EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 49 - Gyümölcstermés Krisztusban

A vasárnap igéje

Hozzászólás a cikkhez

Gyümölcstermés Krisztusban

– Csak szemetel – mondta öreg barátom a körtefára mutatva.

Legyintett egy nagyot, és orra alatt valamit dünnyögött holmi hálátlan kutyáról, de nem hallottam tisztán. Aztán büszkén mutatta a gyönyörû, bõven termõ diófáját, az udvar ékességét.

– Alig tudjuk megtörni az összes diót télen a mamával – ragyog a szeme.

Én azonban nem a büszke diótörést látom magam elõtt, hanem a satnya körtefát, amelyrõl kimondatott az ítélet: „Csak szemetel.”

Alapigénk elõtt Jézus a megtérés szükségességérõl beszél. Szembeszáll azzal a vélekedéssel, hogy az a rossz, ami az embert éri, arányban áll a bûnösséggel. Minél bûnösebb, annál rosszabb dolgok érik, és minél tisztább, igazabb, annál szebb, kiegyensúlyozottabb az élete. Jézus azt mondja, hogy nem az az ítélet alapja, hogy jó vagy rossz életet él-e az ember, hanem az, hogy Istennel való kapcsolata olyan naponta szorongató igénnyé válik-e, amely egy földi életen áthúzódó folyamattá áll össze. Milyen szépen fogalmazza ezt meg Pál apostol a Galata-levélben! „Krisztussal együtt keresztre vagyok feszítve: többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem; azt az életet pedig, amit most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem, és önmagát adta értem.” (2,20)

A kapcsolat persze nem jelenti azt, hogy az ember ezzel megfellebbezhetetlen tudójává válna Ura minden gondolatának, cselekedetének. Csak a maga módján, emberként vehet részt ebben a folyamatban.

Olyan ez, mint példázatunk fügefája, amely ott áll a maga szerénységében, gyümölcstelenségében, és körülötte beszélget a sorsáról a gazda és a vincellér. Rajta kívül történnek az események. Az õ feladata évrõl évre a gyümölcstermés. A problémát éppen ennek a hiánya jelenti. Már évek óta semmi látható jel, semmi eredmény. Foglalja a helyet. Noha nem díszfáról van szó, amelyet szépségéért ültettek, hanem gyümölcsfáról.

Persze mentséget lehet keresni számára a környezeti adottságokban: lehet emlegetni a viszontagságos idõjárást, a nap melegét és a csapadék hiányát. Azt is el lehet mondani, hogy tulajdonképpen szép fa ez, és még árnyékot is ad a megfáradt embereknek. Mégis: a szõlõbe ültetett fügefának gyümölcsöt kell teremnie, ezért került oda, ezért van ott. A fügefának fügét kell teremnie, mást nem is tehet.

Eszembe jut Bacsó Péter A tanújának híres mondata „a naranccsá váló citromról”: „Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk.” Attól, hogy túlzott érzelmekkel veszünk körül valamit, és el akarjuk hinni, hogy nem az, aminek látszik, még nem változik meg semmi.

A beszélgetés közben a fa nem érzékelheti: éppen abban egyeztek meg mellette, hogy még egy évig mindent megtesznek érte, de ha ezután sem hoz gyümölcsöt, kivágják. Nem veheti észre, hogy ítélet elõtt és kegyelem alatt él. Persze nem is az a dolga, hogy ezt méregesse, és ennek alapján éljen, ennek alapján tekintsen a többiekre. Neki „csak” teremnie kellene. Ezért élhet ura gondoskodása alatt.

Nem szeretném a gondolkodásunkat megkönnyítendõ behelyettesíteni a példázat szereplõit Izráellel, Jeruzsálemmel, a hitetlenné váló hívõkkel, a gyümölcstermésre képtelen kegyetlen kegyesekkel, a még kegyelmet kapó hitetlennel és így tovább. Jézus példázata nekünk szól, mindannyiunknak, akik ítélet elõtt és kegyelem alatt állunk.

Nem másokra kell gondolnunk, hanem magunkra, méghozzá úgy, azzal a leplezetlenséggel, amellyel Urunk elõtt állunk. Jézus arra tanít bennünket, hogy a kapott feladatot csak vele szoros kapcsolatban élve teljesíthetjük. Kevés az emberi akarat, erõ, tudás, vallásosság. Az emberi erõlködésbõl csak valami sápadt eredmény származhat.

Hiába keressük életünk gyümölcseit; amíg Krisztusra tekintünk, mind egyre mélyebben át fogjuk élni mulasztásainkat, hitetlenségünket, bûneinket, és ezek egyre inkább meggyõznek a gyümölcstermésre való alkalmatlanságunkról. Jézus szavai szerint a „gyümölcstermés” tulajdonképpen az õ megismerése, elfogadása és befogadása lehet egyedül. Az Istennel való kapcsolat során teremhetnek gyümölcsök életünk fáján, amibõl bizony mások fognak gazdagodni. Hitünk egyik alappillére ennek alázatos elfogadása. A kegyelmi idõ még tart, Gazdánk megtesz értünk mindent. Ismerjük ezt fel, és éljünk vele!

Megdöbbentett öreg barátom véleménye a körtefájáról, mert azt sugallta, hogy a fa nemcsak alkalmatlan „feladata” elvégzésére, de még kárt is okoz, szemetel. Adja Isten, hogy emberségünkkel soha ne takarjuk el gondoskodó szeretetével elénk sietõ Urunk evangéliumát.


Imádkozzunk! „Jövel, gyengék ereje! / Áldlak, üdvöm kútfeje. / Jöjj, egyengesd te magad / Én szívemhez utadat! // Szállj hozzám, dicsõ Király, / Tõlem soha el ne válj, / Jöjj, tisztítsd meg szívemet, / Gyomláljad ki vétkemet! // Ó, élet Fejedelme, / Ha eljössz ítéletre, / Add, jobbodra juthassak, / Mint híved megállhassak!” Ámen. (EÉ 142,4–6)

Johann Gyula


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
János elsõ levele – testvériség
Akikrõl az evangélisták csak a legszükségesebbeket közlik
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Új tisztségviselõk iktatása a zsinaton
„Az Úr legyen veletek!”
Áll az Úristen temploma
Zsinat: új koncepció székházügyben
Egykori amerikai ösztöndíjasok találkozója Budapesten
Keresztutak
1948 ökumenikus emlékezete
Olvasszuk fel Magyarország legnagyobb jégszívét!
Nem csak amíg a készlet tart
Evangélikusok
Mégis reménység
Ihász Lajos emlékezete
e-világ
Környezetünk és az egészség
A hét témája
Szolgálati közlemény
Tisztelt Olvasóink és Elõfizetõink!
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Egy szimbolista látomásai
Egyben a három, három az egyben
Rendhagyó tanórák
Õsbemutató a hegyvidéki biblianapon
Nyitottság és mûvészet
A vasárnap igéje
Gyümölcstermés Krisztusban
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Áldott az egek Ura!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 49 Gyümölcstermés Krisztusban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster