EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 37 - Húszmillió éves lábnyomok között

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Húszmillió éves lábnyomok között

Kirándulás egy õsvilági katasztrófa helyszínére

Érdekes kirándulást tehet geológiai közelmúltunkba, aki felkeresi az Ipolytarnóci Õsmaradványok Természetvédelmi Területet.

Bármerrõl érkezünk, elragadóan szép tájakkal találkozhatunk. Lankás dombok között, szépen mûvelt földek mellett, rendezett falvakon keresztül vezet az út. A kiránduló ismerkedhet a palóc építészet sajátosságaival, földrajzi, történelmi érdekességekkel, de annak sem kell sokáig keresgélnie, aki útja során evangélikus templomot is szeretne felkeresni, hiszen számos lutheránus gyülekezet található a Nógrádi-medencében.

Szinte felsorolni is nehéz a térség kínálta lehetõségeket. Hollókõn az élõ múzeumfalu és a vár, Szécsényben a kastély, Balassagyarmat a maga kisvárosi varázsával csalogatja a fõváros felõl érkezõket. Azok sem maradnak látnivaló nélkül, akik a másik irányból jönnek, hiszen Salgótarján és környéke is számtalan érdekességet kínál – hogy csak néhányra utaljunk a gazdag választékból.

Ipolytarnócon tábla igazít el, merre vegyük az irányt a bemutatóterület felé. Megérkezvén szépen kiépített parkoló és modern, minden igényt kielégítõ fogadóépület vár. Ott, mindjárt a bejárat mellett láthatók a – nagy sajtónyilvánosságot kapott – bükkábrányi õsfenyõk, amelyek, úgy tûnik, végre nyugalmat leltek szakértõ kezek gondoskodása révén.

Hétszáz méterre van a fogadóépülettõl a bemutatóvölgy bejárata, ahonnan csoportokban, vezetõ kíséretével indulnak a túrák az elõre meghirdetett idõpontokban (nagyjából óránként). A nevezetes völgy, amely a „Gyurtyánkõlócza” nevû hajdanvolt százméteres fenyõmonstrum megkövesedett maradványait és számtalan más, tudományos különlegességet rejt, még nyáron is kellemesen hûs.

Az egyórás séta alatt igazi idõutazást tehetünk. Visszatérhetünk a földtörténeti újkorba – pontosabban a harmadidõszaki miocén korba –, és megismerkedhetünk a körülbelül húszmillió évvel ezelõtti, letûnt világ állati és növényi maradványaival. A túravezetõ ismertetõjébõl feltárul az országnyi tenger viszszahúzódása után szárazra került területek élõvilága és egy gigantikus vulkánkitörés katasztrófája. De nemcsak hallunk ezekrõl, hanem meg is nézhetjük a konzerválást elvégzõ kõzetek alól fel-felbukkanó rétegeket, cápafogakat, õsmaradványokat.

A híres óriásfenyõ maradványait védõ pince mellett igazi csoda várja a látogatókat. Portyázó, vadászó, menekülõ vagy éppen legelészõ állatok több száz megkövesedett, eredeti csúszás- és lábnyomát tekinthetjük meg a bemutatóépületben. A tárlókból képet kaphatunk a környék hegységalkotó kõzetérõl, és megismerkedhetünk az itt nagy menynyiségben megtalált levéllenyomatok, cápafogak legszebb példányaival is. Majd elsötétül a terem, és immár nemcsak képzeletben, hanem a szemünk elõtt is megjelenik a múlt. A jegyváltáskor kapott szemüveg segítségével háromdimenziós film varázsolja elénk az egykori tájat. Vadászó, legelõ, dagonyázó állatokat láthatunk a vászonról „kilépve”, néha már-már szinte ijesztõ közelségben.

A varázslat után rövid sétával jutunk a bejárathoz, ahonnan a már ismert úton térhetünk vissza a parkolóba. A vállalkozó kedvûek választhatnak hosszabb, kalandosabb utat is, a ráérõsebbek pedig a fogadóépületben lehetnek újabb különleges élmény részesei: egy úgynevezett 4D-s (négydimenziós) mozi nézõiként speciális, mozgó székeken ülve élhetik át egy térhatású film izgalmait. (Igaz, ezt az egészen fiataloknak és az idõseknek nemigen ajánlják.)

Igazán szép családi, közösségi, gyülekezeti program lehet az Ipoly menti természetvédelmi terület felkeresése. Kalandozás térben és idõben, az emberiséget jóval megelõzõ korban. Egy lehetõség, amelynek révén – ismét – rácsodálkozhatunk teremtett világunk nagyszerûségére és sokszínûségére. Nyugodt szívvel ajánlhatjuk idõsebbeknek és pici gyermekeknek egyaránt, hiszen kényelmes cipõben sem a távolság megtétele, sem pedig a terep nem okoz gondot.

A kirándulás elõtt érdemes megismerkedni a lehetõségekkel. A belépõárakról, programokról, a túrák indulásának pontos idejérõl, illetve az egyéb látnivalókról is bõséges és korrekt információt találunk az Ipolytarnóci Õsmaradványok Természetvédelmi Terület honlapján (http://web.kvvm.hu/ipolytarnoc/), továbbá a 32/454-140-es telefonszámon is érdeklõdhetünk.

Gyarmati Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Filippi levél – barátság
Elsõ hívás – az országos evangélizációra
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Nagy munkáért adtak hálát Kisbaboton
Strong woman
Nagyobbra újítottak
A kétnyelvûség érték és lehetõség
A szeretet évtizedes otthona
Beosztott lelkészek találkoztak
Egyházmegyei elnökségek találkozója
Keresztutak
Miseruha Mátyás palástjából
Közösek az imádságban
„Van kiút”
Istentiszteleten a piknikezõk
„Van kiút” II
Evangélikusok
Az egyházi iskolák államosítása
Becsengetés után
A kétarcú egyetemes felügyelõ
A csend és a hangzavar ébresztõ ereje
e-világ
Oikosnet
Tiltott szerek
Keresztény szemmel
Jegyzetlapok
Szabadság és kötöttség
evél&levél
Az aratnivaló sok, a munkás kevés…
Láthatatlan Színház – látható eredmények
Közlemények, nyilatkozatok
Evangélikus gyülekezetimunkatárs- képzõ tanfolyam
Pontosítás
A közelmúlt krónikája
Templomjubileum Fazekasvarsándon
Tudósítás a világ végérõl
Jótékony mûszer
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Rendeljen padot reformációra!
Költõpap-emléknap
A magyar nyelv és könyv ünnepe a budai Várban
Bibliai alakok: Gád és Nátán
A holló, a kutya és a szarka
Húszmillió éves lábnyomok között
A vasárnap igéje
Isten matematikája – elsõ óra: az egy
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Istenem úgy szeret
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 37 Húszmillió éves lábnyomok között

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster