EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 48 - A jövõ újságjainak nyomában

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

A jövõ újságjainak nyomában

Bár a web2.0 hivatalos definícióját sohasem alkották meg, az elnevezéssel többnyire azt a folyamatot fedik le, amelynek során az internetezõk tartalomfogyasztóból tartalomgyártóvá léptek elõ. Ekkor születtek meg a blogok – internetes naplók – tíz- és százezrei, és ebben az idõszakban keletkezett a hatalmas internetes enciklopédia, a Wikipédia. A közösség által létrehozott bejegyzések nagy száma pedig folyamatosan az újságírók és a bloggerek közötti határt feszegeti.

A printmédia nyugati hanyatlása óhatatlanul magával hozta a napilapkiadók létszámának csökkenését. A kevesebb hadra fogható újságíró pedig még kevésbé tudott megfelelni annak az elvárásnak, hogy mindenhol ott legyen. A fényképezõgépes mobiltelefonok és a széles sávú internet-hozzáférés térhódítása gyakorlatilag mindenkibõl egyszemélyes szerkesztõséget varázsolt, és egyre gyakoribbá vált, hogy a hírügynökségek egy az adott esemény színhelyén – akár véletlenül – tartózkodó járókelõ anyagait használták fel.

A trendre azután a nagy médiacégek is rámozdultak: „Ha már egyszer a polgár újságírót játszik, akkor miért is ne tenné a mi csapatunkban?!” Így született meg többek között a Guardian Comment is free… (http://www.guardian.co.uk/commentisfree) és a CNN iReport (http://www.ireport.com/) oldala, amelyek a hobbiújságírók kedvelt terepévé váltak. Noha a közösség által küldött anyagokban fõként a képek és rövid videofelvételek dominálnak, érdekes szöveges anyagokra is lehet bukkanni. Vagy akár kellemetlen tévedésekre…

A már említett iReporton október 3-án jelent meg egy álhír, mely szerint az Apple vállalat vezetõje, Steve Jobs szívinfarktust kapott. A hírt a CNN nevével fémjelzett közösségi újságtól többen is átvették a tények ellenõrzése nélkül, ennek következtében az Apple részvényeinek az ára mintegy tíz pontot zuhant a hivatalos cáfolat kiadásáig. Az eset jól mutatott rá a profi szerkesztõségek által létrehozott anyagok és az „önkéntes” szerzõk írásai közti különbségekre, illetve arra, milyen veszélyei vannak, ha a „hobbiújságírók” és a profik munkáit azonos elbírálásban részesítik.

A jól érzékelhetõ rést igyekszik kitölteni a Spot.Us. A Knight News Challenge alapítvány által létrehozott weboldal újságírókra bízza a témák feldolgozását, ugyanakkor az már az olvasók hatáskörébe tartozik, hogy mely ötletekbõl lesz végül cikk. A javaslattétel mellett a közösség tagjai szponzorálhatják is az egyes írások megszületését, így olyan helyi érdekeltségû témákat támogathatnak anyagilag, amelyek a média fõ sodrába nem kerülnének be. A befolyt összegbõl nemcsak az újságírót díjazzák, hanem a minden egyes cikknél közremûködõ kontrollszerkesztõt is, akinek a tényanyag ellenõrzése a feladata.

A Spot.Us csapata a legjobb cikkek értékesítésével is megpróbálkozik, így az amatõr zsurnalisztákból könnyebben válhat profi újságíró. E weboldal annyiban azonban eltér más, hasonló profilúaktól, hogy az egyszerû regisztráció nem elég ahhoz, hogy valaki újságírói feladatokat kapjon, mindenféleképpen referenciákkal kell rendelkeznie.

A Spot.Us mögött álló webalkalmazást a Hashrocket (http://www.hashrocket. com/) írta. A cég egyik újonnan kitalált szolgáltatását vetette be a fejlesztés során, a 3-2-1 Launch nevû csomag az elõzetes tervezési és az utólagos finomítási fázison kívül mindössze háromnapi fejlesztési idõt tartalmaz, ezalatt mintegy hat-nyolc programozó alkotja meg a webalkalmazás elsõ verzióját. A Ruby on Rails keretrendszer és az alkalmazott agilis módszerek lehetõvé teszik, hogy e rendkívül rövid idõ alatt is használható prototípus készülhessen. Azok a szervezetek, amelyek rászánják a mintegy hatmillió forintnak megfelelõ fix költséget, már az ötlet megszületése után nem sokkal tesztelhetik, hogy mennyire lesz mûködõképes a való világban. Ekkora tõkebefektetés pedig nem sok egy esetleges sikertörténetért.

Ráadásul a Spot.Us tulajdonosai nemcsak a fejlesztési sprint alatt megszületett kódokat, hanem az azóta végzett programozói munka eredményét is nyílt forrásúvá tették (http://github.com/spot-us/spotus), így akár mások is indíthatnak hasonló szolgáltatást. Az meg majd elválik, hogy a közösség által támogatott újságírásnak van-e jövõje. Mindenesetre az induláshoz használt technológiák és módszerek nem lehetnek gátjai a sikernek.

Nagy Bence


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Péter második levele – bûn
HETI ÚTRAVALÓ
"Az ég-és föld elmulnak, de az én beszédeim mulnak el." (Mk 13,31)
Egyházunk egy-két hete
Nekünk állt a bál
A szolidaritásról értekeztek
Templomszentelési hálaadó istentisztelet Terényben
Kiskunhalasi életjelek
Evangélikusok labdalesen
Mezõmegyeri imaházszentelés
Evangélikusok
50 éve és 25 éve történt
Celem vagyok – ments meg, Uram!
e-világ
A jövõ újságjainak nyomában
A hét témája
Bibliaritkaságok a nemzet bibliotékájában
Vándorló Bibliák
Egy kis gyülekezet nagy értékei
evél&levél
Ledûlhetnek-e a tornyok? - 1.
Ledûlhetnek-e a tornyok? - 2.
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Átmenteni a szentet és megszentelni a profánt
Sóhaj a lõcsei temetõ megmentéséért
Zabpelyhes tallér
A vasárnap igéje
Bárhol vagy…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Hová érkezik az Eljövendõ?
ÉnekKincsTár
Jöjj, népek Megváltója!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 48 A jövõ újságjainak nyomában

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster