EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 50 - Terray László laudációja

Evangélikusok

A TÉKOZLÓ EGYHÁZ MEGTÉRÉSE

Hozzászólás a cikkhez

Terray László laudációja

Elhangzott az Ordass Lajos-díj átadásán, Budapest-Fasor, 2008. november 28., 11.30

FOTÓ: LUKÁCS GABI
Illõ és méltó, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház által alapított legrangosabb elismerést, az Ordass Lajosdíjat a kuratórium döntése alapján az elsõ alkalommal dr. Terray László, Norvégiában élõ nyugalmazott evangélikus lelkész testvérünk kapja.

Ünnepi nap és óra ez a mai. Hosszú és nehéz út vezetett el e felemelõ pillanatig, amikor Terray László testvérünk és a Magyarországi Evangélikus Egyház, ahonnan õ jött, újra egymásra talál.

Figyelem! Nem Terray László érkezett vissza immáron hivatalos és ünnepi keretek között is a Magyarországi Evangélikus Egyházba, hanem a Magyarországi Evangélikus Egyház érkezett vissza Terray Lászlóhoz. Nem a tékozló fiú tért vissza az atyai házhoz, hanem a tékozló atyai ház – azaz a magyarhoni evangélikus anyaszentegyház – tért vissza hoszszú és gazdag életpályát befutott fiához, Terray Lászlóhoz.

Mert nemcsak a Kádár/Káldy-korszak „közösítette ki” õt, hanem még 2001-ben is, több mint egy évtizeddel a rendszerváltozás után az alábbi szavakkal kellett méltatnom õt az Evangélikus Élet hasábjain, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által adományozott Károli Gáspár-díj átadása után: „Ordass Lajos elsõ biográfusának, a nemzetközi Ordass-kutatás koordinálójának, külföldi egyháztörténeti szimpozionok szervezõjének, a missziológia tudósának a hazai egyházában mintha még mindig el nem ismertség, mellõzöttség lenne osztályrésze! (A Károli Gáspár-díjat is világi fórumtól: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától kapta. Díszdoktorátust pedig a Romániai Protestáns Teológiai Fakultás adott neki Kolozsvárott 1993-ban.) Idehaza munkásságát a hivatalos egyházi elismerés hiányában egyedül az Ordass Lajos Baráti Kör méltányolta. Minden bizonnyal oka van annak, hogy a magyarországi evangélikus egyházi közvélemény mind ez idáig nem ismerhette meg, hogy ki is valójában Terray László. A valódi rendszerváltozás egyházunkban csak akkor történik meg, ha az igazi értékek is fokozatosan a helyükre kerülnek.”

Terray László 1924-ben született Miskolcon. A lelkészi pálya választásában nagy szerepet játszottak egykori vallástanárának, Weiszer Eleknek az indítása és Túróczy Zoltán püspök evangélizációi. 1946-ban szentelte õt lelkésszé Ordass Lajos püspök.

1948-ban a Lutheránus Világszövetség ösztöndíjával került Norvégiába. Megbetegedése, valamint a magyarországi kommunista hatalomátvétel miatt külföldön maradt. Norvégiában néhány éven belül letette a lelkészi szolgálathoz szükséges vizsgákat. Elsajátította a lapp nyelvet is, s tanulmányozta a laestadiánus ébredési mozgalmat.

1954-ben az oslói missziótudományi intézetben kapott állást a neves norvég missziológus, Olav G. Myklebust asszisztenseként. Tíz éven át a Norvég Evangélikus Missziói Tanács elnöke volt. 1956 decemberétõl három hónapig egy norvég állami bizottság tagja, amely ezerötszáz magyar menekültet telepített át Norvégiába.

1963-ig Oslóban magyar lelkészi szolgálatot is vállalt. Kezdettõl fogva részt vett a Külföldön Élõ Magyar Evangélikus Lelkigondozók Munkaközösségének szervezésében, húsz éven keresztül mint ügyvezetõ elnök, tíz évig pedig mint az Útitárs címû folyóirat szerkesztõje. 1978 és 1990 között a munkaközösség teológiai lapjának, a Koinoniának a kiadójaként is dolgozott. Majdnem negyed századon keresztül a Norvég Egyházi Misszió által fenntartott, Monte Carlóból sugárzott rádiómûsorok felelõs szerkesztõje, 1985-ben pedig két hónapig egyházkerületének „megbízott püspöke” volt.

Terray László lelkészi és egyházszervezõi munkája mellett igen kiterjedt missziológiai tevékenységet és a hazai egyházzal kapcsolatos szervezõi feladatokat is vállalt. Nevéhez fûzõdik a Nemzetközi Ordass Alapítvány megszervezése, az Ordass-archívum létrehozása.

Ordass Lajosról írt életrajza 1983-ban norvég, majd hamarosan német és a kilencvenes évek második felében angol nyelven is megjelent. Vajta Vilmos így méltatta munkásságát: „Neki köszönhetjük az elsõ életrajzot Ordass Lajosról, valamint a kommunista rendszerhez alkalmazkodó hazai »hierokrácia« jellemzését. Mindezzel a magyar egyháztörténet-írás és korunk egyházi helyzetének jövendõ értékeléséhez lényeges alapot vetett.”

Éles precizitása sokakat kényelmetlenül érintett. Egyházvezetõk vagy pozícióban lévõk részérõl megannyiszor elhangzott, hogy „külföldre szakadt testvéreink ne akarjanak bennünket kioktatni, hogy miképpen kell élnie az egyháznak a szocializmusban”. Csak a felszínt látók fogadták el ezt az egykori okoskodást. A kifinomult hallásúak felismerték benne a hatalom hangját. A félreállítottak, az alulmaradni tudók, a kereszthordozók, Krisztus rejtett egyháza, az ecclesia abscondita nem ezt a panelt visszhangozta akkor sem, hanem a szenvedéssel szolidáris, segítséget nyújtó testvéri kezet ragadta és szorította meg Terray egyes megnyilvánulásai kapcsán.

Igen, a kommunizmus idején a pártállam és az akkori egyházi vezetõk szemében Terray László a megfigyelt ellenség volt: egy alkalommal a Ferihegyi repülõtéren elvették tõle a nála lévõ iratokat, és tíz éven keresztül nem kapott beutazási vízumot Magyarországra. Testvéreinek és barátainak azonban távollétében is lelki tartást jelentett.

A kelet-európai rendszerváltás után különösen sokat munkálkodott azon, hogy a fiatal magyar egyháztörténészek sikeresen bekapcsolódhassanak a nemzetközi kutatás vérkeringésébe. A Budapesten tevékenykedõ Gisle Johnson missziói lelkész életérõl is könyvet írt.

Másfél évtizede joggal nevezte õt Dóka Zoltán – Kendeh Györgyhöz hasonlóan – „egyházunk utazó püspökének”. De nemcsak Magyarországon, hanem Erdélyben is. Az ottani evangélikus gyülekezeteket a norvég egyház révén tudta támogatni. Munkásságát ezért honorálták ott tiszteletbeli doktori címmel.

Az itthoniakon is rendszeresen segített. Mindig ott termett, ahol baj volt. Saját nevét vagy a támogatás forrását sokszor anonimitásban hagyta. A hivatalosaknak Terray neve a rendszerváltozás elõtt nemkívánatosként s még a rendszerváltozás után is kényelmetlenül csengett. Mert egyházvezetõkkel diplomáciai paktumot sohasem kötött. Eddig ezért sem törhetett magának utat munkássága a hazai egyházi közvéleményben.

Terray László szenvedélyesen az ügynek, az evangélium igazságának él, és ugyanakkor egészségesen hûvös tárgyilagossággal tudja kutatási eredményeit a nyilvánosság elé tárni. Szívóssága tiszteletet, embersége szeretetet ébreszt bennünk. Megismerte Krisztus keresztjét, s ezért is tudta „felvigyázóként” ébren tartani bennünk a kereszthordozás nekünk adatott példáját, Ordass Lajos hitvalló életmûvét. A Krisztus-követésrõl, a kereszthordozásról, az egyház tegnapi vagy régi történetérõl is csak az tud hitelesen szólni, aki valamit maga is hordoz Krisztus keresztjébõl.

Tisztelt Püspök Urak! Igen Tisztelt Zsinat! Ünneplõ Gyülekezet! Tisztelt Egybegyûltek! Az elhangzottak jegyében tisztelettel jelentem, hogy a mai napon, ebben az ünnepi órában nemcsak az történik, hogy Terray László az övéihez, a saját egyházába hazaérkezett, hanem a Magyarországi Evangélikus Egyház is az „övéjéhez” visszaérkezett.

Mindezek alapján megállapíthatjuk, hogy minden látszat és minden nehézség ellenére a rendszerváltozás – hosszú és gyötrelmes vajúdás után – a Magyarországi Evangélikus Egyházban is végre bekövetkezett.

Dr. Fabiny Tibor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
János második levele – összetartozás
HETI ÚTRAVALÓ
Szabadságon, kisszéken
Egyházunk egy-két hete
Hálaadás – Cavinton helyett
Megalakult az Ararát teremtésvédelmi munkacsoport
Evangélikusokkal volt közösségben Pápán a volt külügyminiszter
Az utolsó nap
Adventi teológusnap Aszódon
Keresztutak
Teremtés – megújulás – tisztújítás
Egyházi vezetõk látogatása az államfõnél, a házelnöknél és a Fidesz–KDNP-nél
Evangélikusok
Mesterségünk címere…
Dr. Deák János emlékezete
Terray László laudációja
e-világ
Karácsonyfa a Kossuth téren
Jogos kérdések Brüsszelben
A felelõsség recesszió idején is kötelez
Oszd meg és informálj!
Keresztény szemmel
És a földön erõszak?
Egy valóban veszélyes könyvrõl…
Merre tartunk?
A téli fény ünnepe
A hét témája
„Édesanyám imája meghallgatásra talált”
Mécses, amely megvilágítja az Istenhez vezetõ utat
Közlemények, nyilatkozatok
Tisztelt Olvasóink és Elõfizetõink!
A közelmúlt krónikája
Kutyából nem lesz szalonna – vagy mégis?
Emlékezés és jövõtervezés Bonyhádon
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Adventi gyertyagyújtás a Luther Kiadó könyvesboltjában
Életmûdíj-átadás a könyvbemutatón
Harangbongás
Karácsonyi történet – Kreatív gyermekkönyv
A zsoltáros és a zsoldos
Imádság gyûrött papírlapon
Átadta díjait a Bethlen Gábor Alapítvány
Várakozás Krisztusra
A vasárnap igéje
Készíts fel, Uram!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
A legfontosabb karácsonyi ajándékom
ÉnekKincsTár
Várj, ember szíve, készen, várd Isten Harcosát
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 50 Terray László laudációja

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster