EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 49 - Környezetünk és az egészség

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Környezetünk és az egészség

Bizonyosan sokan hallottunk már arról, vagy akár tapasztaltuk is, hogy az emberiség – egyrészt növekvõ létszámának, másrészt tevékenységének következtében – tönkreteszi környezetét, amely biztosíthatná a megfelelõ életminõségéhez szükséges feltételeket. Talán kevésbé hangsúlyozzuk azonban, hogy mindez közvetlen hatást gyakorol saját egészségi állapotunkra is.

A civilizált társadalom által átformált környezet állandó alkalmazkodásra készteti az emberi szervezetet. Sok esetben elõfordul, hogy mindennek hatására megbetegszünk, a szervezetbe bekerülõ számos idegen, szintetikus anyag, valamint a megnövekedett terhelés és igénybevétel miatt kóros folyamatok indulnak el az emberi testben.

Egészségi állapotunkat a genetikusan meghatározott tényezõkön kívül a természeti, környezeti és a társadalmi-gazdasági tényezõk is meghatározzák, valamint befolyásolják. Ilyen természeti, környezeti tényezõ például a levegõ, a talaj, a víz, a földrajzi fekvés, az éghajlat, a sugárzás, a mezõgazdaság kemizációja és így tovább. A társadalmi-gazdasági faktorok közé pedig a foglalkozást, a munkakörülményeket, a kereseti és lakásviszonyokat, az életvitelt/életmódot, a táplálkozási (szintetikus és félszintetikus élelmiszerek fogyasztása) és ruházkodási szokásokat, a munkahelyi és családi környezetet, továbbá az olyan gazdasági tényezõket soroljuk, mint például a nemzeti jövedelem nagysága.

Az orvostudomány is felismerte a környezet egészségünkre gyakorolt hatását, és a megelõzõ orvostudomány két új ágaként létrejött az elméleti környezetegészségtan és a gyakorlati környezet-egészségügy. Ezek célja megteremteni a környezet és az ember harmóniáját, a környezet egyidejû védelme mellett megelõzni az emberi egészség romlását.

A környezet-egészségügy témaköre az 1989-ben Frankfurtban rendezett elsõ Környezet és egészség miniszteri konferencián emelkedett a nemzetközi politika szintjére. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által azóta is ötévente megrendezett tanácskozás a környezetegészségügy témáinak politikai fontosságát is jelzi. A legutóbb, 2004-ben Budapesten tartott konferencia fõtémája a gyermekek – beleértve a jövõ generációk – környezet-egészségügyi védelme volt. Õk a társadalom legsebezhetõbb tagjaiként ki vannak szolgáltatva a környezetszennyezés, -károsítás egészségre gyakorolt hatásainak (például a gyermekek allergiáját sok esetben környezeti szennyezések okozzák).

Az emberi tevékenység környezetre gyakorolt negatív hatását jelzi, hogy nemzetközi felmérések szerint a halálozások 14–16 százalékát környezeti hatásokkal összefüggõ megbetegedések okozzák. Emellett folyamatosan nõ az allergiás, asztmás betegek száma is. A régóta ismert környezetszennyezõ tényezõk mellett újak is megjelentek, amelyek hatása még nem kellõen ismert. A környezet-egészségügyi kutatások fejlesztése, kiterjesztése, a környezet és az egészség közötti komplex kapcsolatok, az ok-okozati összefüggések vizsgálata, elemzése tehát elengedhetetlen.

Kiemelt kutatási területek a külsõ és belsõ téri levegõminõség és a légúti megbetegedések közötti kapcsolat, az ivóvízszennyezõk és összetevõik hatásai, a toxikus és daganatkeltõ vegyi anyagok hatásai, a hulladékok minõsítésének szempontjai. Mindemellett nagyon keveset tudunk az embert együttesen érõ környezeti tényezõk egészségre gyakorolt hatásáról, ezért lényeges a kutatások során az integrált megközelítési mód.

Rendkívül fontos felismernünk, hogy tevékenységünkkel – értve ezen az egyes ember otthoni, háztartási, fogyasztási szokásait is – hatunk környezetünkre. Sajnálatos módon a legtöbb esetben ez a hatás környezetünk állapotának romlásához vezet, ami közvetve vagy akár közvetlen módon is saját egészségünkre hat vissza. A helyes, környezetet óvó-kímélõ, egészséges életmód kialakítása az egész társadalom egyetértésével, közremûködésével kell, hogy megvalósuljon, emellett azonban az egyes emberek szintjén kellene a változtatásokat elkezdeni. Kiemelt hangsúlyt kellene fektetni továbbá a gyermekek és a felnõttek környezetvédelmi oktatására és egészségnevelésére is.

Nagy Kata


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
János elsõ levele – testvériség
Akikrõl az evangélisták csak a legszükségesebbeket közlik
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Új tisztségviselõk iktatása a zsinaton
„Az Úr legyen veletek!”
Áll az Úristen temploma
Zsinat: új koncepció székházügyben
Egykori amerikai ösztöndíjasok találkozója Budapesten
Keresztutak
1948 ökumenikus emlékezete
Olvasszuk fel Magyarország legnagyobb jégszívét!
Nem csak amíg a készlet tart
Evangélikusok
Mégis reménység
Ihász Lajos emlékezete
e-világ
Környezetünk és az egészség
A hét témája
Szolgálati közlemény
Tisztelt Olvasóink és Elõfizetõink!
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Egy szimbolista látomásai
Egyben a három, három az egyben
Rendhagyó tanórák
Õsbemutató a hegyvidéki biblianapon
Nyitottság és mûvészet
A vasárnap igéje
Gyümölcstermés Krisztusban
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Áldott az egek Ura!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 49 Környezetünk és az egészség

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster