EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 48 - Hová érkezik az Eljövendõ?

Szószóró

Hozzászólás a cikkhez

Hová érkezik az Eljövendõ?

Végeztem a napi teendõimmel, leülök tévét nézni. Épp híradó megy az egyik csatornán. Van még jó negyed óra belõle, úgy döntök, belenézek. Hátradõlök a kanapén. Közben kalandoznak a gondolataim: hamarosan advent lesz, ismét eltelt egy esztendõ… De hova is várjuk mi az Eljövendõt? Milyen is a mi világunk, ahova érkezik?

Amerikában Madonna válik. Személyes tragédiáját enyhíti a hír, hogy (volt) férje nem kér semmit a popdíva vagyonából. Egyszerûen olajra lép – valószínûleg megteheti. Madonna igazán világhírû, mégis elhagyják?

Országokat átívelõ probléma a kapcsolatok válsága: rossz döntések, rossz együttélések, rossz válások… Hány ember szenved vagy kiábrándult és csalódott rossz kapcsolata miatt! De mi vajon megbecsüljük-e, szeretjük-e eléggé a társunkat?

Jöjj, népek Megváltója! Tölts fel bennünket megbocsátó szeretettel társunk iránt, hogy el tudjuk õt fogadni olyannak, amilyen, hogy ne akarjuk örökké megváltoztatni, és hogy ne rójuk fel neki szüntelenül a hibáit. Segíts abban, hogy hálásak legyünk érte, meglássuk értékeit, hogy szeretetben élhessünk, egymásnak segítve.

Dubajban megnyílt az Atlantis luxushotel. Hihetetlen pompát és gazdagságot sugároznak a pergõ filmkockák. „Egy éjszaka négymillió forintba kerül” – mondja a bemondónõ. Mindeközben Afrika keleti partjain kalózhajók ejtik foglyul az arra járó szállítóhajókat élelemért, olajért. Vagy bármiért, amit meg lehet éppen szerezni, és amiért pénzt lehet kapni. Mert nincs mit enni. A nyomor óriási.

Jöjj, népek Megváltója! Halld meg az elnyomottak, szegények hangját, és enyhítsd a nyomorultak nyomorát! Kérünk, add, hogy minden nélkülözõ segítségre leljen a kellõ helyen és idõben. Formáld a törvényeket hozók gondolkodását, hogy a nyomor ne nõjön világunkban. Kérünk, hogy tégy bennünket érzékennyé más bajára, és tudatosan segítsünk ott, ahol tudunk.

A gazdasági válság világválság. A gazdagok már nem vesznek luxusvillákat Dubajban. Hazánkban pedig nincs, aki foglalkozzon a koraszülött csecsemõkkel az intenzív osztályon. Az ápolók és orvosok sorra elhagyják a kórházakat. Külföldön keres munkát, aki csak tud, mert ott több a jövedelem.

Jöjj, népek Megváltója! Mert ha a jövõbe nézünk, anyagilag most minden bizonytalannak látszik. Világszerte és hazánkban is azt látjuk, hogy a pénz kevés. Kérünk, segíts bennünket abban, hogy hétköznapjainkat ne a felhalmozás iránti vágy, hanem a megelégedettség vezérelje.

Mindeközben Kanadában a jéghokisok egymást püfölik egy mérkõzésen, mert az ellenfél szabálytalanul ütötte el a labdát, és hát ezt meg kell bosszulni… Máshol pedig focimeccsen tör ki verekedés a szurkolótáborok között…

Jöjj, népek Megváltója! Az agresszió már játékainkat is átszövi, versenyeinkbõl eltûnik az egymás iránti tisztelet és szeretetet. Mert ma már semmi más nem számít, csak az egyéni gyõzelem, bármi áron.

Vajon az a tény, hogy advent kezdõdik, változtat-e valamin világunkban? Vajon szebbek és jobbak lesznek-e a híradó hírei? És vajon bennem megváltozik- e valami ezekben a napokban? Én hogyan készülök a Megváltó érkezésére?

Tökéletessé semmi sem válhat pár hét alatt, tudom. Mégis az vigasztal, hogy ha egykor az istálló jászla megfelelt Jézusnak, akkor talán az én mostani világomtól sem fordul el…

„Jöjj, népek Megváltója, / Így kér a föld lakója. / Jöjj, lelkünk drága kincse, / Szívünk édes reménye!” (EÉ 131)

Balog Eszter


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Péter második levele – bûn
HETI ÚTRAVALÓ
"Az ég-és föld elmulnak, de az én beszédeim mulnak el." (Mk 13,31)
Egyházunk egy-két hete
Nekünk állt a bál
A szolidaritásról értekeztek
Templomszentelési hálaadó istentisztelet Terényben
Kiskunhalasi életjelek
Evangélikusok labdalesen
Mezõmegyeri imaházszentelés
Evangélikusok
50 éve és 25 éve történt
Celem vagyok – ments meg, Uram!
e-világ
A jövõ újságjainak nyomában
A hét témája
Bibliaritkaságok a nemzet bibliotékájában
Vándorló Bibliák
Egy kis gyülekezet nagy értékei
evél&levél
Ledûlhetnek-e a tornyok? - 1.
Ledûlhetnek-e a tornyok? - 2.
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Átmenteni a szentet és megszentelni a profánt
Sóhaj a lõcsei temetõ megmentéséért
Zabpelyhes tallér
A vasárnap igéje
Bárhol vagy…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Hová érkezik az Eljövendõ?
ÉnekKincsTár
Jöjj, népek Megváltója!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 48 Hová érkezik az Eljövendõ?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster