EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 37 - Tiltott szerek

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Tiltott szerek

Ruhásszekrénybõl kirajzó molyok, konyhakövön menetelõ hangyák, kellemes nyári estéket megzavaró szúnyogok – bizonyára mindnyájunk számára ismerõs jelenségek. A hívatlan vendégek a kellemetlenségen túl olykor komoly károkat is okozhatnak. Ilyenkor elõször talán még mindig a polcra nyúlunk a régi, bevált szerért, s csak késõbb jut eszünkbe, hogy esetleg – már nagyanyáink által is használt – környezet- és egészségkímélõbb megoldást keressünk.

Néhány hete hatóságilag is szûkült a felhasználható vegyi készítmények választéka. 2008. augusztus 22-étõl ugyanis tilos harminchétféle, háztartási rovarirtásra használt készítmény forgalmazása a hazai boltokban. Ennek oka, hogy az Európai Unió biocid-felülvizsgálati programjában tiltólistára került néhány veszélyes, egészségre káros hatóanyag, mint a klórpirifosz, a metomil, az alletrin és az S-bioalletrin. (A szerek hatóanyaga a dobozon olvasható, így mi magunk is könnyen kiszûrhetjük õket.) A már a háztartásokba került szerek felhasználása a szavatossági idejük lejártáig még engedélyezett.

Ennek ellenére a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársai a határidõ lejárta elõtt egy héttel azt tapasztalták, hogy ezek a szerek bizony még ott sorakoztak a boltokban. A civil egyesületek arra buzdítanak, hogy hívjuk fel erre a boltvezetõk figyelmét, és azt is kérik, hogy a háztartásokban se használjuk már fel ezeket a termékeket.

A rovarirtásra használt biocidok funkciójuknál fogva mérgek, használatuk több veszélyt is rejthet magában. A felsorolt hatóanyagok között volt, amit a mezõgazdaságban már korábban betiltottak, mert felmerült, hogy rákkeltõ, idegméreg, és károsíthatja a hormonrendszert.

Fontos és olykor elkerülhetetlen a kártevõk elleni védekezés, ám nincs szükség elavult, káros szerekre, mikor léteznek sokkal kevésbé veszélyes lehetõségek is. Ezért ha rovarirtó szer vásárlása mellett döntünk, tájékozódjunk a veszélyes hatóanyagokról, ellenõrizzük a kiválasztott terméket! A legjobb pedig, ha otthonunkban minimálisra csökkentjük vagy teljesen mellõzük e szerek használatát. A természetes védekezési módok nem károsítják egészségünket, és többnyire a pénztárcánkat is kímélik. Íme néhány ötlet a rovarok távol tartására:

Repülõ rovarok esetében legkézenfekvõbb a szúnyogháló használata. Ha a legyek már bejutottak a lakásba, próbáljunk meg kereszthuzatot csinálni, ekkor a légáramlat segíthet nekik a kijutásban. Egyes fûszernövények is megoldást nyújthatnak a legyek, szúnyogok ellen. Termesszünk bazsalikomot kis cserépben az ablakpárkányon, helyezzünk el egy-egy friss csomót szintén bazsalikomból, levendulából, varádicskóróból, diófa levelébõl a lakás különbözõ pontjain, vagy párologtassunk kis tálkákban bazsalikom-, citrom-, illetve babérolajat! A barátcserje és a paradicsom szintén szúnyogriasztó hatású; a kertészetekben balkonládába ültethetõ növény is kapható.

Hangyák ellen hatásos lehet, ha fokhagymát helyezünk a hangyaboly bejáratához, illetve a vonulás útjába; vöröshangyák esetében használjunk inkább zsályát. Próbálkozhatunk sütõporral vagy szódabikarbónával is – szórjunk belõle a kis résekbe, lyukakba! Ezek után kétszer is meggondolják majd, hogy szeretnének- e nálunk vendégeskedni.

A darazsak fõként kisgyermekes családoknál, illetve a csípésre allergiásak esetében jelenthetnek nagyobb gondot. Távol tartásuk céljából hatásos, ha ecettel mossuk át az ablakkeretet, a küszöböt. Készíthetünk csapdát is cukor, sör és ecet keverékébõl.

A ruhamolyok ellen talán a legismertebb módszer levendulacsokor elhelyezése a ruhák közé, a szekrénybe. A megfelelõ hatás eléréséhez folyamatosan cserélni, frissíteni kell a növényeket.

Kertünkben a kártevõk távol tartására az egyik legkíméletesebb módszer különbözõ növények társítása, együtt termesztése. Csigák ellen hatásos, ha mustárt vagy hagymát, levéltetvek ellen, ha koriandert, borsikafüvet vagy fokhagymát ültetünk a termeszteni kívánt növény mellé. A káposztalepkék kerülik például a kaprot, a rozmaringot és a mentát; a földbolha nem kedveli az ürmöt, a borsmentát, és még a lisztharmat ellen is próbálkozhatunk fokhagyma fák alá, tövek közé ültetésével. A felsorolt példákon kívül még számos kombinációt alkalmazhatunk, mindenképpen ajánlott azonban körbevenni a kerítésünket egy fûszernövényekbõl álló „pótkerítéssel”.

A betiltott szerekrõl és további kérdéses hatóanyagokról részletes felsorolás a http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/84 oldalon olvasható.

Összeállította: JCsCs


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Filippi levél – barátság
Elsõ hívás – az országos evangélizációra
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Nagy munkáért adtak hálát Kisbaboton
Strong woman
Nagyobbra újítottak
A kétnyelvûség érték és lehetõség
A szeretet évtizedes otthona
Beosztott lelkészek találkoztak
Egyházmegyei elnökségek találkozója
Keresztutak
Miseruha Mátyás palástjából
Közösek az imádságban
„Van kiút”
Istentiszteleten a piknikezõk
„Van kiút” II
Evangélikusok
Az egyházi iskolák államosítása
Becsengetés után
A kétarcú egyetemes felügyelõ
A csend és a hangzavar ébresztõ ereje
e-világ
Oikosnet
Tiltott szerek
Keresztény szemmel
Jegyzetlapok
Szabadság és kötöttség
evél&levél
Az aratnivaló sok, a munkás kevés…
Láthatatlan Színház – látható eredmények
Közlemények, nyilatkozatok
Evangélikus gyülekezetimunkatárs- képzõ tanfolyam
Pontosítás
A közelmúlt krónikája
Templomjubileum Fazekasvarsándon
Tudósítás a világ végérõl
Jótékony mûszer
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Rendeljen padot reformációra!
Költõpap-emléknap
A magyar nyelv és könyv ünnepe a budai Várban
Bibliai alakok: Gád és Nátán
A holló, a kutya és a szarka
Húszmillió éves lábnyomok között
A vasárnap igéje
Isten matematikája – elsõ óra: az egy
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Istenem úgy szeret
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 37 Tiltott szerek

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster