EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 50 - Egy valóban veszélyes könyvrõl…

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Egy valóban veszélyes könyvrõl…

Nemrégiben olvastam az Evangélikus Élet hasábjain a következõ mondatot: „A Biblia veszélyes könyv.” Bár a szerzõ leírja, hogy azért gondolja ezt, mert – szerinte – könnyen félre lehet érteni a Szentírás igéit, ha magyarázat nélkül olvassuk, kijelentése mégis megdöbbentett.

Azzal egyet tudok érteni, hogy az ige helyes és mélyebb megértéséhez szükségünk van magyarázatra, akár frissen megtért, akár évtizedek óta hitben járó emberek vagyunk. Kitõl kaphatjuk ezt meg? Legelõször is magától a Bibliától: aki rendszeresen olvassa, napról napra rácsodálkozik arra, hogy milyen mély összefüggések vannak az egymástól látszólag távol esõ szakaszok, történetek között. Isten Szentlelke az, aki az olvasás közben megnyitja az értelmünket, ha alázatos és imádságos szívvel olvassuk. Viszont aki „kétkedõn kutatja õt, / Annak választ nem ád”, az ilyen ember tehát kénytelen ráhagyatkozni a saját értelmére, ami valóban csak téves értelmezéshez vezethet.

Látnunk kell, hogy soha nem Isten Igéjében, hanem a mi „készülékünkben” van a hiba. Azt se felejtsük el, hogy az istentiszteletek, a bibliaórák és a bibliaiskolák fontos alkalmak arra, hogy olyanoktól halljuk a tiszta igei tanítást, akik Isten kipróbált emberei, és akiknek feltehetjük a kérdéseinket is. Kár, hogy ezekkel a lehetõségekkel kevesen élnek gyülekezeteinkben.

A Biblia tehát egyáltalán nem veszélyes, hiszen az élet könyve. Szeretném azonban felhívni az olvasók figyelmét egy valóban veszélyes, életveszélyes, sõt örökélet- veszélyes könyvre és szerzõjére.

Pár héttel ezelõtt a könyveimet rendszereztem, és a kezembe került Anthony de Mello Úton Isten felé címû írása. Valamikor egy diákomtól kaptam, de azóta nem nyitottam ki, és most belelapoztam, hogy a tartalma alapján jó helyre tudjam besorolni.

Az elõszó elolvasása után rögtön letettem, és azon kezdtem töprengeni, hogyan semmisítsem meg, mielõtt valakinek a kezébe jut. Ott ugyanis a következõ állt: „Egy jezsuita barátom mesélte: megkért egyszer egy hindu gurut, vezesse be az ima mûvészetébe. A guru ezt mondta neki: (…) A levegõ, amelyet lélegez, Isten. (…) Mindazok a gyakorlatok, amelyekrõl ebben a könyvben szó lesz, az említett guru tanításának irányába esnek.”

Második gondolatom az volt, hogy mégis el kellene olvasnom, mert így figyelmeztetni tudok másokat is erre a veszélyre, hiszen ennek a szerzõnek több mûve is megtalálható a keresztény iratterjesztésekben. Ez a könyv imacsoportok számára tartalmaz gyakorlatokat.

Be kell vallanom, hogy olvasás közben többször le kellett tennem, mert éreztem, hogy a hatása alá kerülök, ami elég félelmetes érzés volt. Hadd idézzek egykét gondolatot a könyvbõl, hogy mindenki elõtt világossá tegyem: a keleti vallási gyakorlatok, az önmegváltás tanítása és rajtuk keresztül a „gonoszság lelke” (Ef 6,12) most már leplezetlenül jelenik meg egyházunk falain belül, és ha nem vigyázunk, sokunkat megtéveszthet!

A szerzõ szerint a gyakorlatok segítségével imádságunk közben Isten úgy jelenik meg, mint „mély csend, izzó sötétség, teljességet hozó üresség”. „Nem mélyülhetek el önmagamban anélkül, hogy ne kerülnék kapcsolatba vele (tudniillik Istennel).” A gyakorlatok hatására „erõs érzelmek és fantáziaképek lepnek el (…), fõképp haraggal és a nemiséggel kapcsolatos anyagot hoznak felszínre. Nincs itt semmi veszély.” (?!) A gyakorlatok által „legyõzzük a méltatlanságnak és bûnnek azt a bennünk rejlõ érzését, amely egyike az isteni kegyelem útjába állított legfõbb akadályoknak (…) mi szeretetreméltóak vagyunk.” „Se helyeslésre, se elmarasztalásra nincs szükségünk ahhoz, hogy megreformáljuk életünket és cselekedeteinket (…) A (meditációs gyakorlatok által szerzett) tudatosság fel fog perzselni (bennünk) mindent, ami egészségtelen, és növekedésre készteti mindazt, ami jó és szent.” Egy evangélikus lelkésztõl idéz: „Nem kell megváltoznia ahhoz, hogy megkapja (Jézus) szeretetét. Nem kell megjavulnia vagy elhagynia bûnös útját.” „Milyen üdvösséget hoz Jézus? (…) meggyógyítja a fizikai, érzelmi és lelki betegségeket. Ennek eredménye pedig: béke testvéreinkkel, Istennel és önmagunkkal.” „Jézus nevének ismétlése magával hozza valamennyi bûnünk bocsánatát is.” (?!) „Bûneinkért is dicsérhetjük Istent, ha megbántuk azokat, mivel így Isten azokból is valami jót hozott ki.” A szenvedéstörténet szereplõi „dicsérték volna Istent, hogy ilyen szerepet játszhattak, amelybõl következett Krisztus halála és feltámadása”.

Nem folytatom. A könyv megpróbálja összemosni a kereszténységet és a keleti tanításokat, ami nem csoda, hiszen a szerzõ más mûveiben kimondja, hogy egyenlõnek tekinti Jézust Mohameddel és Buddhával. Tudom, nem véletlen, hogy pár nappal késõbb megláttam a szerzõ egy másik írását egy diákom kezében, és kaptam arra alkalmat, hogy négyszemközt elbeszélgessek a kislánnyal.

Azért írtam le mindezt, mert felelõsségemnek éreztem, hogy minél több testvért figyelmeztessek a veszélyre. Kérek mindenkit, hogy adják tovább Jézus intését: „Vigyázzatok, hogy meg ne tévesszen valaki titeket!”

Antal Katalin


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
János második levele – összetartozás
HETI ÚTRAVALÓ
Szabadságon, kisszéken
Egyházunk egy-két hete
Hálaadás – Cavinton helyett
Megalakult az Ararát teremtésvédelmi munkacsoport
Evangélikusokkal volt közösségben Pápán a volt külügyminiszter
Az utolsó nap
Adventi teológusnap Aszódon
Keresztutak
Teremtés – megújulás – tisztújítás
Egyházi vezetõk látogatása az államfõnél, a házelnöknél és a Fidesz–KDNP-nél
Evangélikusok
Mesterségünk címere…
Dr. Deák János emlékezete
Terray László laudációja
e-világ
Karácsonyfa a Kossuth téren
Jogos kérdések Brüsszelben
A felelõsség recesszió idején is kötelez
Oszd meg és informálj!
Keresztény szemmel
És a földön erõszak?
Egy valóban veszélyes könyvrõl…
Merre tartunk?
A téli fény ünnepe
A hét témája
„Édesanyám imája meghallgatásra talált”
Mécses, amely megvilágítja az Istenhez vezetõ utat
Közlemények, nyilatkozatok
Tisztelt Olvasóink és Elõfizetõink!
A közelmúlt krónikája
Kutyából nem lesz szalonna – vagy mégis?
Emlékezés és jövõtervezés Bonyhádon
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Adventi gyertyagyújtás a Luther Kiadó könyvesboltjában
Életmûdíj-átadás a könyvbemutatón
Harangbongás
Karácsonyi történet – Kreatív gyermekkönyv
A zsoltáros és a zsoldos
Imádság gyûrött papírlapon
Átadta díjait a Bethlen Gábor Alapítvány
Várakozás Krisztusra
A vasárnap igéje
Készíts fel, Uram!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
A legfontosabb karácsonyi ajándékom
ÉnekKincsTár
Várj, ember szíve, készen, várd Isten Harcosát
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 50 Egy valóban veszélyes könyvrõl…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster