EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 49 - Áldott az egek Ura!

ÉnekKincsTár

Hozzászólás a cikkhez

Áldott az egek Ura!

Kevés olyan énekünk van, amelyet két dallamra is énekelhet a gyülekezet. Ilyen az Áldott az egek Ura kezdetû adventi korálunk (EÉ 142). A 17. századi költõ, Heinrich Held versét ugyanis az Evangélikus énekeskönyv az õsi adventi himnusz hangjaira énekelteti: Jöjj, népek Megváltója (EÉ 131). Egyik legértékesebb dallamunk azonban több szöveggel is szerepel, így hát félõ, hogy elkoptatjuk, s a karácsony elõtti idõben túl sokszor énekeljük. Ezért a Gyülekezeti liturgikus könyv (GyLK 804) visszanyúlt ahhoz a dallamhoz, amely a reformáció hazájában elterjedt, és ehhez a szöveghez kötõdik.

A dallam a 17. század közepén már ismert volt. Bár a szerzõje ismeretlen, a származási helyét tudjuk: Frankfurt am Main. Ez a dallam a német és a korábbi magyar gyakorlatból sokak számára ismerõs. De aki még nem találkozott vele, az is könnyen megbarátkozhat az egyszerû, világos szerkezetû, szép ívû melódiával. Érdemes megtanulni, érdemes használatba venni. Gazdagítja az adventi idõ istentiszteleti életét.

Az ének szövege egyszerre hálaadás, tanúságtétel és imádság. E három egymásba fonódva adja az adventi hangulatot, mondanivalót és perspektívát.

„Áldott az egek Ura.” Nem vágyként, óhajként fogalmazódik meg, nem azt olvassuk, hogy „áldott legyen”. Õ áldott. Áldás forrása, áldás hordozója, áldás adója. Amikor áldását nyugtázzuk, az hálaadást jelent, a köszönet szavát, a dicséret hangját. Áldott, mert a világ gonoszsága közepette a bûnben születõ és élõ ember számára mégis üdvösséget készített.

Nem megsemmisíteni, hanem megmenteni, kiteljesíteni akarja az életet. Ez pedig elválaszthatatlan Jézus Krisztus eljövetelétõl, az elsõ adventtõl, a most várt aktuális adventtõl és a végsõ eljöveteltõl.

Áldatlan világunkban áldott az egek Ura, Isten, a mi mennyei Atyánk, aki áldást tervez, oszt és ígér. Erre pedig népe, gyermekei is áldással válaszolnak. Így kerül helyére a feje tetejére állt világ, s lesz áldáshiányos életbõl áldott lét.

Az ének olyan szót ad szánkba, amelynek emberi viszonylatokban elgondolkodtató mélysége van. Ha ismerjük az emberi szó gyarlóságát, ha objektíven vizsgáljuk a környezetünkbõl felénk áradó szózuhatagot, ha õszintén gondoljuk végig kimondott szavainkat, akkor értjük meg igazán az ének szövegének súlyát: „Szent, igaz minden szava.” Isten nem csúsztat, nem üres fecsegéssel mondogat ki dolgokat, nem ígérget, nem szavahihetetlen. Szent, igaz minden szava. Énekünk nemcsak bejelenti ezt, hanem ki is fejti, amikor Isten ígéretének beteljesülésérõl beszél. Szól arról, hogy a próféták által kihirdetett ígéret valóra vált, beteljesedett, hiszen Jézus Krisztus eljött a földre. Megszületett, megváltott, s újra „eljön ítélni élõket és holtakat”…

Az egek Ura, a hatalmas, a nagy, a király, a fejedelem – így beszél énekünk az Atyáról s az emberré lett Istenrõl, Jézus Krisztusról. S mellé odaállítja az egyes embert, engem, hogy érezzem az események nagyszerû voltát. A nagy lehajolt hozzám, a hatalmas velem foglalkozik, a dicsõ király kitart mellettem.

A kifejezések még adventi hangulatot hordoznak, de minden egyes mondatban ott van karácsony csodája s a folytatás: amit Isten elhatározott és megígért, azt valóra váltja. Megváltott életünk hiábavalóságából, görbe és rögös útjainktól, tõle elszakadt életünk szörnyû következményeitõl. Karácsonnyal a megváltás eseményének egyik csúcspontjára értünk, de folytatódik az ív a nagypénteki kereszten és a húsvéti üres síron át a végsõ nagy találkozásig, az ítélet – reménységünk szerint a kegyelmes ítélet – napjáig.

Isten szeretetéért ad hálát az adventi gyülekezet ebben az énekben, Isten szeretetének áradásáért és beteljesüléséért könyörög, hogy életünket az a boldog tudat és folyamatos adventi reménység hassa át, hogy Isten velünk van, egyengeti utunkat, és célba juttatja életünket.

Hafenscher Károly


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
János elsõ levele – testvériség
Akikrõl az evangélisták csak a legszükségesebbeket közlik
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Új tisztségviselõk iktatása a zsinaton
„Az Úr legyen veletek!”
Áll az Úristen temploma
Zsinat: új koncepció székházügyben
Egykori amerikai ösztöndíjasok találkozója Budapesten
Keresztutak
1948 ökumenikus emlékezete
Olvasszuk fel Magyarország legnagyobb jégszívét!
Nem csak amíg a készlet tart
Evangélikusok
Mégis reménység
Ihász Lajos emlékezete
e-világ
Környezetünk és az egészség
A hét témája
Szolgálati közlemény
Tisztelt Olvasóink és Elõfizetõink!
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Egy szimbolista látomásai
Egyben a három, három az egyben
Rendhagyó tanórák
Õsbemutató a hegyvidéki biblianapon
Nyitottság és mûvészet
A vasárnap igéje
Gyümölcstermés Krisztusban
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Áldott az egek Ura!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 49 Áldott az egek Ura!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster