EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 50 - Teremtés – megújulás – tisztújítás

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Teremtés – megújulás – tisztújítás

Bõvebben az ökumenikus tanács ünnepi közgyûlésérõl

Mint arról az EvÉlet múlt heti számában röviden már hírt adtunk, a genfi székhelyû Egyházak Világtanácsának (LVT) hatvan évvel ezelõtti megalapítására való emlékezéssel kezdõdött december 1-jén a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának ez évi közgyûlése. A világszervezetet 1948. augusztus 23-án Amszterdamban hozták létre. Alapítói közül nem hiányzott a Magyarországi Evangélikus Egyház, de sajnálatos módon hiányzott a hivatalos magyar evangélikus delegáció – D. Ordass Lajos püspök akkor már megindult koncepciós pere miatt. Így az alakuló ülésen éppen külföldön tanuló ösztöndíjas diákok képviselték a magyar evangélikusokat: Vajta Vilmos, Leskó Béla és Pósfay György.

Az egyetlen élõ magyar evangélikus résztvevõ, dr. Pósfay György Genfbõl személyes hangvételû levélben köszöntötte a közgyûlésen egybegyûlteket. Sorai életesen engedtek bepillantást annak az évnek a viszonyaiba, amely nemzetünknek és egyházainknak szinte máig ható, sajnálatos „fordulatot” hozott, de az Isten áldott szolgálati lehetõségeket adó kegyelmébe is.

A megemlékezést Gáncs Péter evangélikus püspöknek, az EVT Központi Bizottsága tagjának bevezetõje nyitotta meg, rámutatva – egyebek mellett – a világszervezet és a magyarországi tagegyházak közötti kapcsolatra. Doug Chial amerikai református lelkész, aki az EVT-ben a tagegyházakkal és tagszervezetekkel való kapcsolattartás felelõse, a világtanács nevében köszöntötte a közgyûlést. Az immáron 349 tagegyházat, közel 600 millió keresztényt magában foglaló EVT a világ legnagyobb ökumenikus szervezete.

A tanács tevékenységérõl szólva Chial kiemelte a római katolikus egyházzal való fontos együttmûködést, valamint az evangéliumi/ pünkösdi egyházakhoz fûzõdõ kapcsolatok erõsödésének fontosságát. Dr. Tóth Károly nyugalmazott református püspök az ökumené jelenlegi kihívásait tíz pontban foglalta össze, amelyek között az elsõ így hangzott: „…az egyházak széttöredezése bûn az evangélium ellen.”

Doug Chial az EVT nevében megkoszorúzta az intézményes magyarországi ökumenikus mozgalom megindulásának hatvanöt éves évfordulóján állított emléktáblát, illetve méltatta az együttmûködést.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa – hasonlóan a nemzetközi ökumenikus szervezetekhez – mintegy másfél esztendõvel ezelõtt megkezdte tevékenységének elemzését, az új kihívások mérlegelését, új feladatok és az azokhoz illõ új munkamódszerek kidolgozását. Ennek a folyamatnak – amelyrõl Tarr Zoltán zsinati tanácsos tájékoztatta a közgyûlést – az egyik jellemzõje a szorosabb kooperáció azokkal az egyházakkal és keresztény közösségekkel, amelyek együttmûködõ partnerei a tanácsnak. Ennek az együttmûködési készségnek kifejezéseképpen kaptak meghívást és tartottak beszámolót a Keresztény Ökumenikus Baráti Társaság és a Fokoláre Mozgalom képviselõi A hívek kezdeményezõ ökumenéje és A szeretet cselekedeteinek ökumenéje címmel. Hecker Róbert szolnoki metodista lelkész pedig arról számolt be – A pásztorok és a nyáj ökumenéje címmel –, hogy egy nagyvárosnak a különbözõ felekezetû lelkipásztorai hogyan gyakorolják a testvériséget, és milyen áldások születnek ebbõl mind gyülekezeti, mind pedig helyi társadalmi téren.

A közgyûlés a környezetszennyezés és klímaváltozás drámai következményeinek tudatában, valamint az ember teremtésben kapott megbízatására emlékezve az alábbi határozatban fordul a tagegyházakhoz a teremtés védelme érdekében (lásd keretben). E javaslat szellemében a Szociáletikai Bizottság liturgiai és tanulmányi segédanyagot készít a gyülekezetek és intézmények számára abban a reménységben, hogy az ajánlást imádságos elemzések követik, amelyek pedig a környezettudatosság érvényesülését elõsegítõ szemlélet- és gyakorlatváltást hoznak az egyházak szûkebb és tágabb köreiben egyaránt.

A közgyûlés elfogadta módosított alapszabályát, amely a szervezetnek a jövõben szélesebb ölelésû, dinamikusabb és spirituálisabb ökumenikus tevékenység kereteit határozza meg. Megválasztotta továbbá a testület – három évre – a szervezet vezetõ tisztségviselõit. Az ökumenikus tanács elnöke D. Szebik Imre lett (evangélikus); a fõtitkár dr. Bóna Zoltán (református); az alelnöki tisztséget dr. Márkus Mihály (református), Csernák István (metodista) és Kalota József (ortodox) tölti be. Hétfõs operatív testületet is választott a közgyûlés, amely havonkénti ülésezésével fogja biztosítani a dinamikus és átgondolt munkát.

Az ünnepi közgyûlés résztvevõi három szerény, de színvonalas füzetet is átvehettek. Az egyik a Gondolatok az Ökumenikus Charta irányelveihez címmel tartalmazza magát az Ökumenikus Chartát és a megfelelõ fejezetekhez illesztve azokat a gondolatokat, magyarázatokat, amelyeket – különbözõ felekezetû – elismert hittudósok, lelkipásztorok írtak. Ezt a füzetet egyébként az ökumenikus tanács tagegyházainak minden gyülekezetébe megküldjük azzal a reménységgel, hogy a benne foglaltakat az adott közösségben is megfontolják, továbbgondolják s a krisztusi egység megélésben javukra fordítják. E füzettel a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának hatvanöt éves, az Egyházak Világtanácsának hatvanéves, valamint az 1959-ben alakult Európai Egyházak Konferenciájának – az Ökumenikus Charta társszerzõjének – az ötvenéves évfordulóját is ünnepeljük.

A helyi ökumenikus együttmûködésnek szép dokumentuma az Esztendõrõl esztendõre címû kiadvány, amely a csurgói keresztényeknek az elmúlt húsz évben szerzett imaheti igehirdetéseit teszi közkinccsé. Továbbá elkészült a 2009. évi imahét tematikus füzete is. Ebben az esztendõben a koreai keresztények dolgozták ki a tematikát az ezékieli prófécia alapján, „hogy eggyé legyenek a kezedben”.

Advent napjaiban Jézus Krisztus imájához is csatlakozva kívánjuk, hogy mennyei Atyánk gondviselõ ölelésében ünnepeljünk hitben, reményben és szeretetben.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
János második levele – összetartozás
HETI ÚTRAVALÓ
Szabadságon, kisszéken
Egyházunk egy-két hete
Hálaadás – Cavinton helyett
Megalakult az Ararát teremtésvédelmi munkacsoport
Evangélikusokkal volt közösségben Pápán a volt külügyminiszter
Az utolsó nap
Adventi teológusnap Aszódon
Keresztutak
Teremtés – megújulás – tisztújítás
Egyházi vezetõk látogatása az államfõnél, a házelnöknél és a Fidesz–KDNP-nél
Evangélikusok
Mesterségünk címere…
Dr. Deák János emlékezete
Terray László laudációja
e-világ
Karácsonyfa a Kossuth téren
Jogos kérdések Brüsszelben
A felelõsség recesszió idején is kötelez
Oszd meg és informálj!
Keresztény szemmel
És a földön erõszak?
Egy valóban veszélyes könyvrõl…
Merre tartunk?
A téli fény ünnepe
A hét témája
„Édesanyám imája meghallgatásra talált”
Mécses, amely megvilágítja az Istenhez vezetõ utat
Közlemények, nyilatkozatok
Tisztelt Olvasóink és Elõfizetõink!
A közelmúlt krónikája
Kutyából nem lesz szalonna – vagy mégis?
Emlékezés és jövõtervezés Bonyhádon
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Adventi gyertyagyújtás a Luther Kiadó könyvesboltjában
Életmûdíj-átadás a könyvbemutatón
Harangbongás
Karácsonyi történet – Kreatív gyermekkönyv
A zsoltáros és a zsoldos
Imádság gyûrött papírlapon
Átadta díjait a Bethlen Gábor Alapítvány
Várakozás Krisztusra
A vasárnap igéje
Készíts fel, Uram!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
A legfontosabb karácsonyi ajándékom
ÉnekKincsTár
Várj, ember szíve, készen, várd Isten Harcosát
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 50 Teremtés – megújulás – tisztújítás

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster