EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 49 - Olvasszuk fel Magyarország legnagyobb jégszívét!

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Olvasszuk fel Magyarország legnagyobb jégszívét!

Elsõ ízben adott át díjat az „önzetlen szolgálatért” az ökumenikus segélyszervezet

„Olvasszuk fel Magyarország legnagyobb jégszívét!” – ennek a mottónak a jegyében indult útjára november 27-én, immáron 13. alkalommal Magyarország legnagyobb pénzadománygyûjtõ akciója, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖSZ) felhívása. Mint minden évben, idén is az advent elõtti utolsó csütörtökön rendezték meg az ünnepélyes megnyitót, ezúttal azonban több szempontból is rendhagyó formában. 2008-ban elõször fordult elõ ugyanis, hogy az eseménynek egy nyitott helyszín, méghozzá a városligeti mûjégpálya adott otthont.

Az újítás alapötletéül a mottóban is olvasható jégszív szolgált. A gyûjtést már évek óta fémjelzõ törött mézeskalács szív mellett ugyanis idén a segélyszervezet felkérésére az IceLine Kft. egy valódi jégbõl kifaragott szívet készített, melynek jelképes felolvasztása – a rászorulók iránti felelõsségvállalás, a szolidaritás és összefogás érdekében a szívek felmelegítése – a segélyszervezet elsõdleges célja idén.

És ha már mûjégpálya, akkor természetesen a korcsolyázás sem maradhatott el: délelõtt tíz órától a szervezet két jószolgálati nagykövete, dr. Lévai Anikó és Kovács Kokó István, valamint a Sylvester János Protestáns Gimnáziumból érkezett önkéntes diákok invitálták korcsolyázni a szervezet társintézményeibõl érkezõ hátrányos helyzetû gyerekeket.

A sajtótájékoztatón Lehel László evangélikus lelkész, a MÖSZ igazgatója nyitotta meg ünnepélyesen az adománygyûjtést. A „jégszív felolvasztására” kért minden lakost, hiszen elmondása szerint a felebaráti szeretet csodákra képes, s általa segíthetünk leginkább azon embertársainkon, akiknek több lelkierõre van szükségük a mindennapok túléléséhez.

Szavai után Kovács Kokó István és lelkes gyermek segítõi – akik a segélyszervezetnek a családok számára fenntartott átmeneti otthonaiból érkeztek – egy fáklyával valóban megolvasztották a hatalmas jégszívet.

A folytatásban Molnár-Bánffy Kata, a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (Mol) szponzorációs vezetõje mondott néhány elismerõ szót a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetrõl. Kiemelte: sikeres együttmûködésük elsõdleges oka az, hogy értelmes, komoly, sokrétû munkát tudnak együtt végezni a szervezettel. Az idei adventi adománygyûjtés során az ország kétszáz legnagyobb Mol-töltõállomásán találhatók meg a MÖSZ csekkes felhívólevelei.

Egy újabb rendhagyó esemény következett ezután: a segélyszervezet által hagyományteremtõ szándékkal alapított, Az önzetlen szolgálatért nevet viselõ emlékdíjat adták át Lévai Anikónak. A nagykövet asszony több mint tíz éve segíti felelõs helytállásával, kitartásával, hûségével és közvetlen, kreatív személyiségével a MÖSZ munkáját. Ezért vehette át Lehel Lászlótól és Szent-Iványi Ilonától, a szervezet felügyelõbizottságának elnökétõl a Boldizsár Zsuzsa iparmûvész által készített kerámiát. Az alkotás két kéz összefonódásával szimbolizálja azt az összefogást és gondoskodást, melyet a nagykövet asszony és a segélyszervezet együttmûködése képvisel, és amely a szervezet és a rászorulók közötti kapcsolat jelképe is egyben.

A kitüntetést megköszönve Lévai Anikó elmondta többek között, hogy elsõsorban nem a saját érdemének tudja be segítõ munkájának eredményességét, hanem egy nagyobb közösségének, az adományozókénak, akiknek a segítsége nélkül az õ segítõ szándéka szándék maradna csupán. Emellett a szervezettel való további közös munka mellett kötelezte el magát, hiszen egy ilyen kapcsolat akkor gyümölcsözõ, ha hosszú távra szól.

Míg a MÖSZ átmeneti otthonaiból – Szolnokról és Miskolcról – érkezett gyerekek önfeledten forró teáztak, mézeskalács szíveket majszoltak, vagy az önkéntes diákokkal karöltve továbbra is korcsolyáztak a jégpályán, a sajtótájékoztató fogadással zárult a kitüntetett tiszteletére. A mûjégpálya kávézójában dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke pohárköszöntõjében méltatta Lévai Anikó tevékenységét.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet adventi adománygyûjtõ akcióját idén is több hazai híresség támogatja: Keresztes Ildikó énekesnõ, Hûvösvölgyi Ildikó színmûvésznõ és Besenyei Péter mûrepülõ- világbajnok.

A segélyszervezet advent elsõ vasárnapjától december 31-ig várja az adományokat, remélve, hogy együttes erõvel sikerül megolvasztani Magyarország „legnagyobb jégszívét”.

Interneten a www.segelyszervezet.hu és a www.szeretet.ehseg.hu oldalon, míg postai csekken a 11705008-20464565-ös adományszámlaszámon lehet a támogatást eljuttatni a MÖSZ-höz. Csekkek megtalálhatók az ország kétszáz legnagyobb Mol-kútján.

Kovács Vera


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
János elsõ levele – testvériség
Akikrõl az evangélisták csak a legszükségesebbeket közlik
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Új tisztségviselõk iktatása a zsinaton
„Az Úr legyen veletek!”
Áll az Úristen temploma
Zsinat: új koncepció székházügyben
Egykori amerikai ösztöndíjasok találkozója Budapesten
Keresztutak
1948 ökumenikus emlékezete
Olvasszuk fel Magyarország legnagyobb jégszívét!
Nem csak amíg a készlet tart
Evangélikusok
Mégis reménység
Ihász Lajos emlékezete
e-világ
Környezetünk és az egészség
A hét témája
Szolgálati közlemény
Tisztelt Olvasóink és Elõfizetõink!
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Egy szimbolista látomásai
Egyben a három, három az egyben
Rendhagyó tanórák
Õsbemutató a hegyvidéki biblianapon
Nyitottság és mûvészet
A vasárnap igéje
Gyümölcstermés Krisztusban
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Áldott az egek Ura!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 49 Olvasszuk fel Magyarország legnagyobb jégszívét!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster