EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 49 - Nem csak amíg a készlet tart

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Nem csak amíg a készlet tart

Püspökök és teológusok a Biblia évérõl

Végéhez közeledik a Biblia éve 2008 elnevezésû ökumenikus programsorozat és médiakampány; ez azonban nem jelenti azt, hogy a Szentírás üzenete máskor kevésbé lenne aktuális, mint idén. Ez a gondolat akár a mottója is lehetett volna annak a pódiumbeszélgetésnek, amelyet a Szegedi Református Egyetemi Lelkészség szervezésében a Szegedi Közéleti Kávéház novemberi programjának keretében rendeztek meg Sokarcú Biblia – Kerekasztal-beszélgetés a Biblia évének tapasztalatairól címmel. A négy felekezet képviselõjének részvételével tartott disputára november 25-én a szegedi Honvéd téri református templomban került sor. Résztvevõi a dr. Bölcskei Gusztáv református püspököt képviselõ Csoma Áron lelkész, a Magyarországi Református Egyház (MRE) szóvivõje, Gáncs Péter evangélikus püspök, dr. Imrényi Tibor ortodox teológus és dr. Kiss-Rigó László római katolikus püspök voltak. A beszélgetést dr. Szalay István matematikus, volt egyházügyi államtitkár moderálta.

„Miért pont 2008?” – tette fel a kérdést Szalay István, remélve, hogy a felekezetek képviselõi feltárják az évválasztás apropóját. Gáncs Péter õszintén rávágta: egyikük sem tudja igazán, miért ezt az évet jelölték ki. Egyszerûen szerették volna egy jól szervezett sajtókampánnyal megszólítani az embereket, hogy közelebb hozzák õket a Szentíráshoz – a könyvek könyve olyan érték az egyházak kezében, amelyre fel kell hívni a figyelmet.

A Biblia népszerûsítését célzó médiakampánynak német nyelvterületen komoly hagyományai vannak; e példákból sok ötletet merítettek. Kiss-Rigó László hozzátette: bár 2008-at Szent Pál évének hirdette meg a Vatikán, de amikor a Biblia évét elindították, még nem tudtak errõl a kezdeményezésrõl. Csoma Áron nyomatékosan rámutatott, hogy a Biblia évét beharangozó sajtótájékoztatón minden elképzelést felülmúló volt az érdeklõdés, és a médiamunkások tömege is jelezte: a magyar társadalomban idõszerû volt ez a kampány.

Gáncs Péter egy korrekciót is „végrehajtott”, a kezdeményezést népszerûsítõ óriásplakáton ugyanis csak a katolikus, az evangélikus és a református egyház neve szerepelt, azonban az ortodox és a kisebb protestáns egyházak (baptisták, metodisták, kisegyházak) révén jóval szélesebb hátteret tudhat maga mögött az eseménysorozat. Csoma Áron a református felekezet részérõl kötelességének érezte a Magyar Bibliatársulat központi szerepének és szervezõmunkájának kiemelését; a társulat külön honlapot is indított a Biblia-év programsorozatának követhetõsége és tapasztalatainak összegyûjtése céljából.

A médiakampány eredményességének kérdését boncolgatva a beszélgetés résztvevõi egybehangzóan állították: nem lehet – de nem is kell – statisztikai adatokkal, egzakt mérésekkel kimutatni a Biblia évének eredményességét. Ez nem „amíg a készlet tart” jellegû kereskedelmi akció volt, a Szentírásnak nincs nagyobb aktualitása idén, mint bármikor máskor volt vagy lesz.

A tapasztalható eredményekrõl szólva Kiss-Rigó László elmondta: nagyon sok hívõ, vallásos ember került közelebb a Bibliához. Gáncs Péter hozzátette, az egyházon kívül élõ emberek felé tett lépésnek tekinthetõ például az, hogy a kampánnyal együttmûködve – politikai hovatartozástól függetlenül, esetenként baloldali – önkormányzatok a területükön lévõ oktatási intézmények diákjainak Bibliát ajándékoztak. Az egyházak számára ugyanakkor óriási felelõsség, hogy azt a Bibliát, amely most már sokkal inkább az emberek kezében van, mint egy évvel ezelõtt, megtanítsák jól olvasni.

„Hogyan olvasod?” A kerekasztal-beszélgetés alapkérdésérõl szólva Imrényi Tibor rámutatott: a Bibliát jól olvasni elsõsorban imádkozó lelkülettel és az „emmausi módszerrel” lehet. Az úton lévõ emmausi tanítványok ugyanis még nem hívõk és nem keresztények. Az emmausi út tapasztalatából kiindulva kell olvasnunk ma is a Bibliát, mert ezen az úton válnak az emmausi tanítványok Krisztus-hívõkké – csak a feltámadott Jézussal való találkozás világítja meg számunkra a Szentírás értelmét. Gáncs Péter ehhez kapcsolódva hozzátette: az emmausi az egyetlen ma hitelesen használható missziói modell; Krisztus nem a templomokban várja a híveket, hanem kint van az úton, és együtt járja az utat a csalódottakkal és keresõkkel. Ma Magyarországon ez különösen aktuális, mert egyre többen vannak ilyen helyzetben, és számukra sok mondanivalójuk van az egyházaknak.

Petri Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
János elsõ levele – testvériség
Akikrõl az evangélisták csak a legszükségesebbeket közlik
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Új tisztségviselõk iktatása a zsinaton
„Az Úr legyen veletek!”
Áll az Úristen temploma
Zsinat: új koncepció székházügyben
Egykori amerikai ösztöndíjasok találkozója Budapesten
Keresztutak
1948 ökumenikus emlékezete
Olvasszuk fel Magyarország legnagyobb jégszívét!
Nem csak amíg a készlet tart
Evangélikusok
Mégis reménység
Ihász Lajos emlékezete
e-világ
Környezetünk és az egészség
A hét témája
Szolgálati közlemény
Tisztelt Olvasóink és Elõfizetõink!
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Egy szimbolista látomásai
Egyben a három, három az egyben
Rendhagyó tanórák
Õsbemutató a hegyvidéki biblianapon
Nyitottság és mûvészet
A vasárnap igéje
Gyümölcstermés Krisztusban
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Áldott az egek Ura!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 49 Nem csak amíg a készlet tart

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster