjtõ edényeket helyeztünk ki. Még ugyanannak az évnek a nyarán a felsõgödi állomáson is sikerült látványos változásokat elérnünk: nemcsak új padokkal, hanem egy ivókúttal is gyarapodott a terület. A virágtartók, kandeláberek lefestésével szép váróhelyet alakítottunk ki. Következõ nagy célunk a gödi állomás megszépítése, ami reménység szerint már nem várat sokáig magára.

– Milyen volt a fogadtatás, amikor két évvel ezelõtt bekopogtattak az ötletükkel a MÁV illetékeseihez?

– Elõször meglepõdtek, de megbeszélve a terveket nyitottan álltak az ügyhöz, és hároméves szerzõdést kötöttünk. Ennek értelmében õk adják a faanyagot, mi pedig elkészítjük, felállítjuk és folyamatosan karbantartjuk a padokat. A háttámlákra kerülõ idézetek kiválogatásában õk is részt vesznek.

– „Pest Megye önkormányzata Kulturált Települési Környezet díjat adományoz a gödi Városvédõk Egyesülete részére az ötletes és igényesen kivitelezett »beszélõ padok« telepítéséért, melyek oktató-nevelõ hatásuk mellett hozzájárulnak a gödi városkép szebbé tételéhez” – olvasható a tavaly decemberben kelt oklevélen. Ez az elismerés önmagáért beszél…

– Nagy örömmel vettük át ezt a kitüntetést, amely velünk együtt a MÁV vezetõinek is szólt, nélkülük ugyanis nem indulhatott volna el ez a program. „Beszélõ padjaink” immár más településeken is megtalálhatók. A díj nem remélt megtiszteltetés volt, hiszen korábban sokmilliós önkormányzati fejlesztések kaptak hasonló kitüntetést. De ha lehet, akkor még ennél is nagyobb elismerés az, hogy a lakosság nagyon pozitívan áll ezekhez a padokhoz. Ezt nemcsak a visszajelzések mutatják, de az is, hogy vigyáznak rájuk, és csak nagyon ritkán kell rajtuk rongálásokat javítanunk.

– Milyen jellegû idézetek kerülnek a háttámlákra?

– Igyekszünk mindig vegyesen válogatni kulturális örökségünket hûen tükrözõ gondolatokból, versekbõl, bölcseletekbõl, vallásos szövegekbõl. Ez utóbbiakat keresztényként különösen fontosnak tartom. De vicces gondolatok, sõt néha meglepõ képek – például optikai illúziók – is megjelennek padjainkon.

A tartalmat tekintve a feliratok kapcsolódnak az adott település vagy pad környezetének sajátosságaihoz. A szerzõket szándékosan mindig hátul tüntetjük fel, ezzel is gondolkodásra serkentve az olvasót: vajon ki írhatta, mondhatta, ami elöl olvasható?

– Egyik legutóbbi munkáját három héttel ezelõtt a szõdligeti evangélikusok vehették birtokba, amikor templomuk felszentelésének hatvanadik évfordulóját ünnepelték.

– Ez nagy megtiszteltetés volt számomra. A padra az ünnepségre szóló meghívón is szereplõ és az igehirdetés alapigéjéül szolgáló textus – Mt 18,20 – került: „Mert ahol ketten vagy hárman összegyûlnek az én nevemben: ott vagyok közöttük.”

Több templom- és temetõkertben állítottunk már fel padokat. Fontosnak tartom, hogy az embereknek – ahogy még a nagymamám idejében természetes volt – legyen lehetõségük egy rövid idõre megpihenni, kicsit elbeszélgetni. És nemcsak a köztereken, hanem az egyházi létesítmények környezetében is, sõt.

– A gödi evangélikus templom elé tavaly a reformáció ünnepekor került egy Luther-idézettel ellátott pad, amely az ünnepség alkalmával áldásban is részesült. Ez az eset akár felhívás is lehet a többi gyülekezet számára?

– Minden kérésnek örömmel teszünk eleget! Akinek személyesen nincs rá módja, az interneten is megnézheti eddig felállított padjainkat a http://beszelopadok. vve.hu/ címen.

Boda Zsuzsa


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Filippi levél – barátság
Elsõ hívás – az országos evangélizációra
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Nagy munkáért adtak hálát Kisbaboton
Strong woman
Nagyobbra újítottak
A kétnyelvûség érték és lehetõség
A szeretet évtizedes otthona
Beosztott lelkészek találkoztak
Egyházmegyei elnökségek találkozója
Keresztutak
Miseruha Mátyás palástjából
Közösek az imádságban
„Van kiút”
Istentiszteleten a piknikezõk
„Van kiút” II
Evangélikusok
Az egyházi iskolák államosítása
Becsengetés után
A kétarcú egyetemes felügyelõ
A csend és a hangzavar ébresztõ ereje
e-világ
Oikosnet
Tiltott szerek
Keresztény szemmel
Jegyzetlapok
Szabadság és kötöttség
evél&levél
Az aratnivaló sok, a munkás kevés…
Láthatatlan Színház – látható eredmények
Közlemények, nyilatkozatok
Evangélikus gyülekezetimunkatárs- képzõ tanfolyam
Pontosítás
A közelmúlt krónikája
Templomjubileum Fazekasvarsándon
Tudósítás a világ végérõl
Jótékony mûszer
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Rendeljen padot reformációra!
Költõpap-emléknap
A magyar nyelv és könyv ünnepe a budai Várban
Bibliai alakok: Gád és Nátán
A holló, a kutya és a szarka
Húszmillió éves lábnyomok között
A vasárnap igéje
Isten matematikája – elsõ óra: az egy
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Istenem úgy szeret
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 37 Rendeljen padot reformációra!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster